Şampiyonlar Ligi grup etabının 5. haftasında Barcelona, Borussia Dortmund, Atletico Madrid ve Lazio, son 16 turuna çıkmayı garantiledi. Manchester City, Leipzig karşısında geriye düştüğü maçı 3-2 kazanarak Erling Haaland'ın rekor kırdığı bir gece yaşadı. Borussia Dortmund, Milan'ı deplasmanda 3-1 yenerek gruptan çıkmayı başardı. PSG ise Newcastle United ile 1-1 berabere kaldı ve grupta ikinci sırada yer aldı.
29 Kasım 2023

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023

Esrarengiz grafiti sanatçısı Banksy'nin gerçek adının 'Robbie' olduğu, 2003 tarihli bir BBC radyo kaydında ortaya çıktı. Radyo programında sunucunun 'Adınız Robert Banks mi?' sorusuna 'Robbie' diye yanıt verdiği duyuluyor. 2019'da ITV haber kanalı, Banksy ile yapılmış olduğu iddia edilen ve yüzü kısmen gizli bir şekilde görünen bir söyleşiyi arşivinde bulduğunu açıklamıştı. Sanatçının kimliği hala resmi olarak doğrulanmamış olup, eserleri ve belgeselleri dışında hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
21 Kasım 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Salesforce CEO'su Marc Benioff, OpenAI CEO'su Sam Altman'ın görevden ayrılmasının ardından OpenAI'den istifa eden araştırmacılara kendi şirketinde iş teklif etti. Benioff, Salesforce'un 'Einstein' adlı yapay zeka platformunda çalışma imkanı sunduğunu ve OpenAI'den ayrılanların özgeçmişlerini doğrudan kendisine göndermelerini istedi. OpenAI çalışanları, yönetim kurulunun Sam Altman'a olan güvenini yitirdiğini ve Altman'ın görevden ayrıldığını duyurmuş, bazı çalışanlar Altman'ın CEO olarak geri getirilmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtmişti.
21 Kasım 2023

The White Lotus dizisinin yaratıcısı Mike White, dizinin yeni sezonunun 'daha uzun, daha büyük ve daha çılgın' olacağını ifade etti. White, senaryolar üzerinde çalıştığını ve çekimlere 2024'ün başında başlamayı umduğunu, ancak bu durumun stüdyolar arasındaki anlaşmaya bağlı olduğunu belirtti. Üçüncü sezonun Tayland'da çekileceği ve Doğulu ile Batılı kültürlerin karşılaşmasını ele alacağı bilgisi paylaşıldı. HBO CEO'su Casey Bloys, dizinin üçüncü sezonunun 2025'te yayınlanabileceğini açıkladı.
18 Kasım 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), AGS Altın Gezegen Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdi. Bu karar, 27 Nisan 2023 tarihli ve 10593 sayılı BDDK kararı ile uyumlu olarak alındı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. İzin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve ilgili yönetmelik hükümlerine dayanarak verildi.
18 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl 10 ay hapis yattıktan sonra koşullu salıverme şartlarını taşıdığı gerekçesiyle tahliye edildi. Bu karar, yazar Murathan Mungan, CHP milletvekili Veli Ağbaba ve diğer bazı kişiler tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, Türkiye'de adalet sisteminin çifte standart uyguladığı ve bazı siyasi tutukluların hala hapiste tutulduğu vurgulandı. Ayrıca, Dink cinayetinin arka planının hala çözülmediği ve Samast'ın serbest bırakılmasının adaletsizlik olduğu ifade edildi.
15 Kasım 2023

Netflix'in popüler dizisi 'Wednesday'ın ikinci sezon çekimlerine Nisan 2024'te başlanacak. Dizi, yayımlandığı ilk 28 günde büyük bir izlenme başarısı göstererek Netflix'in İngilizce dizileri arasında ikinci sıraya yerleşmişti. Hollywood'da senarist ve oyuncuların grevi nedeniyle askıya alınan çekimler, grevde anlaşmaya varılmasıyla yeniden planlandı. İkinci sezonun bir kısmı İrlanda'da çekilecek ve 2024'ün son çeyreğinde yayınlanması bekleniyor.
15 Kasım 2023

Türkiye'de 2017'den bu yana uyuz vakalarında artış olduğu gözlemlenmiş ve bu durum bazı merkezler tarafından yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. KLİMİK, uyuz tedavisinde kullanılan ivermektin tabletinin SGK kapsamında geri ödeme listesine alınmasını önermektedir. Uyuz, Sarcoptes scabiei var. hominis akarının neden olduğu, kaşıntılı deri döküntüleriyle seyreden bir hastalıktır. Bulaşma genellikle doğrudan deri temasıyla olur ve belirtiler arasında şiddetli gece kaşıntısı ve deride tüneller bulunur. Tanı, dermoskopi veya mikroskobik inceleme ile konabilir ve tedavi topik permetrin uygulaması veya ağızdan alınan ivermektin ile yapılır. Tedavi başarısızlığı durumunda alternatif ilaçlar değerlendirilir ve uyuzun yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler alınması önerilir.
13 Kasım 2023

Ebru Şallı'nın iş insanı eşi Uğur Akkuş, kripto para dolandırıcılığı suçlamasıyla dört kişiyle birlikte yargılanacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Akkuş'un müştekilere 500 bin dolarlık kripto para satışı yapmak üzere anlaştığı, ancak parayı aldıktan sonra anlaşmayı yerine getirmediği iddia ediliyor. Sanıkların 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 4 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş.
11 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıp ulaşmadıklarından emin olmadıklarını ifade etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, iş gücü piyasasının sıkılığının ve ekonomik büyümenin devam ettiğini, ancak gelecek çeyreklerde büyümenin yavaşlamasını beklediklerini söyledi. Enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasının garanti olmadığını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.
10 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 19 Nisan 2023 tarihli kararıyla BLG Varlık Yönetim AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu izin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esaslarına ilişkin yönetmelik temel alınarak verildi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı.
9 Kasım 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, Lale Orta'nın 7-13 Kasım tarihleri arasında Arnavutluk'ta düzenlenecek UEFA 17 Yaş Altı Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası A7 Grup müsabakalarında hakem gözlemcisi olarak görev alacağını duyurdu. Orta, 2023 yılının başlarında Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu başkanlığı görevini yürütmüştü. Ayrıca, spor muhabirleri Haluk Yürekli ve Gökhan Dinç, Orta'nın geçmişteki bazı davranışları hakkında iddialarda bulunmuş, Orta ise bu suçlamaları reddetmişti.
6 Kasım 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Diyanet'te çeşitli düzeylerde görev değişiklikleri yapıldı.
4 Kasım 2023

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, yedi kişi daha gözaltına alındı. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla, son günlerdeyse para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Dilan ve Engin Polat’a ait bir medikal şirketin Ankara’da başka bir firmaya isim hakkını verdiği, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını belirledi. Şüphelilerden sekizinin ifade işleminin tamamlandığı öğrenilirken, zanlıların yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
3 Kasım 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim