ABD Başkanı Joe Biden'ın Alman çoban köpeği 'Commander', bir gizli servis görevlisini daha ısırdı. Bu, 'Commander'ın kayıtlara geçen 11. ısırma vakası oldu. Beyaz Saray yetkilileri, ısırma olaylarının ardından Biden ailesinin köpek için yeni bir eğitim üzerinde çalıştığını belirtti. İki yaşındaki 'Commander', Biden'a kardeşi James Biden tarafından Aralık 2021'de hediye edilmişti.
27 Eylül 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, kara para aklama ve yasa dışı zenginleşme suçlamaları nedeniyle mahkemeye çıkarılacak. Bu soruşturma, Nicolas Petro'nun eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez'in iddiaları üzerine başlatıldı. Vasquez, eski kocasının uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla bağış aldığını iddia etmişti. Nicolas Petro, seçim kampanyası parasından babasının haberinin olmadığını belirtmişti.
26 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve teşekkür etti. Ancak Hunka'nın Nazi tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı ve özür diledi. Rota, özür dileme sürecinde, bu eyleminin tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
25 Eylül 2023

Çin, halkının ruhuna zarar veren veya duygularını inciten konuşma ve giyinmeyi yasaklayan bir yasa tasarısı yayınladı. Tasarı, yerel kahramanların ve şehitlerin isimlerine hakaret etmeyi, iftira atmayı veya başka bir şekilde ihlal etmeyi ve anıt heykellerine zarar vermeyi de yasaklıyor. Ancak, yasa tasarısı neyin yasak olduğunu net olarak ortaya koymuyor ve bu durum halkta endişe yaratıyor. Ülkedeki hukuk uzmanları da yasa tasarısındaki belirsizliğin kişilik haklarının ihlaline yol açabileceğini belirtiyor.
8 Eylül 2023

Eski Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu'nun eşi Eshter Lungu, hırsızlık iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, eski First Lady Lungu'nun, yakınındaki dört kişi ile üç motorlu aracı ve bir mülk tapusunu çalma suçlamasıyla ifade vermek üzere gözaltına alındığını bildirdi. Lungu ve diğer dört kişi, suçlamaları reddettikten sonra gözaltına alındılar. Eski first lady'nin tutuklanması, eşinin Zimbabve'deki bir yemin törenine katıldığı sırada gerçekleşti.
7 Eylül 2023

Irak'ın Kerkük kentinde gerilim tırmanınca sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kerkük polisi, kentte düzenlenen protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu. Protestocular, 2017'ye kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun da açılmasını istiyor. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması talimatı verdi.
2 Eylül 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, cinsel saldırı ve eziyet çektirerek cinayet işleyen suçluların ömür boyu hapis cezası almasını sağlayacak bir planı duyurdu. Bu plan kapsamında hakimlere, şartlı tahliye hükümleri ve minimum ceza yatma sınırı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verme yetkisi tanınacak. Bu karar, çocuk seri katili Lucy Letby'ye yedi bebeği öldürmek ve altı bebeği daha öldürmeye teşebbüsten ceza verilmesinin ardından geldi.
27 Ağustos 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin Tver bölgesinde düşen özel bir jetin sonucu 10 kişinin öldüğünü ve bu kişiler arasında özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Prigojin'in de bulunduğunu doğruladı. Prigojin, geçmişte Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. BBC'nin haberine göre, uçağın Putin'in emriyle Rusya iç istihbarat kuruluşu Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından düşürüldüğü iddia ediliyor. Putin, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve soruşturmanın sonuna kadar gidileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkını genişleten ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıyla, vatandaşlığa geçmek için gereken yasal ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerin bu süresi üç yıla düşebilecek. Tasarının amacı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmek ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamaktır.
23 Ağustos 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 18 yaşından büyüklerin 25 gram marihuana bulundurmasına ve evlerinde üç kök kenevir bitkisi yetiştirmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. Tasarıya muhalefet partileri ve polis sendikası tepki gösterdi.
17 Ağustos 2023

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, marihuananın kontrollü kullanımı isimli yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı. Tasarıya göre marihuana uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin 25 grama kadar marihuana bulundurmasına ve kişisel tüketim için üç bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ayrıca, en fazla 500 üyeye sahip olacak kenevir sosyal kulüpleri adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine marihuana tedarik edebilecek. Yasa tasarısıyla marihuana kullanımının kontrollü yasallaşması yönelik bir plan sunduklarını aktaran Lauterbach, tüketimi sınırlamak ve daha güvenli hale getirmek istediklerini belirtti.
16 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın tekrar etmesi üzerine Pasifik gezisini iptal etti ve tarifeli uçakla Almanya'ya dönmek zorunda kaldı. Baerbock'un uçağı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na gitmek üzere yola çıktıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra arıza yaptı ve Abu Dabi'ye zorunlu iniş yaptı. Alman hükümetinin uçakları, sık sık arızalanmakla gündeme geliyor.
15 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

ABD'de Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya verilen destek, afet yardımı ve sınır ile göçmen sorunlarıyla mücadele kapsamında ek finansman sağlamak için Kongre'den 40 milyar dolarlık ek acil durum fonunu onaylamasını talep etti. Fonun onaylanması durumunda, 24 milyar doları Ukrayna'ya yardım ve diğer uluslararası ihtiyaçlar, 12 milyar doları afetle mücadele, 4 milyar doları ise sınır ve göç sorunlarıyla mücadele için kullanılması planlanıyor. Ancak, ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler ek bütçe talebine tepki göstererek, fonu desteklemeyeceklerini belirtti.
11 Ağustos 2023

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Britanya'da göçmenlerin konaklaması için hazırlanan Bibby Stockholm gemisine ilk grup göçmenlerin yerleştirilmesi başladı. İlk etapta 50, uzun vadede ise 500'e yakın 18-65 yaş arası erkek göçmenin gemiye yerleştirilmesi planlanıyor. Britanya, yüksek maliyet nedeniyle göçmenleri otellerden alarak gemiye ve kullanılmayan askeri tesislere taşıma kararı almıştı. Ancak, bu uygulama göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri tarafından 'insanlık dışı' olarak nitelendirildi ve Bibby Stockholm 'cezaevi gemisi' olarak adlandırıldı.
7 Ağustos 2023

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin kongresine düzenlenen bombalı saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında terör saldırıları 2022'ye göre yüzde 79 arttı. Ülkede özellikle Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde son aylarda terör saldırıları arttı.
31 Temmuz 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, para aklama ve haksız kazanç sağlama suçlamalarıyla tutuklandı. Nicolas Petro'nun eski eşi Carmen Varsquez, Petro'nun babasının seçim kampanyasını finanse etmek üzere uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla para aldığını iddia etmişti. Petro, iddiaları reddetti ve hakkında açılan kara para aklama suçundan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Gustavo Petro, oğlunun tutuklanmasının kendisi için acı verici olduğunu ancak başsavcı Margarita Cabello Blanco'nun soruşturmasına müdahale etmeyeceğini söyledi.
30 Temmuz 2023

Nijer'de 'Vatanı Koruma Ulusal Konseyi' isimli bir grup asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduklarını duyurdu. Bildiride, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı belirtildi. Darbenin arkasında, Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı General Omar Tchiani'nin olduğu düşünülüyor. Nijer, daha önce de birçok darbe ve darbe girişimi yaşamış bir ülke.
27 Temmuz 2023

İran'da 'ahlak polisi' olarak bilinen birimin gözaltı yetkisi kaldırıldı. Bu karar, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin zorunlu başörtüsü kuralına karşı geldiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan 'özgürlük' protestolarının ardından geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, 'ahlak polisi'nin artık uyarı devriyesi olacağını ve gözaltına almayacağını belirtti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim