Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının marj baskısı altında olduğunu ve varlık kalitesinde bozulma beklediklerini açıkladı. Fitch, parasal sıkılaştırmanın kredi büyümesini sınırlaması, TL fonlama maliyetlerini yükseltmesi ve bireysel borçluların geri ödeme performansını zayıflatması nedeniyle bankaların kârlılığı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Ancak, bankaların karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının bu etkileri bertaraf etmek için yeterli kalacağını öngördü.
31 Temmuz 2024

JPMorgan, yayımladığı yeni raporda Türk bankalarının ana trendlerinin ikinci çeyrekte kötüleşeceğini belirtti. Raporda, makroekonomik düzenlemelerin banka bilançoları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ve bu çeyreğin sektör için bir dip noktası olabileceği ifade edildi. Ancak, analistler üçüncü çeyrekten itibaren net faiz marjlarının genişleyeceğini ve yıl sonuna doğru maddi özsermaye kârlılığında toparlanma beklediklerini öngördü.
23 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin dış finansman risklerinin azaldığını açıkladı. Fitch Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında birçok Türk bankasının kısa sürede dış finansmana erişebildiğini ve bu durumun para politikası sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Kılınç, bankaların sermaye yapısının yeterli olduğunu ve yabancı para likiditesinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin not görünümünün pozitife çıkarıldığını ve bankaların karlılıklarının iyi seviyelerde olduğunu vurguladı.
12 Haziran 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde 2025 sonunda dolar kurunun 43 lira olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'a düşeceğini ve bu durumun ekonomik dengelenmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azaltılması gibi faktörlerin Türkiye'nin ekonomik risklerini azaltacağını ve döviz rezervlerinin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.
11 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden finans kuruluşlarına yaptırım getiren bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Yeni yaptırımlar, Rus savunma sanayisine finansman sağlayan bankaları hedef alacak. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bu kararnamenin Türkiye, Çin ve BAE gibi ülkelerdeki bankalar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ABD daha önce de Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den kişi ve şirketlere yaptırım uygulamıştı.
22 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının yılın üçüncü çeyreğinde performanslarını iyileştirdiğini duyurdu. Artan faiz oranları ve enflasyona endeksli tahvil kazançlarının beklentileri aşması, net faiz gelirlerindeki artış ve TL mevduat maliyetlerinin büyük ölçüde telafi edilmesi gibi faktörler bu iyileşmede etkili oldu. Ancak, yüksek faiz oranlarının etkisiyle kredi büyümesinde bir yavaşlama yaşandığı gözlemlendi.
15 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarının yüksek seviyede olduğunu ancak genel seçim sonrasında politika değişiklikleriyle yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti. Bankaların toplam dış borcu 2023'ün ilk yarısında 126 milyar dolara ulaştı. Sektörün yabancı para likiditesi azalmış olsa da, kısa vadeli borç ödeme ve yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, döviz korumalı mevduatların büyüklüğü ve lira istikrarına potansiyel riskler nedeniyle bu mekanizmanın gevşemesinin kademeli olacağı öngörüldü.
13 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerinin Türkiye'nin finans sistemine döviz depo ederek Merkez Bankası'nın rahatlamasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Türkiye Merkez Bankası'nın net rezervleri 19 Mayıs haftasında eksiye düşmüş ve swap hariç net rezerv eksi 60,3 milyar dolara gerilemişti. Erdoğan, bu durum için Körfez devletlerinin araya girdiğini ve geçici bir süre için döviz likiditesi sağladığını söyledi. Türkiye'nin Çin, Katar, BAE, Güney Kore ve Rusya ile swap anlaşmaları ve Suudi Arabistan'dan doğrudan finansman aldığı bilgisi verildi.
26 Mayıs 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim