Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Ukrayna vatandaşı Dmytro C., aracının camını kırarak içinde 36 bin avro bulunan çantayı çalan Murat O. ve Elnur B. isimli iki kişiyi, kaçtıkları motosiklete aracıyla çarparak öldürdü. Olay, Dmytro C.'nin aracında beklediği sırada gerçekleşti. Dmytro C., şüphelileri yaklaşık 300 metre takip ettikten sonra motosiklete çarptı ve kazada iki şüpheli olay yerinde hayatını kaybetti. Jandarma ekipleri, ihbar üzerine olay yerine gelerek Dmytro C.'yi gözaltına aldı.
10 Kasım 2023

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler ve yargı bağımsızlığında gerileme olduğu belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı, raporu 'mesnetsiz' olarak nitelendirerek bu iddiaları ve eleştirileri reddetti. Bakanlık, AB politikalarının sadece Avrupa için değil, tüm dünyada, Ortadoğu dahil olmak üzere evrensel değerlere ve uluslararası hukuka dayanması gerektiğini vurguladı.
8 Kasım 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ın asistanı Gennadiy Çastyakov, doğum gününde ailesiyle birlikteyken, hediyelerden birinin içindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu öldü. Olay, Kiev bölgesindeki Çayki köyünde meydana geldi. Ukrayna Ulusal Polis Teşkilatı, patlama ihbarı üzerine olay yerine ulaştı ve ilk bulgulara göre Çastyakov'un el bombası patlaması sonucu öldüğü, 13 yaşındaki oğlunun ise ağır yaralandığı belirtildi. Soruşturma devam etmektedir.
7 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kendisini Afrika Birliği Komisyonu Başkanı olarak tanıtan Rus komedyenler Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov'un telefon şakasına kandı. Komedyenlerle yapılan 13 dakikalık görüşme sırasında Meloni, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın herkesi yorduğunu ve çözüm için 'bazı fikirlere' sahip olduğunu ancak doğru zamanını beklediğini söyledi. İtalya Başbakanlık Ofisi, görüşmenin gerçek olduğunu teyit etti.
2 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra kendisine yaptırım uygulayan ülkeleri 'hasım ülke' olarak nitelendirirken, yaptırımlara katılmayan ülkeleri 'dost ülke' olarak nitelendirdi. Bu 'dost ülkeler' arasında Türkiye'nin yanı sıra Çin, Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Belarus da bulunuyor. Rusya, bu ülkelerin vatandaşlarına ve şirketlerine yatırım kolaylığı sağlayacağını açıkladı. Bu kapsamda, 'dost ülkelerin' vatandaşları ve şirketleri Rusya'da banka hesapları açabilecek ve mevduat bulundurabilecek.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de tören düzenledi. İstanbul Valiliği tarafından Vatan Caddesi'nde düzenlenen törene Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde düzenlenen törende, başta Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
29 Ekim 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyeceğini açıkladı. Ancak İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, bu girişimiyle mücadele edeceklerini belirtti. Starlink'in işleyişi, terminallerin bulunduğu alanlarda aktif olmasını gerektiriyor ve İsrail'in bu terminallerin sınırdan geçişine izin vermesi beklenmiyor.
28 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.
23 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki yıl için yaklaşık 100 milyar dolarlık acil finansman talebinde bulunacağını açıkladı. Bu yardım, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak yardımları da içeriyor. İsrail, ABD'den bugüne kadar en fazla askeri yardım alan ülke oldu. ABD'nin İsrail'e sağladığı askeri finansmanın toplamı 158 milyar doları buldu. 2023'te İsrail'e askeri finansman için 3,8 milyar dolar ayrıldı.
20 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduklarını belirtti. İskoçya, bu kararıyla Filistinli mültecileri kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Yusuf, Suriye, Ukrayna ve diğer pek çok ülkeden sığınmacıları kabul ettiklerini ve bunu Filistin halkı için de yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de yerinden edilen bir milyon kişi için uluslararası topluma 'dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etme' çağrısında bulundu.
19 Ekim 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), İsrail-Filistin çatışmasının küresel riskleri artırabileceğini belirtti. S&P, çatışmanın artması durumunda küresel enflasyonun artışa geçmesi ve ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturabilecek bir enerji arz şokunun potansiyel olarak ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin ile ABD arasındaki gerginlik nedeniyle uluslararası ilişkiler üzerinde oluşan baskının daha da arttığına dikkat çekildi.
18 Ekim 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023
İşaretlediklerim