Nepal'in başkenti Katmandu ve çevresindeki kentlerde meydana gelen sel ve heyelanlar sonucunda 100 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi ise kayboldu. Nepal İçişleri Bakanlığı, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bazı ana yolların toprak kaymaları nedeniyle kapandığını bildirdi. Hükümet, bölgede eğitime üç gün ara verdi. Ülkede her yıl haziran-eylül döneminde görülen muson yağmurları, can ve mal kaybına neden oluyor.
29 Eylül 2024

Japonya'da meteoroloji uzmanlarının şiddetli yağmurun sele yol açacağı tahmini nedeniyle dört şehirde yaklaşık 50 bin kişiye toplu tahliye emri verildi. Yağışlar nedeniyle 12 nehir taştı ve bazı sokaklar su altında kaldı. İşikava eyaletinde bir kişi hayatını kaybetti ve yedi kişiden haber alınamıyor. Japonya Meteoroloji Ajansı, bazı bölgeler için en yüksek seviyede acil durum uyarısında bulundu.
23 Eylül 2024

Nijerya'da yolcu ve büyükbaş hayvan taşıyan bir kamyon ile yakıt tankeri çarpıştı. Çarpışmanın ardından patlama meydana geldi ve 48 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine acil durum ekipleri yönlendirildi ve ölü sayısı belirlendi.
9 Eylül 2024

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde bir kişi çevresindekilere rastgele bıçakla saldırdı. Olayda en az üç kişi hayatını kaybetti, altısı ağır yedi kişi yaralandı. Polis, halktan şehir merkezini terk etmelerini istedi ve saldırganın kaçtığını belirtti. Saldırının, şehrin 650'inci yılı şerefine düzenlenen festivalde gerçekleştiği açıklandı.
24 Ağustos 2024

Nijerya'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 156'ya yükseldi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, 15-21 Temmuz tarihleri arasında 170 yeni kolera vakası tespit edildiğini ve üç kişinin öldüğünü açıkladı. Ocak ayından bu yana toplam 4 bin 809 kolera vakası görüldü. Ülkede temiz su yetersizliği ve tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
1 Ağustos 2024

Britanya'nın Southport kentinde Hart Caddesi'nde gerçekleşen bıçaklı saldırıda ölen çocukların sayısı üçe çıktı. Saldırıda sekiz çocuk ve iki yetişkin daha yaralandı; yaralılardan beş çocuğun ve iki yetişkinin durumu kritik. Polis, saldırganı yakaladı ve olayla ilgili soruşturma başlattı.
30 Temmuz 2024

Britanya’nın Southport kentinde bir bıçaklı saldırgan, Hart Caddesi'nde önüne gelen herkesi bıçakladı. Olayda bir çocuk hayatını kaybederken, çoğu çocuk en az 10 kişi ağır yaralandı. Yaralılar hastaneye helikopterlerle taşındı. Polis saldırganı yakaladı ve halka Hart Caddesi'nden uzak durmaları çağrısında bulundu.
29 Temmuz 2024

Kenya'da 2022'den bu yana 42 kadını öldürdüğünü itiraf eden 33 yaşındaki Jomaisi Khalisia, EURO 2024 finalini izlerken yakalandı. İlk cesetler başkent Nairobi'deki Mukuru taş ocağında bulunmuştu. Polis, Khalisia'nın kurbanlarını kandırarak çöplüğe getirdiğini ve öldürdüğünü belirtti. Zanlı, kurbanlardan birinin telefonundaki para hareketleri sayesinde tespit edildi.
15 Temmuz 2024

Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

Japonya'da kolesterolü düşürmek için kullanılan ve Kobayashi Pharmaceutical Co tarafından üretilen gıda takviyeleri, 500 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Bu takviyelerin, mart ayında beş kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Ürünlerde bulunan 'beni koji' adlı madde, böbrek rahatsızlıklarına ve ölümlere neden olabileceği belirtilmişti. Japonya dışında Tayvan ve Çin'de de benzer sağlık sorunları rapor edildi.
4 Temmuz 2024

Filipinler'de hafta sonu ülkeyi vuran tropik fırtına nedeniyle en az yedi kişinin öldüğü açıklandı. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., arama kurtarma faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Fırtına, başkentin güneyindeki vilayetlere şiddetli rüzgar ve yağmur getirerek havaalanları ve limanların çalışmasını engelledi, bazı bölgelere elektrik verilemedi. Bu yıl Filipinler'i vuran ilk tropik fırtına olarak kayıtlara geçti.
28 Mayıs 2024

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen toprak kaymasında ölü sayısının 670'e çıktığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekipler toprağın 6 ila 8 metre altındaki kazazedelerden umudu kesmiş durumda. Toprağın stabil olmaması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.
26 Mayıs 2024

Güney Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’nin Enga kentinde gece saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Toprak altında kalan kişilerin sayısı henüz resmi makamlarca doğrulanmadı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, dağın tepesinden kopan kaya kütlesinin yamaçtaki toprağı sürükleyerek köydeki hanelerin üzerine yığıldığı görüldü. Olay, bölgede 7 büyüklüğünde bir depremin ardından gerçekleşti.
24 Mayıs 2024

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletine bağlı Osasco ve San Andre kentlerinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde üç kişi yaşamını yitirdi. Sivil Savunma, bazı evlerin sular altında kaldığını ve hızı saatte 100 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle yüzlerce ağacın devrildiğini bildirdi. Ayrıca, şiddetli fırtınanın bir hastanenin elektrik tesisatında kısa devreye yol açması sonucu çıkan yangın nedeniyle hastaların başka yerlere nakledildiği belirtildi. Bu yıl Brezilya'nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen sellerde 100'e yakın kişi hayatını kaybetti.
4 Kasım 2023

Fransa'da etkili olan Ciaran fırtınası nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı. Fırtına, ülkede ciddi hasara yol açtı ve acil yardım ekipleri 11 binin üzerinde müdahalede bulundu. Elektrik hatlarından sorumlu kuruluş Enedis'in verilerine göre, 523 bin kişi elektrik kesintisi nedeniyle mağdur oldu. Beş vilayette, yağmur, şiddetli rüzgar ve sel riski nedeniyle alarm seviyesi turuncuda olmaya devam ediyor.
3 Kasım 2023

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında Louisiana, Texas ve Indiana eyaletlerinde silahlı saldırılar düzenlendi. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Louisiana'daki Lake Charles kentinde bir partide çıkan kavgada silahlar ateşlendi ve altı kişi yaralandı. Texas'ın Texarkana kentindeki kutlamalarda ise üç kişi öldü, üç kişi yaralandı. Indiana, Florida ve Illinois eyaletlerinde de benzer saldırılar gerçekleşti.
30 Ekim 2023

Afganistan'ın Herat vilayetinde 7 Ekim'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 445'e çıktı. Taliban geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik, güncel yaralı sayısının 2 bin 440 olduğunu belirtti. Herat Valisi Nur Ahmed İslamcar, uluslararası topluma depremzedeler için acil yardım çağrısında bulundu.
9 Ekim 2023

Hindistan'ın Sikkim eyaletinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 53'e yükseldi. Yetkililer, 25 bin kişinin etkilendiği selde 140'dan fazla kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu süreçte 2 bin 400'den fazla kişi kurtarıldı. Ayrıca, yaklaşık 1200 evin selden hasar gördüğü belirtildi.
7 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede 95 kız öğrenci, nedeni henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi, öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu belirtti. Okul, hastalığın nedeninin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için süresiz olarak kapatıldı. Öğrencilerden alınan kan örnekleri, hastalığın belirlenmesi için Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim