Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, Yoon ve eşi Kim Keon-hee hakkındaki yolsuzluk ve seçimlerde nüfuz ticareti suçlamalarını yeniden gündeme getirdi. Muhalefet, sıkıyönetim kararının bu suçlamaları örtbas etme amacı taşıdığını iddia ediyor. Yoon'un eşi hakkında da intihal ve hisse senedi manipülasyonu gibi suçlamalar bulunuyor. Güney Kore'de halk, Yoon'un azli için dilekçeler vererek tepkisini gösterdi.
4 Aralık 2024

Güney Kore'de muhalefet partileri, Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge sundu. Önerge, 191 milletvekili tarafından imzalandı ve meclisin üçte ikisinin onayını gerektiriyor. Muhalefet, Yoon'un Kuzey Kore'yi kışkırtma ve ateşkes hattını bozma gibi riskler taşıdığını savunuyor. Azil süreci, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla sonuçlanacak ve bu süreçte yeni bir başkan seçilmesi gerekebilir.
4 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sürpriz bir şekilde sıkıyönetim ilan etti ancak bu karar altı saat sonra parlamento tarafından kaldırıldı. Bu gelişmelerin ardından, Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik ve diğer kıdemli danışmanlar toplu olarak istifa etti. Yoon, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı amaçladığını savunmuştu. Sıkıyönetimin kaldırılması, Güney Kore'de siyasi gerilimi artırdı ve halkın protestolarına yol açtı.
4 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Ancak, mecliste toplanan 190 milletvekili, oybirliğiyle bu kararı kaldırma yönünde oy kullandı. Oylamanın ardından meclis binasında bulunan askerler geri çekilmeye başladı. Güney Kore yasalarına göre, başkanın meclisin kararına uyması gerekiyor.
3 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, bu kararın anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Mecliste yapılan oylamada sıkıyönetimin kaldırılması yönünde karar alındı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi de sıkıyönetim kararına itiraz etti.
3 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Bu kararın ardından Genelkurmay Başkanı General Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Beyaz Saray, Güney Kore'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Güney Kore hükümetiyle temas halinde olduklarını açıkladı. ABD'nin bu duruma olan ilgisi, uluslararası bir boyut kazandırıyor.
3 Aralık 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçimlerin galibi sol ittifaktan başbakan atamayı reddetmesi üzerine halkın yüzde 49'u Macron'un azledilme girişimine destek veriyor. İki aydır hükümet kurulamayan ülkede, Macron'un sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamaması, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanmasına neden oldu. Elabe anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, sol ittifaka oy verenlerin yüzde 64'ü ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortaklarına oy verenlerin yüzde 50'si Macron'un azledilmesini destekliyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 74'ü gensoru önergesinin başarılı olmayacağını düşünüyor.
29 Ağustos 2024

TBMM'de TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine AKP'liler Şık'a saldırdı. Saldırıda Koçyiğit'in kaşı açıldı. Bu olayın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Nelson Mandela'nın torunu Nkosi Zwelivelile ve karma dövüş sanatları ustası Jeff Monson ile Meclis'te bir araya geldi. Kurtulmuş, Monson'ın Müslüman olduktan sonra ilk cuma namazını Meclis'teki camide kılmasını anlamlı bulduğunu belirtti.
16 Ağustos 2024

Fransa genel seçimlerinin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendilerini hükümet kurmaya çağırmasını beklediklerini açıkladı. NFP, seçim sonuçlarının Macron kanadının başarısızlığını ortaya koyduğunu belirtti. Fransız seçmenlerin aşırı sağın zaferini engellediği ve Yeni Halk Cephesi’ni birinci sıraya yerleştirdiği vurgulandı. Ayrıca, Macron’a ülkenin kurumlarını göz ardı etmeye yönelik girişimlerden kaçınması çağrısı yapıldı.
10 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclisi seçimlerinin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi (FP) 182 sandalye kazanarak birinci sıraya yerleşti. Aşırı sağcı Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi ise üçüncü sıraya geriledi. Seçimlerin ilk turunda aşırı sağın yüksek oy alması endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı ittifak kurmuştu. Hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaşamadı.
8 Temmuz 2024

Son anketlere göre, Fransa'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, mecliste çoğunluğu sağlamak için gerekli olan 289 sandalyeye ulaşamayacak. İlk turda yüzde 33,4 oy oranıyla birinci gelen Ulusal Birlik, ikinci turda 220 sandalyeyi geçemiyor. Çeşitli partilerden en az 200 adayın yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı ittifak oluşturması, Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğu sağlamasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik ittifakı ise 110-135 sandalye alıyor.
5 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclisi erken seçimlerinde ilk turda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) yüzde 33,2 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Halk Cephesi (FP) yüzde 28,1 ile ikinci, Cumhurbaşkanı Macron’un Başkanlık Bloğu ise yüzde 21 ile üçüncü oldu. RN Genel Başkanı Jordan Bardella, Fransızların değişim isteğini gösterdiğini belirtti ve seçmenlerini ikinci turda da sandık başına çağırdı. Cumhurbaşkanı Macron ise aşırı sağa karşı geniş bir demokratik miting düzenlenmesi çağrısında bulundu.
30 Haziran 2024

Fransa'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcıların zaferinden sonra yapılan erken seçimlerde katılım oranı yüzde 25,9 ile son 43 yılın rekorunu kırdı. Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 18,43'tü. 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Fransa'nın denizaşırı bölgelerinde ise aşırı sağcı Ulusal Buluşma Partisi (RN) oylarını artırsa da birinci sırayı alamadı.
30 Haziran 2024

Fransa'da yapılan anketler, aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önde olduğunu ve mutlak çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu durum üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Anketlere göre, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33'ünü alarak ilk sırada yer alıyor. Sol ve yeşil partilerin oluşturduğu ittifak yüzde 28, Macron'un liderliğindeki liberal ittifak ise yüzde 19 oy oranına sahip.
22 Haziran 2024

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Pakistan'da, 8 Şubat'ta gerçekleşen Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinin sonuçları, İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) tarafından protesto ediliyor. PTI, seçim sonuçlarının hileli olduğunu iddia ederek, daha fazla sandalye kazandıklarını öne sürüyor ve Seçim Komisyonu'nu sonuçları değiştirmekle suçluyor. Protestolar, başkent İslamabad başta olmak üzere, Ravalpindi, Lahor, Karaçi ve Peşaver'de yoğunlaşıyor. Ayrıca, ülke genelinde sosyal medya platformu X'e (eski adıyla Twitter) erişimde kesintiler yaşandığı bildiriliyor.
17 Şubat 2024

Pakistan'da ulusal ve eyalet meclisleri seçimleri için oy verme işlemi sürerken, içişleri bakanlığı 'kanun ve düzeni korumak' amacıyla ülke genelinde cep telefonu ve mobil internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu karar, son saldırılarda yaşanan can kayıplarına işaret edilerek, kamu düzeninin korunması ve potansiyel tehditlerle mücadele için alındığı belirtildi. Sosyal medyada ise binlerce kullanıcı bu duruma tepki gösterdi.
8 Şubat 2024

Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvenceye almayı amaçlayan yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 493'e karşı 30 oyla onaylandı ve şimdi 28 Şubat'ta senatoda görüşülecek. Senatoda sağcıların çoğunlukta olması nedeniyle tasarının burada zorlanabileceği öngörülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ülke olacak.
31 Ocak 2024
İşaretlediklerim