İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sahipsiz hayvanlara yönelik ötanazi uygulamasını içeren yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti. AKP tarafından Meclis'e sunulan ve tepki çeken bu yasa teklifi, belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirirken, toplanan hayvanların akıbeti konusunda belirsizlikler içeriyor. TVHB, bu düzenlemenin ekosisteme zarar vereceğini ve toplum vicdanında onarılamaz yaralar açacağını belirtti. Ayrıca, meslek adlarının yanlış yazılmasının taslağın özensiz hazırlandığını gösterdiğini ifade etti.
13 Temmuz 2024

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

Sokak köpeklerinin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngören yasa tasarısı gündemde. Bu tasarı, hayvanseverlerin tepkisini çekerken, sokak köpeklerinin insan hayatını tehdit ettiğini savunanları memnun etti. Veteriner Hekimler Derneği ve hayvan hakları savunucuları, bu yöntemin insani olmadığını ve kısırlaştırma politikalarının daha etkili olduğunu savunuyor. Tasarının yasalaşması durumunda, 2004 öncesi uygulamalara geri dönüleceği belirtiliyor.
23 Mayıs 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin resmi nikah kıyabilmesi ve ortak çocuk edinme imkanı tanıyan bir yasa tasarısını onayladı. 300 sandalyelik mecliste yapılan oylamada, yasa tasarısı 176 evet oyu ile kabul edildi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin milletvekilleri yasaya evet oyu vermezken, muhalefetin sol partileri ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) farklı gerekçelerle tasarıya yaklaştı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bu adımın Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir Yunanistan'ı yansıttığını belirtti.
16 Şubat 2024

Avrupa Parlementosu, sosyal medya platformlarında bağımlılık yaratan özelliklerin yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını oy çokluğuyla onayladı. Tasarı, Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı'ndan AP üyesi Kim van Sparrentak tarafından hazırlandı ve 545 evet oyuna karşı 12 hayır oyuyla kabul edildi. Öneriler arasında sonsuz kaydırma ve otomatik oynatma gibi tekniklerin yasaklanması, etik tasarıma geçiş ve çocuklar için güvenli internet hizmetleri bulunuyor. Avrupa Komisyonu'nun tasarıyı ele alması ve tüketici koruma mevzuatı çalışmalarına dahil etmesi bekleniyor.
13 Aralık 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 18 yaşından büyüklerin 25 gram marihuana bulundurmasına ve evlerinde üç kök kenevir bitkisi yetiştirmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. Tasarıya muhalefet partileri ve polis sendikası tepki gösterdi.
17 Ağustos 2023

ABD Senatosu, Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler arasındaki müzakereler sonucunda Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen Mali Sorumluluk Yasa Tasarısı'nı onayladı. Tasarı, borç limitinin 1 Ocak 2025'e kadar askıya alınmasını öngörüyor ve şimdi yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzasını bekliyor. Bu adım, federal hükümetin nakit sıkıntısı çekmesini ve 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşarak temerrüde düşmesini engellemeyi amaçlıyor.
2 Haziran 2023

Fransa Ulusal Meclisi, sosyal medya influencer'larının ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını ikinci kez görüşerek oy birliğiyle kabul etti. Tasarının senatoda da onaylanmasının ardından yasalaşması bekleniyor. Yasa, influencer'lara içki ve estetik operasyon reklamları yapma yasağı getiriyor ve ticari içeriklerde 'reklam' veya 'ticari işbirliği' ibaresinin kullanılmasını zorunlu kılıyor. İhlallerde hapis ve para cezası gibi yaptırımlar öngörülüyor.
1 Haziran 2023

Fransız senatosu, sosyal medya fenomenlerinin ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını oy birliğiyle onayladı. Bu tasarı, influencer'ların faaliyetlerine hukuki bir çerçeve getiriyor ve alkol ile estetik operasyon reklamlarına yasak koyuyor. Daha önce 30 Mart'ta Fransız ulusal meclisi de benzer bir tasarıyı kabul etmişti. Şimdi tasarı, mecliste ikinci bir görüşme için geri dönecek.
10 Mayıs 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

Gürcistan'da, yurt dışından finansman alan kuruluşların 'yabancı ajan' olarak etiketlenmesini öngören yasa tasarısı, Tiflis sokaklarında üç gün süren protestolara neden oldu. Parlamento, protestoların ardından yasa tasarısını geri çekti. Protestocuların polis sirenleri eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada dikkat çekti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan 133 kişi serbest bırakıldı.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş ve Hatay'daki yıkıcı depremler, fay hatları üzerinde yapılaşmayı engellemeyi amaçlayan fay yasası tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. CHP'nin Meclis'e getirdiği fay yasası teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Jeoloji mühendisleri, yasanın yürürlükte olması durumunda yıkımın büyük bir kısmının önlenebileceğini belirtiyor. Türkiye'de 486 aktif fay hattı bulunuyor ve bu hatlar üzerinde yapılan yapılar, depremlerde ciddi hasar görüyor. AB ve ABD'de fay hatları üzerinde inşaat yapılması yasakken, Türkiye'de 'beton lobisi' olarak adlandırılan çıkar gruplarının bu yasanın çıkmasını engellediği iddia ediliyor.
17 Şubat 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim