CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, tutuklanan gençler ve öğrenciler için Adalet Bakanlığı önünde çadır kurarak 'özgürlük ve adalet' nöbeti tutacağını açıkladı. Ancak çadır, kısa süre sonra polis müdahalesiyle kaldırıldı. İstanbul'da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından yapılan eylemler sonucunda 301 kişi tutuklanmış ve 819 kişiye kamu davası açılmıştı. Tanal, bu duruma dikkat çekmek için Adalet Bakanlığı önünde protesto gerçekleştirdi.
8 Nisan 2025

Adalet Bakanlığı'nın 2023 Adli Sicil İstatistiklerine göre, Türkiye'de suça sürüklenen çocuk sayısı 452 bin 70'e ulaştı. TÜİK verileri, bu çocukların karıştığı olay sayısının 14 yılda iki kat artarak 83 bin 393'ten 178 bin 834'e çıktığını gösteriyor. Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir, Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun'a göre 18 yaş altındaki herkesin çocuk sayıldığını ve bu yaş grubundaki şüpheli veya sanıkların 'suça sürüklenen çocuk' olarak tanımlandığını belirtiyor.
17 Şubat 2025

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), mahkeme kararı olmadan şirketlere kayyım atanmasının mümkün olmadığını ve belediyelere kayyım olarak atanmasının hukuken mümkün olmadığını belirtti. TMSF, yeni yasal düzenlemeyle Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre belirli suçlar için kayyım olarak atanabileceğini açıkladı. TMSF'nin açıklaması, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kanun düzenlemesiyle ilgili kamuoyunda oluşan yanlış anlamaları düzeltmeyi amaçlıyor.
16 Şubat 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldı. İmamoğlu'nun, bir basın toplantısında, yürütülen soruşturmalarda görevli bilirkişilerden birini hedef gösterdiği ve yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs ettiği iddia ediliyor. Bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca soruşturma açıldığı belirtildi. Ayrıca, bu yönde söylemlerde bulunanlar için de soruşturma başlatılması talimatı verildi.
27 Ocak 2025

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan soruşturmayı savunarak Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurguladı. İmamoğlu, bir panelde yaptığı konuşmada yargı mensuplarını hedef aldığı iddiasıyla eleştirildi ve hakkında resen soruşturma başlatıldı. Tunç, yargı sürecine müdahale girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve yargı bağımsızlığını koruma konusundaki kararlılıklarını ifade etti.
20 Ocak 2025

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nda örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasını öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi ve CHP'nin başvurularını birleştiren AYM, bu düzenlemenin belirsiz olduğunu ve ifade özgürlüğü gibi temel haklar üzerinde caydırıcı etki yaratabileceğini belirtti. Karar, altı ay sonra yürürlüğe girecek ve örgüt adına suç işleyen kişilerin cezalandırılmasında daha somut deliller aranacak.
9 Ocak 2025

Meclis Adalet Komisyonu, 'etki ajanlığı' olarak bilinen casusluk faaliyetlerine yönelik cezaları ağırlaştıran bir kanun teklifini kabul etti. Bu düzenlemeye göre, yabancı devlet veya organizasyonlar lehine Türkiye'de casusluk yapanlar üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Suçun savaş sırasında işlenmesi veya stratejik kurumlarda görev yapanlar tarafından gerçekleştirilmesi durumunda cezalar daha da artacak. Bu değişiklikler, Türk Ceza Kanunu'na yeni maddeler eklenerek uygulanacak.
23 Ekim 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan'ın terör örgütü PKK'yı lağvetmesi karşılığında 'umut hakkı'ndan yararlanabileceğini belirtti. Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin belirli bir süre sonra durumlarının yeniden gözden geçirilmesini sağlayan bir düzenlemedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'ye Öcalan'ın koşullu salıverilme hakkının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak, mevcut yasal düzenlemeler nedeniyle bu hak uygulanmamaktadır ve Bahçeli'nin önerisi, yasal değişiklikler gerektirmektedir.
22 Ekim 2024

Twitch yayıncısı Jahrein, müstehcenlik suçlamasıyla tutuklanmasının ardından serbest bırakıldı. Jahrein, sosyal medya platformlarında toplumun genel ahlakına aykırı konuşmalar yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Jahrein, savcılık sorgusu sonrası tutuklanmıştı. Bugün Instagram hesabından serbest bırakıldığını duyurdu.
14 Ekim 2024

Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, Ankara'da bir arkadaşına 'midesiz' dediği için hapis cezasına çarptırılan sanığın cezasını bozdu. Mahkeme, bu sözlerin hakaret suçunun unsurlarını taşımadığını belirtti. Kararda, hakaret kabul edilebilmesi için sözlerin onur, şeref ve saygınlığı rencide edici nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı içermesi gerektiği vurgulandı. Bu karar, kişilere yönelik ağır eleştirilerin veya rahatsız edici sözlerin her zaman hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini ortaya koydu.
6 Ekim 2024

Ankara başsavcılığı, eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in oğlu Bedirhan Şener hakkında anneannesini öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame hazırladı. Şener, 31 Temmuz'da tartıştığı anneannesi Leyla Çetiner'i rehin almış ve silahla vurarak öldürmüştü. Baba Abdüllatif Şener, oğlunun psikolojik sorunları olduğunu ve karşısındaki kişinin anneannesi olduğunu farkında olmadığını belirtmişti. Bilkent Şehir Hastanesi'nin raporunda, şüphelinin cezai sorumluluğunu etkileyecek akıl hastalığı bulunmadığı ifade edildi.
4 Eylül 2024

Eski başbakan yardımcısı ve devlet bakanı Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener, anneannesi Leyla Çetiner’i silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından Bedirhan Şener, 'üst soya karşı kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan tutuklandı. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen Şener, Bilkent Şehir Hastanesi'nde yapılan değerlendirmede cezai sorumluluğunu etkileyecek bir akıl hastalığı bulunmadığı tespit edildi.
29 Ağustos 2024

İsmail Saymaz, Akman cinayetiyle ilgili yazısında, katil Erdoğan Özdemir ve yakın çevresinin Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen neredeyse tüm suçlara meyilli olduğunu vurguladı. Gerekçeli kararda, bu kişilerin yaşam hakkına, toplumun ahlaki değerlerine ve mal varlığına saygı duymadıkları belirtildi. Orhan Özdemir, Sultan Dönmez, Ayfer Songül ve Aybigül Persenk gibi isimlerin de çeşitli suçlardan sabıkalı olduğu ifade edildi. Saymaz, hukuk devletinde bu kadar cesurca suç işlenememesi gerektiğini savundu.
26 Temmuz 2024

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’na açtığı hakaret davası, Bayraktar’ın şikayetini geri çekmesi ve yasama dokunulmazlığı nedeniyle düştü. Dava, Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık sürecinde dört bakana yönelik yolsuzluk eleştirileri nedeniyle açılmıştı. İstanbul 51’inci Asliye Ceza Mahkemesi, kovuşturma şartının sağlanmadığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, davanın düşürüldüğünü sosyal medya hesabından duyurdu.
30 Mayıs 2024

Samsun'un Bafra ilçesinde bir kişi, ATM'de unutulan banka kartından 480 lira çekti. Kart sahibi durumu fark edip şikayetçi oldu ve sanık hakkında kamu davası açıldı. Bafra 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı 'banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması' suçundan cezalandırdı. Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, başsavcılığın 'bilişim suçu' itirazını reddederek kararı onadı.
20 Mayıs 2024

Mustafa Karaalioğlu, Türk Ceza Kanunu'na eklenmesi önerilen yeni bir maddenin ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayabileceğini ele alıyor. Bu madde, devletin iç veya dış siyasal yararlarına karşı faaliyet gösterenleri 'etki ajanlığı' suçu kapsamında cezalandırmayı öngörüyor. Madde, belirsiz suç tanımlarıyla medyayı ve eleştirel sesleri hedef alabilecek şekilde tasarlanmış. Karaalioğlu, ifade özgürlüğünü kısıtlayan mevcut maddelerin kaldırılması gerektiğini savunurken, bu yeni düzenlemenin tersine bir adım olduğunu vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara'da bir kişiyi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtarak dolandıran sanığa verilen beş ay hapis cezasını yetersiz buldu. Mağdur, sanığa tapu işlemleri için toplam 7 bin 795 lira göndermiş, ancak işlemler yapılmayınca dolandırıldığını anlayıp şikayetçi olmuştu. Yargıtay, sanığın birden fazla kez dolandırıcılık eylemini gerçekleştirdiğini ve bu durumun 'zincirleme dolandırıcılık' suçunu oluşturduğunu belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.
10 Nisan 2024

AKP hükümetleri döneminde Anayasa'nın çiğnenmesi alışkanlık haline gelmiş durumda. Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'daki yeniden aday olmasını engelleyen hükmü çiğneyerek bir sonraki seçimde aday olma arzusunu dile getirdi. Bu durum, AKP içinden de destek görüyor. Aynı zamanda, Türk Ceza Kanunu'nun bir maddesinin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilmesi, AKP'nin hukuk anlayışının ve muhaliflere tahammülsüzlüğünün bir örneği olarak gösteriliyor.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim