Yazar Kemal Varol'un 'Babamın Bağlaması' isimli romanı, 52'nci Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. 84 eser arasından seçilen roman, jüri tarafından Türkçe kullanımı, konu geçişliliği, dramatik akış, kültürel öğelerin işlenişi ve evrensel insan sevgisinin hatırlatılması gibi nedenlerle ödüle değer bulundu. Ödül töreni, 2 Haziran Cuma günü Orhan Kemal Kütüphanesi-Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
18 Mayıs 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, kripto varlıkların vergi kaçırma amacıyla kullanılmasını önlemek amacıyla, bu varlıklar üzerinden elde edilen gelirlerin raporlanması ve bu bilgilerin otomatik olarak paylaşılması konusunda anlaşmaya vardı. AB Konseyi, üye ülkelerin kripto varlıklarla ilgili ulusal vergi makamları arasında iş birliğini artıracak yasa değişikliklerinde uzlaştıklarını duyurdu. Kripto varlıklar vergi kapsamına alınacak ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları vergi makamları ile bilgi paylaşımında bulunmak zorunda kalacak. Uzlaşmanın yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin resmi onayı gerekmektedir.
17 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak gösterdi ve bu adaylar arasından 16 bakan milletvekili olarak seçilerek Meclis'e girmeye hak kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kendi istekleriyle aday gösterilmedi. Seçilen bakanlar arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi isimler bulunuyor.
15 Mayıs 2023

2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, cumhurbaşkanının görev süresi dolunca, bazı üst düzey kamu yöneticilerinin görev süreleri de sona eriyor. Bu durum, atandıkları tarihte görevde olan cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlı olup, görev süresi dolan yöneticiler yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edebilirler ve yeniden atanabilirler. Görev süresi dolacak yöneticiler arasında MİT başkanı, valiler, büyükelçiler ve diğer önemli kamu kurumlarının başkan ve yöneticileri bulunuyor.
13 Mayıs 2023

Hollywood'da senaristler ile yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar greve gitmiş ve bu durum birçok popüler dizinin yeni bölümlerinin yayımlanmasını etkilemiştir. 'The Last of Us' dizisinin ikinci sezon hazırlıkları da senaristlerin grevi nedeniyle askıya alınmıştır. Dizi, ilk sezonun yayınlanmasının ardından ikinci sezon onayını almış ve yeni sezon için hazırlıklar yapılırken, yeni oyuncu seçmeleri de devam ediyordu.
12 Mayıs 2023

Turkcell, İstanbul'daki çalışanlarına teknik altyapı çalışmaları nedeniyle plazalara ve ofislere giriş yapılamayacağını bildirdi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Şirket, seçim günü sağlıklı iletişim sağlamak ve güvenlik tedbirleri almak için böyle bir karar alındığını ve bu durumun her seçim döneminde rutin olarak yapıldığını açıkladı. Ayrıca, çalışanların seçim gecesi herhangi bir aksaklığa neden olmamaları hedeflendiği ve müşterileri etkileyen bir durum olmadığı belirtildi.
12 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında çadır ve gıda malzemesi sattığı ortaya çıkan Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı istifaya çağırdı. Kızılay'ın çadır satışı yapması nedeniyle kan bağışlarının durduğu ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğü belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, Kınık'ı desteklerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve TBMM Başkanı Şentop olaya üzüldüklerini ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ise Kınık'ın görevde kalmasından rahatsızlık duyduğunu belirtti.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından yapılan yolsuzluk iddiaları sonrasında, eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, bu iddiaların yargı tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. Gazete Duvar'ın bu konuyla ilgili haberine Küçükçekmece 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engelleme kararı verildi.
10 Mayıs 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türk Lirası'nın son yıllarda Güney Afrika Randı karşısında yaşadığı değer kaybını gösteren bir grafik paylaştı. Ash, bu grafiği 'Erdoğan'ın piyasanın güvenini nasıl kazanıp sonra kaybettiğini gösteren' bir örnek olarak nitelendirdi. Türk Lirası, 2021'de dünyanın en çok değer kaybeden para birimi olmuş ve 2022'yi de yüzde 30 değer kaybıyla tamamlamıştı. Güney Afrika Randı ise son beş yılda TL karşısında yüzde 198, son on yılda ise yüzde 364 değer kazanmış.
10 Mayıs 2023

Richard Dreyfuss, PBS'de katıldığı bir programda, Oscar ödüllerinde getirilen çeşitlilik ve kapsayıcılık şartlarını sert bir dille eleştirdi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 2020'de belirlediği ve 2024'ten itibaren uygulanacak olan dört yeni standarda göre, 'en iyi film' kategorisinde yarışacak filmlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Dreyfuss, bu tür standartların sanatı sınırladığını ve insanlara çocuk gibi davranıldığını ifade etti. Ayrıca, okullarda müfredatın kontrolü ve bazı kitapların yasaklanması konularına da değinerek toplumdaki korku kültürünü eleştirdi.
8 Mayıs 2023

Harvard'dan psikolog Debbie Sorensen ve sinirbilimci Dr. Heidi Hanna, stresin bağımlılık yapıcı etkileri üzerine uyarılarda bulundu. Stresin, kortizol ve dopamin salgılayarak ödül merkezini harekete geçirdiği ve tekrarlanan davranışları teşvik ettiği belirtildi. Kronik stresin, uyuşturucu kadar bağımlılık yapabileceği ve yüksek hırslı kişilerin tükenmişlik ve kronik strese daha yatkın olduğu ifade edildi. Sorensen, stres bağımlılığının belirtileri olarak dinlenmekten kaçınma, sürekli telefon kontrolü ve her şeye 'evet' demeyi sıraladı.
8 Mayıs 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023

Beyoğlu Belediyesi, yargı süreci devam ederken eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesine millet bahçesi yapımına başladı. Binada yıllardır faaliyet gösteren kartonpiyer atölyesinin sahibi Cemal Cinbiz, binaya girişine izin verilmemesi üzerine nöbet tutmaya başladı. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, binanın korunması gerektiğini belirtti ve fiziki çalışmaların durdurulmasını istedi. Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, binanın gençlerin buluşma noktası olacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran'da 'ahlak polisi' tarafından öldürülen Mehsa Emini anısına ve kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekmek amacıyla 'İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş' adlı bir film seçkisi sunacak. Seçki, 1979'dan günümüze İran kadın hareketini yansıtan uzun ve kısa metrajlı filmleri içeriyor. İranlı yönetmen Mania Akbari festivalde konuk olarak yer alacak ve 'Ne Cüretle Bunu İstersin?' filminin gösterimi sonrası bir konuşma yapacak. Festivalde ayrıca, İran sinemasında çantanın simgesel kullanımını ele alan 'İran Çantası' ve toplumsal çatışmaları otobiyografik bir bakış açısıyla sunan 'Bir Ailenin Röntgeni' gibi filmler de gösterilecek.
4 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Millet İttifakı'nın İstanbul Maltepe'de düzenleyeceği mitingde ekonomi yönetim ekibinin, 'Şampiyonlar Ligi kadrosu' olarak adlandırılan isimlerin duyurulacağını yazdı. İttifakın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ali Babacan, bu kadronun hazır olduğunu belirtmişlerdi. Sarıkaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ikiye ayrılacağını ve bu görevlere İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun getirileceğini ifade etti.
4 Mayıs 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, borsadaki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların spekülatörler tarafından mağdur edilmesi konusunda mevcut hükümeti eleştirdi. Yılmaz, millet ittifakının iktidara gelmesi durumunda borsadaki düzeni değiştirerek güveni tesis edeceklerini ve küçük yatırımcıları koruyacaklarını belirtti. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görevini yerine getirmediğini ve liyakatsiz olduğunu ifade etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Yılmaz'ın ekonominin başına getirilmesi gerektiğini savunan bir tweet'i beğendiği de haberde yer aldı.
4 Mayıs 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı ve mayıs ayının ilk günlerinde de düşüş eğilimi devam etti. BIST 100 endeksi yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti ve 300'den fazla hissede devre kesici uygulandı. Kıdemli borsa analisti Tuncay Turşucu, endeksin daha da düşebileceğini belirtirken, Marbaş Menkul Değerler'den İbrahim Ethem Afacan, piyasanın sahipsiz olduğunu ve Ziraat Yatırım'ın rekor alımlarına rağmen borsanın düşük işlem hacmiyle 4500 seviyesinin üzerinde tutunamadığını ifade etti. Türkiye Varlık Fonu'nun Ziraat Yatırım aracılığıyla borsayı destekleme çabaları da başarısız oldu.
3 Mayıs 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim