Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen silahlı saldırıda en az iki kişi hayatını kaybetti. Saldırganın neden ateş açtığı konusunda henüz bir bilgi verilmedi. Belçika medyası, kurbanların İsveçli olduğunu belirtiyor. Saldırının, yerel saatle 19:00 civarında, kent merkezindeki D'Ypres bulvarında gerçekleştiği ve saldırganın otomatik bir tüfek kullandığı ve kaçtığı bildirildi.
16 Ekim 2023

Özbekistan'ın eski lideri İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova, uluslararası bir suç örgütünü yönetmek ve yüz milyonlarca dolar rüşveti aklamakla suçlanıyor. 2005-2013 dönemini kapsayan bir soruşturma sonucunda Kerimova'nın İsviçre'deki 857 milyon dolarlık mal varlığına el konuldu. Kerimova, Özbekistan'ın telekom sektörüne erişim karşılığında rüşvet almak ve parayı İsviçre'deki banka hesapları ve diğer ülkelerdeki ayrıntılı bir hesap ağı aracılığıyla aklamakla suçlanıyor.
30 Eylül 2023

Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleşen iki ayrı silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. İlk saldırıda bir anne ve ağır yaralanan 14 yaşındaki kızı, ikinci saldırıda ise 43 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi. Saldırıları düzenleyen 32 yaşındaki şüphelinin tek başına hareket ettiği ve daha önce hayvan istismarından sabıkası olduğu belirtildi.
29 Eylül 2023

Meksika'nın Jalisco eyaletinde kimliği belirsiz kişilerin bir bara düzenlediği silahlı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Saldırının çeteler arasındaki hesaplaşmadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Jalisco eyaletinde faaliyet gösteren 'Jalisco Yeni Nesil' uyuşturucu karteli, ülkenin en güçlü organize suç örgütleri arasında bulunuyor.
18 Eylül 2023

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğullarından Ovidio Guzman Lopez, ABD'ye teslim edildi. ABD Adalet Bakanlığı, Guzman'ın Meksikalı yetkililerce ABD'ye iade edildiğini doğruladı. Ovidio Guzman, Sinaloa çetesinin önde gelen liderlerinden biri olarak biliniyor. ABD, Aralık 2021'den bu yana Guzman'ın yakalanması için 5 milyon dolar para ödülü koymuş ve Meksika'ya da bu hususta baskı uygulamıştı.
16 Eylül 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Jacksonville kentinde siyahların işlettiği bir markete maskeli beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki siyahi kadın ve bir siyahi erkek hayatını kaybetti. Jacksonville Şerifi T.K. Waters, saldırının ırkçı nedenlerle yapıldığını ve saldırganın siyahlardan nefret ettiğini belirtti. Saldırganın saldırıyı gerçekleştirmeden önce pek çok manifesto kaleme aldığı ve bu manifestolarda siyah insanlara olan nefretini detaylandırdığı belirtildi. Saldırganın kendini vurarak intihar ettiği bildirildi.
27 Ağustos 2023

Brezilya'nın Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Bahia eyaletlerinde polis, uyuşturucu çetelerine karşı baskınlar düzenledi. Rio de Janeiro'da çıkan çatışmada 10 kişi öldü, aralarında bir çete liderinin de bulunduğu belirtildi. Sao Paulo'da beş gün süren Kalkan Operasyonu'nda 16 kişi, Bahia eyaletinde ise 19 şüpheli öldü. Operasyonlar sonucunda 58 kişi gözaltına alındı ve 385 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.
3 Ağustos 2023

Kenya'da Good News International Kilisesi Papazı Paul Mackenzie'nin liderliğindeki bir tarikatın soruşturması kapsamında, insanlara aç kalarak Hz. İsa'ya kavuşacakları vaadiyle ölümlere neden olduğu iddia ediliyor. Tarikat lideri Mackenzie, polise 1000 kişinin cansız bedenine ulaşacaklarını söylemişti. Bölge Komiseri Rhoda Onyancha, mezar arama çalışmalarında ceset sayısının 372'ye yükseldiğini ve nisandan bu yana 95 kişinin kurtarıldığını açıkladı.
13 Temmuz 2023

Kripto para analizi firması Elliptic'in raporuna göre, Kuzey Koreli bilgisayar korsanları Atomic Wallet isimli kripto para uygulamasından 5,500'den fazla dijital cüzdanı ele geçirerek 100 milyon dolardan fazla değerde dijital para çaldı. Korsanların 'Lazarus' adlı Kuzey Kore merkezli bir siber suç çetesine mensup oldukları tespit edildi. Atomic Wallet konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, daha önce sistemlerine sızıldığını kabul ederek Chainalysis ile anlaşmıştı. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin dijital para hırsızlıklarını artırdığını ve çalınan paraların ülkenin yaptırımlar altındaki nükleer ve füze programlarına aktarıldığını iddia etti.
14 Haziran 2023

Hollanda'nın Landgraaf kasabasında, bir aile hekiminin ihbarı üzerine polis tarafından yapılan incelemede, bir evin derin dondurucusunda bir erkek cesedi bulundu. Cesedin, ev sahibi olan 82 yaşındaki adamın babasına ait olduğu ve doğal yollarla öldüğü tespit edildi. Oğul, babasının yokluğuna dayanamayacağını ve onunla konuşmaya devam etmek istediği için cesedi dondurucuda sakladığını ifade etti. Polis, babasının emekli maaşını almak için cesedi saklayıp saklamadığını araştırıyor.
9 Mayıs 2023

İtalya polisi, Sicilya Adası'nın doğusunda Akdeniz'de yaklaşık iki ton ağırlığında uyuşturucu paketleri ele geçirdi. Bu miktar, ülke tarihinde tek seferde ele geçirilen en büyük uyuşturucu miktarı olarak kaydedildi. Ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değeri yaklaşık 400 milyon avro (8 milyar 482 milyon TL) olarak tahmin ediliyor. Paketlerin üzerindeki ışıklı sinyal cihazları, uyuşturucuların denize bırakılarak belirli bir gemi tarafından alınması planlandığını gösteriyor.
18 Nisan 2023

Bulgaristan'da sanat eseri kaçakçılarına yönelik bir polis operasyonunda, Amerikalı ressam Jackson Pollock'a ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 50 milyon avro değerinde bir tablo ele geçirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, eserin orijinal olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı ancak yetkililer eserle ilgili daha fazla detay vermedi. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi tutuklandı.
23 Mart 2023

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

İtalyan mafyası Cosa Nostra'nın 30 yıldır aranan son büyük 'baba'sı Matteo Messina Denaro, 16 Ocak'ta Palermo'daki bir hastanede yakalandı. Denaro'nun, 1992'de Palermo'da mafya dosyalarına bakan savcı Paolo Borsellino'ya düzenlenen bombalı suikastın planlayıcısı olduğu düşünülüyor. 60 yaşındaki Denaro, 30 yıl boyunca polisten kaçmayı başarmış ve son bir yılını Sicilya'daki Campobello di Mazara kasabasında annesinin evinin yakınında fark edilmeden geçirmiş. Denaro'nun yakalanmasına, kanser tedavisi gördüğü hastanede sahte kimlik kullanırken telefon sinyalleri üzerinden tespit edilmesi ve ardından yapılan operasyon sonucu ulaşılmış.
26 Ocak 2023

Cosa Nostra mafyasının lideri olduğu iddia edilen Matteo Messina Denaro, 30 yıl süren kaçak hayatının ardından Sicilya'nın başkenti Palermo'da bir klinikte gözaltına alındı. 2002 yılında gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Denaro, birçok cinayetin yanı sıra 1992'de iki mafya karşıtı savcının öldürülmesi ve 1993'teki bombalı saldırılar gibi suçlarla ilişkilendiriliyor. İtalyan güvenlik güçleri, Denaro'nun yakın çevresini takip ederek ona ulaşmayı başardı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu olayı devlet için büyük bir zafer olarak nitelendirdi.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim