Fransa'da 17 yaşındaki Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar nedeniyle Clamart, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Nael M.'yi öldüren polis memuru tutuklandı ve protestolar sırasında 150'den fazla kişi gözaltına alındı.
30 Haziran 2023

Nicolas Sarkozy, 2007 Fransa cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı iddiasıyla yargılanıyor. Fransız-Lübnan kökenli iş insanı Ziad Takieddine'in 2006'da Libya'dan Sarkozy'ye 5 milyon avro getirdiği öne sürülüyor. Sarkozy, Takieddine'in suçlamaları geri çekmesi için baskı yaptığı şüphesiyle ifade verdi ve Paris'teki evi arandı. Sarkozy'nin bu amaçla 608 bin avro harcadığı iddia ediliyor.
14 Haziran 2023

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, oğluyla birlikte bisiklete binerken kaza geçirerek yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kafasını yere çarpan ve kısa süre bilincini kaybeden De Croo'nun Gent Hastanesindeki testler sonucunda durumunun iyi olduğu belirlendi. Hafif yaralanan başbakan, birkaç saat sonra taburcu edildi ve pazar gününü dinlenerek geçireceği, kazanın gelecek haftaki programını etkilemeyeceği açıklandı.
4 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre önde olan Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Orban, Avrupa Birliği'nde otoriter bir lider olarak biliniyor. Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani de Erdoğan'ı tebrik eden liderler arasında yer aldı.
28 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç limiti konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşma, ABD'nin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala sağlandı ve borç limitinin iki yıl artırılmasını öngörüyor. Anlaşma, bazı federal programlarda kesinti ve gıda yardım programlarına yeni çalışma gereksinimleri getirilmesini içeriyor. Biden, anlaşmanın ekonomik temerrüdü önleyeceğini ve Kongre'de birkaç gün içinde oylanmasının beklendiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

Yunanistan'da yaşanan ve en az 38 kişinin ölümüne neden olan tren kazası sonrasında Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa ettiğini açıkladı. Ancak bakanın istifası, halkın hükümete olan öfkesini yatıştırmaya yetmedi. Başkent Atina'da hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi ve polis müdahalesi yaşandı. Sosyal medyada ise bazı vatandaşlar, bakanın yargılanması ve tüm hükümetin istifa etmesi gerektiğini ifade etti.
2 Mart 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, East Palestine kasabası yakınlarında 3 Şubat'ta meydana gelen ve 50 vagonun raydan çıkıp patlaması sonucu çevre felaketine yol açan zehirli kimyasal yüklü tren kazasının ardından, Başkan Joe Biden federal kurumlara bölge halkını kapı kapı ziyaret etme emri verdi. En az 400 evin ziyaret edilmesi planlanırken, Cumhuriyetçiler Ulaştırma Bakanı Pete Buttıgeıg'e geç müdahale etmekle suçlayarak inceleme başlattı. Beyaz Saray ise kazadan eski başkan Trump ve Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.
26 Şubat 2023

Amerikalı yazar Marianne Williamson, 2024 yılında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağını açıkladı. Daha önce 2020 seçimlerinde de aday olan ve 'sevgi siyaseti' anlayışıyla tanınan Williamson, ülkenin otoriterlik tehdidi altında olduğunu ve milletvekillerinin şirketlerle yeterince mücadele etmediğini belirtti. Resmi adaylık duyurusunun 4 Mart'ta yapılması bekleniyor. Şu an için Demokrat Parti'den resmi olarak adaylığını açıklayan başka bir isim yok; mevcut Başkan Joe Biden ise aday olma niyetinde olduğunu ifade etti ancak resmi bir duyuru yapmadı.
24 Şubat 2023

Delaware'de bir bilgisayar tamir dükkanı sahibi olan John Paul Mac Isaac, Hunter Biden'ın avukatının bilgisayardaki bilgilerin çalınması ve paylaşılması hakkında savcılara yaptığı cezai soruşturma çağrısını değerlendirdi. Mac Isaac, kendisine yönelik tehdit iddialarını reddederek, Hunter Biden'ın bilgisayarını tamir etmek ve içeriklere erişmek için gerekli izne sahip olduklarını belirtti. 2020'de New York Post'un haberine göre, Hunter Biden'ın bilgisayarında babası Joe Biden'ın Ukrayna politikalarına müdahalesine dair iddialar ve kişisel içerikler bulunmuştu. Hunter Biden'ın avukatı, bilgisayarın içeriğinin çalınması ve dağıtılması konusunda dükkan sahibi ve Trump'ın ekibinden bazı isimleri suçlamıştı.
4 Şubat 2023

Britanya, plastik kirliliğiyle mücadele amacıyla ekim ayından itibaren çatal, bıçak, tabak gibi bazı tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı planlıyor. Çevre Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, kamuoyunun büyük çoğunluğunun bu uygulamaya destek verdiği belirtiliyor. Çevre Bakanı Thérèse Coffey, yasakların çevreyi koruma çabaları için hayati önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, yasak kapsamına plastik tepsiler, balon çubukları ve bazı polistiren bardaklar ile yemek kapları da dahil olacak.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim