Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, Türkiye'nin dezenflasyon sürecine girmesi gerektiğini belirterek, hızlı bir programın ücretleri düşüreceğini ve ücretli kesim için sıkıntı yaratacağını, yavaş bir programın ise enflasyonun tek haneye inmesini 8-10 yıl alabileceğini ifade etti. Acemoğlu, Türkiye ekonomisindeki asıl sorunun verimlilik olduğunu ve bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin sadece enflasyon değil, verimlilik, iklim değişikliği ve yaşlanan nüfus gibi konulara da odaklanması gerektiğini belirtti.
16 Aralık 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın potansiyel faydaları ve riskleri konusunda ülkelerin durumunu haritalandırdı. Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtilirken, milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı. Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı. Ayrıca, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştirebileceği ve genç çalışanların bu teknolojiyi daha kolay benimseyebileceği ifade edildi.
25 Haziran 2024

Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim