Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla halka arz edilen Tureks Turunç Madencilik, 8 Kasım 2023 tarihinden itibaren Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Şirketin hisseleri 2-3 Kasım tarihlerinde halka arz edilmiş ve talep toplanmıştı. Şirketin borsadaki işlem kodu 'MARBL' olarak belirlenmiş ve hisse başına fiyat 10 lira 97 kuruş olarak açıklanmıştır.
7 Kasım 2023

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun 2014 yılında cezaevinde ölü bulunmasının ardından, ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine babası Mehmet Nida Garipoğlu, mezarın açılması ve DNA eşleştirmesi yapılması talebinde bulundu. Daha önce yapılan başvurular reddedilmişti. Mehmet Nida Garipoğlu'nun avukatı aracılığıyla yapılan başvuruda, toplumda yayılan komplo teorilerine ve şehir efsanelerine son vermek için gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiği belirtildi. Münevver Karabulut'un ailesinin avukatı da mezarın açılmasının hukuki ve vicdani bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
6 Kasım 2023

Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin izahname bilgilerine göre, 100.000.000 TL nominal değerli payların 'bireysele eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini İnfo Ak Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
4 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Gram altın, 1830 lira ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Temmuz 2023'te 1700 liranın üstünü gören gram altın, bu dönemden beri dalgalı bir seyir izliyor. 7 Ekim’de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasıyla yükselişe geçen gram altından yeni bir rekor geldi. Güne 1812 liradan başlayan gram altın 1830 lirayı gördü.
3 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 2 Kasım tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

2 Kasım 2023 tarihinde gram altın fiyatları 1808 lira seviyesinde işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1985 dolar seviyesinde. Gram altın fiyatları, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
2 Kasım 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Eşinin kendisini aldattığını iddia eden bir kadın, eşinin sevgilisine 'kişilik değerlerine zarar verildiği' gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti ve kadın, 'aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, başvurucunun hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu daha önce, manevi tazminatın sadece kusurlu eşten ve ancak boşanma davasıyla istenebileceğine karar vermişti.
1 Kasım 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

1 Kasım 2023 tarihinde gram altın 1802 liradan işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1979 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
1 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Bloomberg HT'nin ekim ayı için yaptığı enflasyon beklentisi anketine göre, yıllık enflasyonun artışı devam edecek ve yeni bir zirveye çıkacak. Anket sonuçlarına göre, 26 kurumun medyan beklentisi, ekim enflasyonunun aylık yüzde 4, yıllık yüzde 62,2 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 68,6 olarak belirlendi. 2024 sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 43 olarak belirlendi.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim