İsviçre'de 2021 yılında yapılan referandumda kabul edilen peçe ve burka yasağı, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Yasa, kamusal alanda yüzü tamamen örten giysilerin giyilmesini yasaklıyor. Yasağın, toplumda büyük bir çalkantıya yol açacak gerçek bir arka planı olmadığı ve daha çok popülizmle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü, yasağın din ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunuyor.
2 Ocak 2025

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, ülkede ölüm cezasını kaldırarak 60 mahkumun cezasını müebbet hapse çevirdi. Mnangagwa, 1960'lardaki bağımsızlık savaşı sırasında idama mahkum edilmiş ancak cezası hapse çevrilmişti. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı insan hakları açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi. Diğer Afrika ülkeleri de benzer adımlar atmakta ancak henüz yasalaştırmamış durumda.
2 Ocak 2025

Kenya'nın başkenti Nairobi'de dört Türk vatandaşının silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilmişti. Bu kişilerin Türkiye'nin talebi üzerine iade edildiği bildirildi. Kenya Dışişleri Bakan Yardımcısı, bu kişilerin uluslararası hukuka uygun olarak yargılanacakları güvencesini verdi. Olay, uluslararası insan hakları örgütlerinin ve Birleşmiş Milletler'in dikkatini çekti.
22 Ekim 2024

Kenya'nın başkenti Nairobi'de, silahlı ve maskeli kişilerin bir Britanya ve altı Türkiye vatandaşını kaçırdığı iddia edildi. Kaçırılanlardan dört Türk vatandaşının hala kayıp olduğu belirtiliyor. Olayın, Türkiye'ye sınır dışı edilmek üzere siyasi bir kurban olma durumu ile ilgili olduğu iddia ediliyor. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'den gelen mültecilerin Kenya'da kaçırılmasından derin kaygı duyduğunu ifade etti.
21 Ekim 2024

Hollanda, sığınma başvurusu reddedilen sığınmacıları Uganda'da kurulacak geri dönüş merkezlerine göndermeyi planlıyor. Bu öneri, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Reinette Klever tarafından Uganda ziyareti sırasında dile getirildi ve Uganda hükümeti tarafından olumlu karşılandı. Avrupa Birliği liderleri, Avrupa sınırları dışında sığınmacılar için geri dönüş merkezleri kurulması önerisini ele alacak. Bu gelişme, Avrupa'da göç politikaları konusunda daha katı önlemler alınması yönündeki tartışmaları artırıyor.
17 Ekim 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı'ya çıplak arama uygulayan iki kadın polis, 'görevi kötüye kullanma' suçundan beşer ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezada takdir indirimi uygulayarak cezayı beş aya düşürdü ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Yapıcı'nın avukatı, müvekkillerinin haksız yere gözaltına alındığını ve çıplak aramanın işkence suçu olduğunu savundu.
17 Ekim 2024

İtalya, Arnavutluk ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 16 düzensiz göçmeni Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezine gönderdi. Bu anlaşma, İtalya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan sağlıklı erkek göçmenlerin Arnavutluk'taki merkezlere taşınmasını öngörüyor. Anlaşma, sivil toplum kuruluşlarının kurtardığı göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamanın insan hakları ihlalleri yaratabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.
15 Ekim 2024

Gürcistan'da devlet başkanı Salome Zurabishvili'nin reddettiği LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa, parlamento başkanının imzasıyla yürürlüğe girdi. Yasa, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklıyor. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacak. Yasa, Gürcistan'da ve uluslararası alanda insan hakları tartışmalarına yol açabilir.
3 Ekim 2024

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa tasarısını reddetti. Tasarı, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklamayı öngörüyordu. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacaktı. Tasarı, Haziran 2024'te parlamentodan geçmişti ancak Zurabishvili tasarıyı veto ederek parlamentoya geri gönderdi.
2 Ekim 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Fransa, Fransız sporcuların başörtüsü takmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı 'ayrımcı' ve 'ikiyüzlü' olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu yasağı savundu. Tepkiler üzerine, sporcuların sadece yarışma sırasında başörtüsü takamayacağı, olimpik kasabada ise serbest olacağı belirtildi.
19 Temmuz 2024

Apple, 98 ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılım saldırıları hakkında uyardı. Şirket, bu saldırıların kullanıcıların kimlikleri veya yaptıkları işler nedeniyle hedef alındığını belirtti. Geçen yıl Hindistan'da da benzer bir durum yaşanmış ve bazı Hintli milletvekilleri Apple'ın uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı. Apple, 'devlet destekli' saldırılar yerine 'paralı casus yazılım saldırıları' terimini kullanmayı tercih ediyor.
12 Temmuz 2024

Amerikalı gey çift Brent ve Michael Jansen, dört ay geçirdikleri İstanbul'da LGBTQ+ bireyler için güvenli bölgeleri belirterek bir seyahat listesi oluşturdu. Jansen, Beyoğlu, Kadıköy ve Sultanahmet gibi ilçeleri öne çıkararak bu bölgelerin LGBTQ+ dostu olduğunu vurguladı. Türkiye'de LGBTQ+ haklarının geri olduğunu belirten Jansen, sosyal ortamlarda yakınlaşma olmadığı sürece nispeten rahat hissettiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin LGBTQ+ bireyler için Avrupa'nın en kötü ikinci ülkesi olduğunu belirten Gökkuşağı Endeksi'nin 2023 raporuna da değinildi.
3 Temmuz 2024

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya'da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası dosyasını 'kanun yararına bozma talebi'yle Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bu talep, hükümlü Osman Kavala'nın avukatı tarafından yapılmıştı. Gezi davasında Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya, Özel-Erdoğan görüşmesi öncesinde gönderildi.
7 Haziran 2024

Gürcistan Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, LGBT ile ilgili her şeyi yasaklayan bir yasa tasarısının parlamentoya sunulduğunu açıkladı. Tasarı, eşcinsellerin evlenmesi, evlat edinmesi ve cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yasaklamayı öngörüyor. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBT propagandası yapılması ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınların yapılması da yasaklanacak. Tasarının onaylanması için parlamentoda üç kez kabul edilmesi gerekiyor ve sürecin sonbahara kadar sürmesi bekleniyor.
4 Haziran 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Uluslararası Af Örgütü, Taksim'deki barışçıl toplanma yasaklarına dikkat çekmek ve daha önceki barışçıl eylemleri hatırlatmak amacıyla bir protesto turu düzenledi. Bu turda, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları oturma eylemleri, Sansüre Karşı Yürüyüş, Başörtülü Öğrenci eylemleri ve daha birçok eylem yer alıyor. Af Örgütü, Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce olarak yayına açtı.
25 Ağustos 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

DİSK'e bağlı Sosyal İş Sendikası, Uluslararası Af Örgütü'nün toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin karşılıklı anlaşma ile sonlandığı yönündeki açıklamasını reddetti. Sendika, Af Örgütü'nün belirlenen 60 günlük süre sonunda anlaşma sağlanamazsa müzakereleri sonlandırma kararının gerekçesini açıklamadığını ve tek taraflı olarak görüşmeleri bitirdiğini belirtti. Sendika, Af Örgütü yöneticilerini açıklamalardan kaçınmaya ve müzakerelerin devamına davet etti, sendikal hakların insan hakları olduğunu vurguladı.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim