İtalya, Britanya ve Japonya, Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) kapsamında yeni nesil bir savaş uçağı üretmek için anlaştı. Leonardo, BAE Systems ve JAIEC şirketleri, 2025 ortalarında kurulacak ortak girişimde eşit pay alacak. Üretilecek altıncı nesil savaş uçağının Amerikan F-35'ine rakip olması ve EuroFighter Typhoon jetlerin yerini alması bekleniyor. Projenin toplam maliyetinin 100 milyar avronun üzerinde olacağı ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin de projeye katılabileceği belirtiliyor.
15 Aralık 2024

İtalya'da 2012 yılında işlenen bir cinayetten dolayı 21 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 'en tehlikeli 100 kaçak' listesinde yer alan Gürcistan vatandaşı, Türkiye'de yakalandı. İtalya ve Türkiye güvenlik güçlerinin işbirliğiyle yakalanan şüpheli, mafya bağlantılı suç örgütü 'Thieves in Law' ile ilişkili olduğu iddia ediliyor. Şüpheli, sahte evlilik yoluyla soyadını değiştirip yeni bir pasaport alarak Türkiye'ye taşınmıştı. Yakalanmasının ardından Roma'ya götürülen şüpheli, uluslararası suç örgütleriyle bağlantılı olarak aranıyordu.
3 Aralık 2024

Almanya'nın uluslararası seviyede aradığı uyuşturucu kaçakçısı Daniel Sobotta, İstanbul'da düzenlenen bir operasyonla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sobotta'nın İnterpol-Europol Daire Başkanlığı ve emniyet güçlerinin ortak çalışması sonucu Şişli'de yakalandığını açıkladı. Sobotta, uluslararası uyuşturucu ticareti ağının önemli isimlerinden biri olarak biliniyordu. Bu operasyon, Türkiye'nin uluslararası suçlarla mücadeledeki kararlılığını gösteriyor.
16 Kasım 2024

Türk savunma sanayi şirketi FNSS, Endonezya Silahlı Kuvvetleri için zırhlı personel taşıyıcı üretimi yapacak. FNSS Üst Yöneticisi Nail Kurt, İstanbul'daki SAHA EXPO Fuarı'nda, Endonezya ile yapılan anlaşma kapsamında iki aracın üretileceğini belirtti. Araçlardan biri Türkiye'de, diğeri ise Endonezya'da üretilecek. Proje, 2025'te tasarım ve prototipleme, 2026'da test aşamalarını geçerek yıl sonunda teslim edilecek.
22 Ekim 2024

Küresel Su Ekonomisi Komisyonu, dünya genelinde hızla derinleşen su krizi nedeniyle gıda üretiminin yarısının önümüzdeki 25 yıl içinde risk altında olabileceğini belirtti. Rapora göre, dünya nüfusunun yarısı su kıtlığıyla karşı karşıya ve iklim krizinin etkileri arttıkça bu oran daha da artacak. Su talebinin arzı yüzde 40 oranında aşacağı öngörülüyor. Komisyon, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.
17 Ekim 2024

Europol, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama gibi suçlarda kullanılan şifreli yazılım Ghost ile bağlantılı 51 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda, Avustralya'daki bir uyuşturucu laboratuvarı dağıtıldı ve bir milyon avronun üzerinde nakit para ele geçirildi. Ghost yazılımı, kullanıcıların mesajlarını otomatik olarak imha edebilen bir kod kullanarak suçluların izlenmekten kaçınmasına olanak tanıyor. Operasyon, dokuz ülkenin polis teşkilatlarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi.
20 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ülkelerindeki M çiçeği virüsü salgınının kontrol altına alınabileceğini belirtti. DSÖ, virüsü kontrol altına almak için küresel stratejik hazırlık ve müdahale planı başlattı ve bu plan kapsamında 135 milyon dolar finansmana ihtiyaç duyulacağını açıkladı. Plan, test ve aşılara eşit erişim, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi ve toplumların salgın önleme sürecine katılımını hedefliyor. Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve vücutta lezyonlara neden oluyor.
26 Ağustos 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ile Katar Üniversitesi, 30 öğrencinin tam burslu eğitimi için işbirliği anlaşması imzaladı. Katar Üniversitesi, Türkiye’den gidecek öğrencilere yurt konaklaması, yemek, sağlık sigortası, uçak bileti ve aylık eğitim desteği sağlayacak. Başvuru yapacak öğrencilerin belirli akademik ve dil yeterlilik şartlarını karşılaması gerekiyor. Başarılı olan 30 öğrenci, Ocak 2025'te Katar'da eğitimlerine başlayacak.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim