Sekiz yaşındaki Pekinli köpek Wild Thang, Kaliforniya'da düzenlenen 2024 Dünyanın En Çirkin Köpeği Yarışması'nda birinci oldu. Wild Thang, köpek hastalığı nedeniyle benzersiz bir görünüme sahip ve bu onun yarışmadaki ilk galibiyeti. Yarışma, köpeklerin sahiplenilmesinin önemini vurgularken, Wild Thang ve sahibi Ann Lewis 5 bin dolar ödül kazandı. İkinci ve üçüncü sırayı ise Rome ve Daisy May adlı köpekler aldı.
23 Haziran 2024

Eurovision 2024 şarkı yarışmasında Hollanda adına yarışan Joost Klein, sahne arkasında yaşanan bir olay nedeniyle diskalifiye edildi. Prodüksiyon ekibinden bir kadının İsveç polisine tehdit şikayeti sonucu bu karar alındı. Klein, 'Europapa' adlı şarkısıyla yarışmanın favorileri arasındaydı ve finale kalmıştı. Yarışma organizatörleri, yasal soruşturma devam ederken Klein'ın yarışmaya devam etmesinin uygun olmayacağına karar verdi.
13 Mayıs 2024

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

A Milli Kadın Hentbol Takımı, EHF 2024 Kadınlar Avrupa Hentbol Şampiyonası'na katılacak. Elemeler grubunda beş maç sonucunda iki galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyet alarak en iyi üçüncü takımlar arasına girme başarısını gösterdi. Türkiye, bu başarısıyla 28 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında Avusturya, İsviçre ve Macaristan'da düzenlenecek olan şampiyonaya ilk kez katılma hakkı kazandı. Final maçı Viyana'daki Wiener Stadthalle Spor Salonu'nda oynanacak.
8 Nisan 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Türkiye'den Selçuk Can ve Alperen Berber altın madalya kazandı. Selçuk Can, grekoromen stil 72 kiloda Azerbaycanlı Ulvi Ganizade'yi 2-0, Alperen Berber ise grekoromen stil 82 kiloda Islam Ismailovich Aliev'i 4-3 mağlup ederek altın madalyaların sahibi oldu. Bu başarılar, Türkiye'nin güreş alanındaki uluslararası prestijini pekiştirdi.
14 Şubat 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo kategorisinde gümüş madalya kazandı. Finalde Rus Sergei Semenov'a tuşla yenilen Kayaalp, böylece kariyerindeki 12. Avrupa şampiyonluğunu elde etti ve Rus güreşçi Aleksandr Karelin'le aynı sayıda Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Aynı kiloda bronz madalyaları Azerbaycanlı Beka Kandelaki ve İtalyan Danila Sotnikov kazandı.
13 Şubat 2024

Türk milli sporcu Naz Arıcı, İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Masterlar Kış Oyunları'nda artistik buz pateni dalında Altın Bayanlar kategorisinde yarışarak birinci oldu. Dört yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 3000'den fazla sporcunun katıldığı oyunlar, 8 farklı şehirde ve 11 farklı branşta yapıldı. Arıcı, elde ettiği başarıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ve kadınlara adadı.
29 Ocak 2024

Ukrayna doğumlu 26 yaşındaki Karolina Shiino, Japonya güzellik yarışmasını kazanarak Japonya'da kimlik tartışmalarının alevlenmesine neden oldu. Shiino, beş yaşında Japonya'ya gelmiş ve 2022'de Japon vatandaşlığına geçmişti. Yarışmayı kazandıktan sonra ırksal engellerle mücadele ettiğini ve bu ödül sayesinde Japon olarak kabul edildiğini hissettiğini ifade etti. Ancak sosyal medyada, Shiino'nun Japon kökenli olmaması ve Japon güzellik standartlarına uymadığı yönünde eleştiriler yapıldı. Benzer bir tartışma, 2015'te Japon ve Afro-Amerikan kökenli Ariana Miyamoto'nun yarışmayı kazanmasıyla da yaşanmıştı.
24 Ocak 2024

Türk milli eskrimci Nisanur Erbil, Tunus'ta düzenlenen Kılıç Grand Prix'sinde ikinci olarak Türkiye'ye bu organizasyondaki ilk madalyasını kazandırmıştır. Yarı finalde Güney Koreli Choi Sebin'i mağlup eden Erbil, finalde İspanyol Lucia Martin-Portugues'e yenilerek gümüş madalya elde etmiştir. Bu başarı, Türk eskrim tarihinde bir ilktir. Turnuvada yarışan diğer Türk sporcular Enver Yıldırım 22'nci, Deniz Selin Ünlüdağ ise 60'ıncı sırayı almıştır.
14 Ocak 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 43. İstanbul Film Festivali'nin 'Türkiye Sineması' bölümüne başvurular başlamıştır. Festival, 1982 yılından bu yana düzenlenmekte olup, bu yılki tema 'Sinemaya Yeni Bakışlar' olarak belirlenmiştir. Başvurular sadece internet üzerinden yapılabilecek ve son tarih 19 Ocak 2024'tür. Festivalde Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması gibi kategorilerde ödüller verilecek.
5 Aralık 2023

ABD'de Shane Co. isimli bir mücevher markası, 30 gün boyunca düzenli olarak yatak toplayan bir kişiye bin dolar (yaklaşık 29 bin lira) ödül vereceği bir yarışma başlattı. Marka, bu yarışmayla güne planlı başlamanın önemine dikkat çekiyor ve yatak toplamanın stresi azalttığını, sabah düzenini sağladığını iddia ediyor. Yarışma yalnızca ABD vatandaşlarına açık olup, kazanan 22 Aralık'ta açıklanacak.
27 Kasım 2023

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk insan oldu. Farritor, papirüslerdeki kömürleşmiş antik harfleri tespit eden bir yapay zeka programı geliştirdi ve 10 kadar harfi bulmayı başardı. Papirüs uzmanları, daha sonra, antik Yunanca'da imparatorluk rengi olarak kabul edilen, mor ve kızıl karışımı renk için kullanılan 'porfiro/πορφυρας' kelimesini bulmayı başardı.
23 Ekim 2023

Nikon Küçük Dünya Fotomikrografi Yarışması'nda ödüle layık görülen fotoğraflar açıklandı. Yarışmada birinciliği, kemirgen optik sinir başının canlı görüntüsüyle Hassanain Qambari kazandı. Yarışmada, mikroskopla görülebilen bir dünyanın güzelliğini yansıtan fotoğraflar teknik ve sanatsal yönleriyle değerlendirildi. 72 ülkeden ve çok çeşitli bilimsel disiplinlerden gelen 1900 başvuru arasından kazananlar seçildi.
20 Ekim 2023

Şirket çalışanlarından oluşan müzik gruplarının katılabileceği 'Ofisten Sahneye' müzik yarışması için başvurular devam ediyor. Yarışma 20 Kasım 2023'te başlayacak ve en fazla 30 şirket katılabilecek. Büyük ödül, Fransa'nın Lyon şehrine seyahat ve Coldplay konseri biletleri olacak. Başvurular, şirketlerin insan kaynakları departmanları aracılığıyla 30 Ekim 2023 tarihine kadar yapılabiliyor.
16 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

Yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, Altın Portakal Film Festivali'nden 'Hayat' filmini çektiğini duyurdu. Demirkubuz, festivalden filmini çeken yönetmenlerle ortak bildiriye imza atmadığına yönelik eleştirilere 'Canım istemedi' yanıtını verdi. Bu durum, sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Demirkubuz, filmini festivalden çektiğini ancak bu durumu duyurmayı tercih etmediğini belirtti.
27 Eylül 2023

60'ıncı yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisi açıklandı. 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana jürisine oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Diğer jüri üyeleri ise kurgucu Ali Aga, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsür, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz olacak.
20 Eylül 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bursa Gastronomi Festivali'nde bir börek yeme yeme yarışması gerçekleştirildi. 52 yarışmacının katıldığı etkinlikte, yarışmacılar 10 dakika içinde önlerine konulan 11 metrelik peynirli böreği bitirmeye çalıştı. Yarışmayı 14 metreye ulaşan Ali Kılıç kazandı ve 10 bin lira hediye çeki kazandı.
17 Eylül 2023
İşaretlediklerim