İstanbul'un Kartal ilçesinde, evinde 1,5 metre uzunluğunda timsah besleyen A.P. isimli kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, ihbar üzerine yaptıkları çalışmada, A.P.'nin timsahı evinde beslediğini ve sosyal medyada paylaştığını tespit etti. Şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, timsah Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
22 Haziran 2024

ABD'nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini artırmasının ardından, AB'nin de benzer bir hamle yapması bekleniyor. Bu durum, Çinli otomobil üreticilerini Türkiye'de üretim yapma planlarına yöneltti. BYD ve Chery gibi firmalar, Türkiye'de üretim tesisi açarak Avrupa pazarına daha kolay erişim sağlamayı hedefliyor. Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması, Çinli üreticiler için Avrupa'ya ihracat konusunda avantaj sağlıyor.
21 Mayıs 2024

Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirmesi sonucunda, bu durumdan etkilenen Türk ihracatçılarının yükümlülüklerini yerine getirememeleri, mücbir sebep olarak kabul edilecek. Milletlerarası Ticaret Odası'nın mücbir sebep klozuna göre, savaş, iç savaş, ambargo gibi durumlar mücbir sebep olarak sayılmaktadır. İhracat yasağı da bu kapsamda değerlendirilerek, ihracatçıların bu durumdan kaynaklı sorumlulukları ortadan kalkacak.
7 Mayıs 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

ABD Federal Temyiz Mahkemesi, Apple'ın yeni akıllı saat modellerinin satışını yasaklayan kararı geçici olarak durdurdu. Bu karar, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine, Apple Watch'un kandaki oksijen seviyelerini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle alınmıştı. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin vetosu olmayınca satış yasağı uygulanmıştı. Apple, saatlerin yeniden tasarlanmış versiyonlarının patent ihlali yapıp yapmadığının değerlendirilmesi için 12 Ocak'a kadar süre istemiş ve bu süreçte yasağın durdurulmasını talep etmişti.
27 Aralık 2023

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine, Apple'ın yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'de satışını yasakladı. Karar, Apple Watch'un kandaki oksijen seviyelerini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle alındı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmeyen bu karar sonucunda Apple'ın söz konusu modellerinin satışı durduruldu. Apple ise karara itiraz için ABD Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu.
27 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Chery, beş yıl aradan sonra Türkiye pazarına üç farklı SUV modeliyle yeniden giriş yapıyor. İlk teslimatların bahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Avrupa'da tedarik sorunları yaşanırken, Çin üretimi elektrikli araçlar Avrupa pazarında giderek daha fazla yer kaplıyor. Chery, Türkiye'de aracı kurum kullanmadan doğrudan faaliyet gösterecek.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim