AKP, TBMM Başkanlık Divanı üyelerini ve komisyon başkanlarını belirledi. Meclis başkanvekili olarak eski adalet bakanı Bekir Bozdağ seçildi. İbrahim Eyüpoğlu, Alpay Özalan ve Hasan Turan meclis idare amirleri olarak atandı. Ayrıca, Adalet, Anayasa, Ulaştırma gibi önemli komisyonlara başkanlar atandı, bu komisyon başkanlıklarına Cüneyt Yüksel, Yusuf Beyazıt, Adil Karaismailoğlu gibi isimler getirildi.
14 Haziran 2023

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında %105'lik bir artışla dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi sağlayan borsa oldu. Türkiye'de yüksek enflasyon oranları nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla borsaya yönelmişlerdi. Küresel enflasyon artışı, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olmasına yol açarken, Borsa İstanbul bu dönemde pozitif bir performans sergiledi.
9 Haziran 2023

Ari Aster'in 'Korkuyorum' adlı yeni filmi, Joaquin Phoenix'in başrolünde olduğu bir 'kabus-komedi' olarak tanımlanıyor ve bu hafta vizyona giriyor. Alice Diop'un yönettiği ve Oscar adayı olan 'Saint Omer' filmi, bir kadının mahkeme sürecini ele alıyor. Yerli film 'Maske: Nezaketle Tebessüm', gençlik travmalarıyla mücadele eden bir gencin hikayesini anlatıyor. 'Transformers: Canavarların Yükselişi', popüler serinin yeni bir bölümü olarak dikkat çekiyor. 'İblis Karanlığın Sahibi 2', maddi zorluklarla boğuşan bir gencin hikayesine odaklanıyor. Ayrıca 'Mia ve Ben: Centopia'nın Kahramanı' ve '80 Günde Devri Alem' adlı iki yeni animasyon film de çocuklar ve aileler için vizyona giriyor.
9 Haziran 2023

Bank of America (BofA) stratejistleri, Türk varlıklarına yatırım yapmayı değerlendirirken dört ana kriteri göz önünde bulunduracaklarını açıkladı. Bu kriterler arasında Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a çıkarması, dolar/TL kuru 25'in üstünde olması, döviz piyasasına yönelik müdahalelerin ve kısıtlamaların kaldırılması ve dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması yer alıyor. Bu koşulların sağlanması halinde BofA, TL'de uzun pozisyon almayı veya 10 yıl vadeli tahvilleri satın almayı düşünecek.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) başkanı olarak atandı. Erkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup, finans alanında Princeton ve Harvard üniversitelerinde eğitim görmüş ve Goldman Sachs'ta çalışmıştır. Ayrıca, Erkan MB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak kayıtlara geçmiştir. Önceki MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
9 Haziran 2023

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına getirilmesi beklenen Hafize Gaye Erkan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erkan, Merkez Bankası'nın başına geçerse, kurumun en genç ve ilk kadın başkanı olacak. Boğaziçi Üniversitesi ve ABD'nin prestijli üniversitelerinde eğitim almış ve Goldman Sachs gibi finans kuruluşlarında çalışmış bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz politikasını benimseyen Merkez Bankası'nın, Erkan'ın başkanlığı ile politikasında bir değişiklik yapması bekleniyor.
5 Haziran 2023

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'de yeni kabine açıklanmadan önce gazetecilerin ve haber sitelerinin yaptığı tahminleri inceledi. Bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bakanlık tahminlerinde yüksek isabet oranlarına sahipken, bazıları ise tamamen yanıldı. Cüneyt Özdemir, yeni kabinenin tam listesini doğru olarak yayımladı. İktidara yakın yazarlar ve bazı medya kuruluşları ise tahminlerde bulunmalarına rağmen yanıldılar. Bildirici'nin derlemesine göre, Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın gibi isimlerin yeni görevleri konusunda doğru tahminler yapıldı.
5 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nin kötü muamele kararına rağmen terfi eden emniyet müdürü Kenan Şaban Süzgün, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan'ın gözaltında kötü muameleye maruz kaldığı iddiası üzerine yargılanması gerektiği belirtilmişti. Süzgün, hakkında haber yapan ve kendisini 'Gezi işkencecisi' olarak nitelendiren medya kuruluşlarına karşı şikayetçi oldu ve bu kuruluşları 'marjinal', 'terör örgütleri ile iltisaklı' ve 'sözde legal' olarak tanımladı. Ayrıca, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili öfkesini de ifadesinde dile getirdi.
31 Mayıs 2023

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlerle buluşacak. Festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projeler, Anadolu'daki kadın figürlerden esinlenen eserler ve günümüz klasik müzik yıldızlarını içeren 25 konser sunacak. Açılış konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Jan Lisiecki ile yapılacak. Festivalde, Fazıl Say'ın 'Dünya Anne' projesi dünya prömiyerini yapacak ve Anne-Sophie Mutter festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.
27 Mayıs 2023

Oscar ödüllü aktör Tom Hanks, Harvard Üniversitesi'nden fahri sanat doktorası alarak mezuniyet töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, gerçeğin kutsallığına ve Amerika'daki hakikat, adalet ve seçim kavramlarının önemine değindi. Hanks, gerçeğin artık veri veya sağduyuya dayanmadığını ve fikirlere göre şekillendirildiğini belirtti. Ayrıca, Amerika'da yaşayan herkesin sorumlulukları olduğunu ve gerçeğin değiştirilemez olduğunu vurguladı.
27 Mayıs 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşün ardından Borsa İstanbul'da 12 şirket kendi hisselerini geri aldı. Bu şirketler arasında Türkiye Varlık Fonu'na bağlı olan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta A.Ş. bulunuyor. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci tur ve belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen hafta da 11 şirket hisse geri alımı yapmıştı.
26 Mayıs 2023

Valencia-Real Madrid maçında Valencia taraftarlarının Real Madrid'in Brezilyalı futbolcusu Vinicius'a ırkçı hakaretlerde bulunması üzerine, Valencia kulübüne beş maç seyircisiz oynama cezası verildi. Ayrıca, Vinicius'un maçın 90+7. dakikasında gördüğü kırmızı kart iptal edildi. Irkçılık olayı, futbol ve siyaset dünyasından birçok önemli isim tarafından kınandı ve İspanyol polisi, hakarette bulunan üç taraftarı gözaltına aldı ancak henüz dava açılmadı.
24 Mayıs 2023

Twitter fenomeni 'Vartolu', AKP'li seçmenlere Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan'a ilk turda verdikleri oyun geçerli olduğunu ve sandığa gitmelerine gerek olmadığını iddia eden bir video yayınladı. Video kısa sürede 4 milyon izlenmeye ulaştı. Doğrulama platformu teyit.org, bu iddianın yanlış olduğunu ve 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamanın yeni bir seçim olduğunu, her yurttaşın yeniden oy vermesi gerektiğini açıkladı. 'Vartolu' ise Teyit'in açıklamasına, Tayip Erdoğan destekçisi araştırmacı Abdurrahman Uzun'un videosunu alıntılayarak yanıt verdi.
23 Mayıs 2023

Bu hafta sinema salonlarında iki yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. 'Hızlı ve Öfkeli' serisinin merakla beklenen final filmi izleyiciyle buluşuyor. Louis Leterrier yönetmenliğindeki bu filmde Vin Diesel, Jason Statham gibi isimler başrolleri paylaşıyor. Ayrıca romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde de yeni filmler sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor.
19 Mayıs 2023
İşaretlediklerim