Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölgelerde 6,6 milyon kişinin yaşadığını bildirdi. Depremin merkez üssü Marakeş şehrinin 71 kilometre güneybatısında belirlendi ve Portekiz ve Cezayir'de de hissedildi. Fas İçişleri Bakanlığı, depremde 2 bin 946 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 674 kişinin yaralandığını duyurdu. Bölgedeki heyelan riski, kurtarma ve yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.
16 Eylül 2023

Yunanistan'da beş gündür devam eden orman yangınlarının büyük bölümü kontrol altına alınırken, Rodos Adası'ndaki yangın devam ediyor. Yangının etkisini artırmaya başlaması üzerine bazı otel, köy ve plajlar boşaltıldı ve yaklaşık 2 bin kişi deniz yoluyla tahliye edildi. Rodos'taki yangın, Yunanistan genelinde aktif yangınlardan en tehlikeli olarak nitelendirildi. Türkiye, İsrail, Ürdün, İtalya ve Fransa, yangın söndürme uçak ve helikopterleri gönderdi.
23 Temmuz 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

Yunanistan, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından depremzedelere destek amacıyla 110 tonluk insani yardım malzemesini Türkiye'ye gönderdi. Yardım malzemeleri, Yunan halkı ve Belediyeler Birliği tarafından toplandı ve Yunan Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda sevk edildi. Daha önce de Yunanistan Kızılhaçı ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından başlatılan kampanyalarla Türkiye'ye yardım malzemeleri ulaştırılmıştı.
22 Şubat 2023

ABD'de toplanan 60 tonluk yardım malzemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler için Türkiye'ye gönderildi. Yardım malzemeleri, New York John F. Kennedy Havalimanı'ndan Cargolux uçağı ile taşındı. Bu gönderimden önce ABD'den Türkiye'ye yaklaşık 500 ton yardım malzemesi ulaştırılmıştı.
21 Şubat 2023

Yunanistan Süper Lig takımlarından PAOK ve AEK, pazar günü oynayacakları maçın gelirinin bir bölümünü Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışlayacaklarını duyurdu. PAOK ayrıca maç günü stadyumda ayni bağış toplayacağını ve kulüp sahibi Ivan Savvidis'in talimatıyla dayanışma faaliyetlerine başladıklarını açıkladı. Türkiye'nin Selanik Konsolosluğu ile işbirliği içinde nakit para toplanacağı ve bağış için banka hesap bilgilerinin paylaşıldığı belirtildi.
18 Şubat 2023

Meksika halkı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yardım seferberliği başlatarak 140 ton yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, büyükelçilik binasının yardımlarla dolup taştığını ve Meksika Savunma Bakanlığı ile Meksika Dışişlerine Bağlı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın işbirliğiyle bu yardımların yapıldığını belirtti. Büyükelçilik bahçesinde bekleyen 65 ton yardım malzemesinin de kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı ifade edildi.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

İsveç Büyükelçiliği, Türkiye'deki deprem sonrasında ülkeden gönderilen arama kurtarma ekibinin bir parçası olan Killian adlı altı yaşındaki golden retriever cinsi kurtarma köpeğinin, 17 kişiyi enkaz altından kurtardığını açıkladı. Killian, İsveç'in Acil Durum Ajansı'nda eğitilmiş sertifikalı bir kurtarma köpeğidir. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye birçok ülke arama kurtarma ekipleri göndermişti.
16 Şubat 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesinde İspanya'dan gelen ekipler tarafından kurulan 200 hasta kapasiteli sahra hastanesinde çalışan İspanyol sağlık personeli, depremzedelerle daha iyi iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı. Gönüllü çevirmenlerin de desteğiyle Türkçe pratiği yapan ekip, İspanya Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından paylaşılan bir videoda Türkçe çalışmalarını gösteriyor.
14 Şubat 2023

Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı uluslararası yardım çağrısına 100'den fazla ülke yanıt verdi. Yabancı ekipler bir haftada 200'den fazla kişiyi kurtardı, ancak İspanyol ekip koordinasyonsuzluk nedeniyle daha fazla can kurtaramadıklarını belirtti. İspanyol ekip üyesi Pedro Frutos, makine kullanımının risklerine dikkat çekti ve daha iyi koordinasyonun daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Almanya, Avusturya ve İsrail ekipleri güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası Türkiye'ye gelen Alman arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine geri dönüyor. Alman Teknik Yardım Kuruluşu (THW), ISAR, BRH ve '@fire' adlı gönüllü ekiplerin geri dönüşüne ilişkin bir gerekçe belirtilmemiş, ancak bu kuruluşlar deprem bölgesindeki yardımlarını sürdüreceklerini belirtmişler. Daha önce Avusturya ve İsrail ekiplerinin de güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrıldıkları duyurulmuştu.
13 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası arama kurtarma çalışmalarına destek için Meksika'dan gelen ekipler arasında bulunan Proteo isimli arama kurtarma köpeği öldü. Meksika Savunma Bakanlığı, Proteo'nun Türkiye'deki arama kurtarma görevinde kahramanca çalıştığını ve derin üzüntü içinde olduklarını belirtti. Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü düşünülüyor.
12 Şubat 2023

Belçika, Türkiye'de meydana gelen depremin ardından yardım amacıyla Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 6 bin metrekarelik bir sahra hastanesi kurma çalışmalarına başladı. Belçika Acil Müdahale Ekibi'nden 43 kişilik bir grup, hastane kurulumu için Türkiye'ye ulaştı. Yaklaşık 8 milyon avro maliyetinde olacak hastane, günde 100 kişiyi tedavi edebilecek kapasitede olacak ve 20 kişiyi barındırabilecek. Sağlık personeli Salı günü Türkiye'ye hareket edecek ve hastanenin Perşembe gününe kadar hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
12 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından yardım için gelen İsrail ekipleri, İsrail istihbarat dairesine bağlı '9900' birimi tarafından yönlendiriliyor. Bu birim, uydu görüntülerini kullanarak arama kurtarma çalışmalarını optimize eden özel haritalar oluşturuyor. İsrail ekipleri şu ana kadar en az iki kişiyi enkaz altından kurtarmış durumda. '9900' biriminin komutanı, özellikle özel operasyonlarda kullanılan haritalama tekniklerini hayat kurtarmak için kullandıklarını belirtiyor.
10 Şubat 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve yardımcısı William Lai, Türkiye'deki deprem felaketi sonrasında Türkiye'ye destek olmak amacıyla kendi birer aylık maaşlarını bağışlayacaklarını açıkladı. Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Türkiye'nin yeniden inşasına katkıda bulunmayı umduklarını belirtti. Tayvan daha önce de 2 milyon dolarlık yardım yapacağını duyurmuş ve arama kurtarma çalışmaları için iki ekip göndermişti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İspanya'dan 46 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Ekip, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağıyla Adıyaman'a, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü lojistik ve ulaşım üssüne hareket etti. Ekibin yanında 14 arama köpeği de bulunmaktadır.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim