Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, beş ay önce 'Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı ve küresel hedef olmalıdır' demişken, İsrail'in Gazze Şeridi'ne su, gıda, elektrik ve doğalgaz tedarikini kesmesine sessiz kaldı. Zelenski, çatışmaların ilk gününden beri İsrail'e 'tam desteğini' duyurdu. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak niteleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İsrail'in Filistin'de aynı şeyi yapmasına sessiz kaldı.
13 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

Filistin Yönetimi’nin Britanya Büyükelçisi Husam Zomlot, BBC televizyonunda çıktığı yayında, İsrail’in bakış açısıyla kendisini sorgulayan ve ısrarla Hamas’ı kınamaya çalışan sunucu Lewis Vaughan Jones ve kanalın çifte standartlı yayın anlayışına meydan okudu. Zomlot, Hamas'ın Filistin hükümeti olmadığını, İsrail'in ise düzenli ordusuna emirler verdiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sivilleri hedef aldığını ve bu durumun son 48 saatte olmadığını ifade etti. Zomlot, çözümün uluslararası hukukun eşit uygulanması olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) tarafından her yıl verilen 'Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne' layık görüldü. Ödül komitesi, Kavala'yla birlikte Polonya'daki insan hakları ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov'u aday listesine almıştı. Ödülün sahibi Osman Kavala oldu.
9 Ekim 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Harkiv bölgesindeki Groza köyüne düzenlenen Rus saldırısında 49 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Saldırıda altı yaşındaki bir çocuk da dahil olmak üzere 49 kişi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın 'acımasızca suç işlediğini' belirtti ve Rus terörünün durdurulması gerektiğini ifade etti.
5 Ekim 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılı için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den 0,8'e düşürdü. Bu düşüşün nedenleri arasında yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi gösterildi. Öte yandan, ekonomilerin gelecek yıl istikrarlı büyümesiyle birlikte küresel mal ticaretinin 2024'te yüzde 3,3 artacağı tahmin ediliyor.
5 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Rus televizyon muhabiri Marina Ovsyannikova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra canlı yayında savaşı protesto etmişti. Bu olayın ardından gözaltına alınan ve para cezasına çarptırılan Ovsyannikova, daha sonra ev hapsine çarptırıldı ve bir Avrupa ülkesine kaçtı. Gazetecinin şu an nerede olduğu bilinmiyor. Geçen sene bu zamanlarda Ovsyannikova hakkında yeniden dava açıldı ve gıyaben sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Ekim 2023

Gribal enfeksiyon kaptığı bildirilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılması planlanan programlar iptal edildi. Bu programlar arasında 5 Ekim'de İspanya'da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu'nun 3'üncü Zirvesi ve Türkiye'deki etkinlikler bulunuyordu. Erdoğan'ın İspanya seyahatini ertelemek istememesine karşın, doktorların tavsiyesi ile program ertelendi.
4 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevinden düşürüldü. Bu durum, ABD tarihinde bir ilk olarak kaydedildi. McCarthy'nin görevden düşürülmesi için yapılan oylamada 216 'evet' ve 210 'hayır' oyu kullanıldı. McCarthy'nin görevinden düşürülmesine sekiz Cumhuriyetçi 'evet' oyu verdi. Yeni bir başkan seçilene kadar Temsilciler Meclisi'ne geçici başkan olarak Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry atandı.
4 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, federal hükümete 45 gün daha finansman sağlayacak ve 91'e karşı 335 oyla kabul edildi. Tasarının bir sonraki durağı Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu olacak. Eğer burada da onaylanırsa, tasarı ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.
1 Ekim 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım yapılmasına yönelik tasarıyı kabul etti. Bu yardım, savunma bakanlığı (Pentagon) bütçesinden ayrılarak yeni bir tasarı haline getirildi. Tasarı, 117 'hayır', 311 'evet' oyu ile kabul edildi. Ayrıca, Pentagon'un 826 milyar dolarlık bütçesi ve dışişleri bakanlığının bütçesi de onaylandı. Ancak, ABD hükümeti, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
29 Eylül 2023

Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesini Ermenilerden hızlı bir şekilde aldı. Bu durum, Ermeni nüfusunun evlerini terk edip toplu göçe katılmasına ve etnik temizlik korkusuna yol açtı. Rusya'nın dikkatinin Ukrayna'daki savaşa çevrilmesi ve Azerbaycan ile Türkiye'yle daha yakın ekonomik ve siyasi bağlar kurma isteği, Azerbaycan'ın bu hareketine seyirci kalmasına neden oldu. Azerbaycan'ın bu hamlesi, Dağlık Karabağ sorununun silah zoruyla 'çözüldüğü' ve Ermenilerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in insafına terk edildiği bir durum yarattı.
27 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Ukraynalı Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve parlamentoda ayakta alkışlattı. Bu durum tepkilere neden oldu ve Rota, istifa çağrılarına bir süre direndikten sonra istifa etti. Rota, istifa konuşmasında pişmanlığını dile getirdi.
27 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), sosyal medya platformları arasında en fazla yanlış bilgi ve dezenformasyonun Twitter'da yer aldığını açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, büyük çevrimiçi platformların dezenformasyona karşı taahhütlerine ilişkin raporlar hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Jourova, dezenformasyon yayanların dezenformasyon yapmayan muadillerine göre daha fazla takipçiye sahip olduğunu belirtti. AB'nin, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte artan dezenformasyona karşı hazırladığı yeni uygulama kodu, geçen yıl haziran ayında 30'un üzerinde platform tarafından imzalanmıştı.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim