Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

ABD Kongresi'nde Demokrat Partili 88 üye, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan yardımları gözden geçirme çağrısında bulundu. Kongre üyeleri Jason Crow ve Chris Deluzio'nun öncülüğünde bir grup Demokrat, Biden'a ortak imzalı bir mektup gönderdi. Mektupta, İsrail Hükümeti'nin Gazze'deki savaş yöntemleri ve insani yardımın kasıtlı olarak durdurulması konusunda ciddi endişeler ifade edildi. Biden yönetimine, İsrail'e yapılan yardımların yeniden değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.
5 Mayıs 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

Adana Valiliği tarafından iptal edilen Çukurova Rock Festivali hakkında Adana İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Valiliğin iptal gerekçelerinden biri 'alkole dayalı olarak asayiş olaylarının yaşanabileceği' olmuştu. Festivali organize eden Milyon Yapım şirketi, mahkemeye yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı ve mahkeme festivalin iptaline ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.
12 Ekim 2023

Çukurova Rock Festivali, başlamasına saatler kala valilik tarafından yasaklandı. Yasaklama gerekçesi olarak alkol kullanımı ve güvenlik sorunları gösterildi. Festival organizatörü Milyon Yapım, festivali alkolsüz ve kamp kurmadan yapmayı kabul ettiklerini belirtti ancak buna rağmen izin verilmedi. Bu durumun, festivali bekleyen 12 bin kişi, oteller, yiyecek-içecek stantları, taşımacılar, sanatçılar ve bölge esnafı dahil birçok kişi ve kurumu mağdur edeceği belirtildi.
12 Ekim 2023

Türkiye'de 10. yılını kutlayan Spotify, en çok dinlenen sanatçı, şarkı ve podcastleri derledi. 2013 ile 2017 yılları arasında pop müzik en çok ilgi gören tür oldu. 2017'den sonra hip hop da en çok dinlenenler listesine girdi. En çok dinlenen sanatçılar listesinde Ezhel, UZI ve Sezen Aksu öne çıkarken, en çok dinlenen şarkı Madrigal grubunun 'Seni Dert Etmeler' parçası oldu. En çok dinlenen podcast ise psikolog Beyhan Budak'ın 'Kendine İyi Davran'ı oldu.
12 Ekim 2023

Spotify, 2023 yazının en çok dinlenen şarkılarını duyurdu. Dünya genelinde en çok dinlenen şarkı Eslabon Armado ve Peso Pluma’ya ait 'Ella Baila Sola' olurken, Türkiye'de en çok dinlenen şarkı Semicenk’in 'Pişman Değilim' oldu. Türkiye'deki listeye arabesk ve rap türlerindeki şarkılar damga vurdu. Globalde ise 'Ella Baila Sola', 390 milyonun üzerinde dinlenmeyle zirvede yer aldı.
4 Eylül 2023

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

Aktris Suzi Dougherty, cep telefonuyla çektiği oğlu Caspar'ın fotoğrafıyla yerel bir yarışmaya başvurdu. Ancak, jüri fotoğrafın yapay zeka ile oluşturulduğunu düşünerek fotoğrafı yarışmaya kabul etmedi. Dougherty, yarışmayı kazanamadığı için üzgün olduğunu belirtirken, durumu mizahi bir dille ele aldı. Yapay zeka uzmanı Dr. Patrick Hutchings, fotoğraflarda yapay zeka kullanımının tespitinin zorlaştığını ifade etti.
12 Temmuz 2023

Rapçi Uzi, Ağrı konserine ekonomi sınıfında uçmak istemediği için katılmadığı iddialarını reddetti ve bu durumun Mustafa Sandal ile ilgili olduğunu öne sürdü. Uzi, 2023 yılında kimin daha popüler olduğunu ve Mustafa Sandal'ın neden hala son sahneye çıkmak istediğini sorguladı. Mustafa Sandal ise Twitter üzerinden Uzi'ye hitap ederek, onun başarılarını takdir ettiğini ve genç yeteneklere destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Sandal, halkın tepkisinin en iyi cevap olduğunu ve Uzi'nin de bir gün onun başarılarına ulaşabileceğini ifade etti.
11 Temmuz 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde bir çift, kiraladıkları evin açık alanındaki jakuzideyken dağ aslanının saldırısına maruz kaldı. Adamın başı ve kulağı hafif şekilde yaralandı. Çiftin çığlık atması, su sıçratması ve el feneriyle hayvanı aydınlatması sonucu aslan uzaklaştı. Colorado Doğal Yaşam Parkı yetkilileri, çiftin tepkisinin doğru olduğunu ve ciddi bir yaralanma olmadığını belirtti. Colorado'da son bir yılda ilk kez aslan saldırısı bildirildi ve 1990'dan beri toplam 24 saldırı kaydedildi, bunlardan üçü ölümle sonuçlandı.
22 Mart 2023

Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un 'Vişnenin Cinsiyeti' adlı romanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından 18 yaşından küçükler için müstehcen ve zararlı bulundu. Bu kararla kitap, içeriği görünmeyen bir poşet içinde ve üzerinde 'Küçüklere zararlıdır' ibaresi ile satılacak. Sansür kararını Frankeştayn Kitabevi kurucusu Ayşe Tümerkan Twitter üzerinden duyurdu.
17 Mart 2023

Yazar Ahmet Ümit, 'Başkomser Nevzat / Tapınak Fahişeleri' isimli kitabının 'müstehcen' bulunarak sansürlendiğini duyurdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, kitabın 18 yaşından küçükler için zararlı olduğuna ve belirli sınırlamalara tabi olmasına karar verdi. Bu karar gereği kitap, içi görülmeyen zarf veya poşet içinde ve 'Küçüklere zararlıdır' ibaresiyle satılacak. Kitapla ilgili kısıtlamalar arasında açıkta satış, teşhir, reklam ve küçüklere dağıtım yasağı bulunuyor.
17 Mart 2023

İran'da çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda meydana gelen toplu zehirlenme vakaları sonucunda 100'den fazla kişi gözaltına alındı. İran İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin vakaların failleri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındığını ve aralarında terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilerin de bulunduğunu açıkladı. Bazı gözaltına alınanların ise macera arayışı veya okulları tatil ettirme niyetiyle zararsız maddeler kullanarak zehirlenmelere yol açtıkları belirtildi. 30 Kasım 2022'den bu yana 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi.
12 Mart 2023

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'da Mehsa Emini'nin ölümü üzerine başlayan ve devam eden protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 481'e yükseldiğini duyurdu. Raporlara göre, ölenler arasında 35 kadın ve 64'ü 18 yaş altında olan gençler bulunuyor. En fazla ölümün yaşandığı bölge Sistan-Beluçistan eyaleti. Ayrıca, protestolarla ilgili olarak gözaltına alınan en az 109 kişinin idam istemiyle yargılandığı ve şu ana kadar dört kişinin idam edildiği belirtildi.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim