Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

Covid-19 aşısı olmayı reddeden ve bu sebeple iş yerinin haftada iki kez PCR testi yapmasını istediği Kazım Uzun, testi yaptırmayı reddettiği için işten çıkarıldı. İşten çıkarılmasının ardından tazminat davası açan Uzun, davayı kazandı. Mahkeme, PCR testinin 'vücut bütünlüğünü ihlal eden bir tıbbi müdahale' olduğunu ve testi yaptırmanın kişinin kendi rızasına kaldığını belirtti. Mahkeme, işverenin işçiden PCR testi isteyebileceği yönünde sadece tavsiyede bulunabileceğini ve PCR testinin zorunluluğuna dair bir kanun olmadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki tüketicilerin altın talebi 41,4 ton oldu. Yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye'nin toplam altın talebi 159,3 tonla 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın altın alımları da arttı ve net 39 tonluk alım gerçekleştirdi. Küresel merkez bankalarının altın talebi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 120 artışla 337 ton oldu.
31 Ekim 2023

Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak basılan 5 liralık madeni paralar tedavüle girdi. Bu paraların sayısı 100 milyon adetle sınırlıdır. Paranın ön yüzünde sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi, ay yıldız ve 'Türkiye Yüzyılı' logosu bulunurken, arkasında Atatürk rölyefi, Cumhuriyet’in yüzüncü yılı logosu ve 'TÜRKİYE CUMHURİYETİ' yazısı bulunuyor.
31 Ekim 2023

Tureks Turunç Madencilik (MARBL) şirketinin halka arz tarihi belirlendi. Şirket hisseleri 2-3 Kasım tarihlerinde halka arz edilerek talep toplanacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 27 Ekim tarihli kararıyla şirketin halka arzı onaylanmıştı. Şirket paylarının tamamı eşit dağıtım yöntemiyle ve pay başına 10 lira 97 kuruştan halka arz edilecek.
31 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasından mahkum olan ve daha sonra Hatay'dan milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararının 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı, ancak mahkemenin kararı uygulamak yerine durumu Yargıtay'a taşıdığı belirtildi. Bu durum, Can Atalay'ın tahliye sürecinin uzamasına neden olacak.
30 Ekim 2023

Dört milletvekilinin dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığına sunuldu. Dosyalar, Meclis Başkanlığı tarafından Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonu'na havale edildi. Dosyaları sunulan milletvekilleri; HEDEP Grup Başkanvekili ve Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'dır.
30 Ekim 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için herkesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme heyeti kararı geciktirdi ve adliyeden ayrıldı. Kadıgil, Twitter'dan yayınladığı canlı videoda 'anayasaya bir parça saygı duyan herkesi', avukatları, milletvekillerini İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.
30 Ekim 2023

Borsada işlem görmeye başladığından beri yüzde 158 değerlenen Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ hisselerine, açığa satış ve kredili işlem yasağından sonra şimdi de brüt takas tedbiri uygulanacak. Söz konusu tedbirler 29 Kasım’a kadar devam edecek. Ayrıca KENT, KLNMA ve ORMA hisseleri aynı dönemde emir paketi tedbiriyle işlem görecek.
30 Ekim 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bir basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'ikinci Atatürk' olarak nitelendirdi. Yayman, Atatürk'ün bugün yaşasaydı Erdoğan'ın politikalarını benimseyeceğini ve onun yanında yer alacağını iddia etti. Ayrıca, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtti ve muhalefeti, geçmişte verdiği yeni anayasa yapma sözlerinin arkasında durmaya çağırdı.
27 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Yükselişte olan gram altın, 1800 lira sınırını aştı. Temmuz 2023'te 1700 lira seviyesini geçen gram altın, bu dönemden beri dalgalı bir seyir izliyor. 7 Ekim'de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasıyla yükselişe geçen gram altın, yeni bir rekor kırdı. Güne 1795 lira seviyesinden başlayan gram altın, 1803 lira seviyesinden işlem görüyor.
26 Ekim 2023

Bir hafta önce borsada işlem görmeye başlayan Borlease Otomotiv (BORLS) dahil beş hisseye tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 Ekim tarihli kararıyla Borlease Otomotiv’in halka arzını onaylamıştı. BORLS, DYOBY, INGRM ve KGYO hisseleri 24 Kasım’a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. Ayrıca, MRSHL hisseleri de aynı dönemde emir paketiyle işlem görecek.
26 Ekim 2023

Geçtiğimiz hafta halka arz edilen Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisseleri, sekiz günlük işlem sürecinde yüzde 113,91 değer kazandı. Sermaye Piyasası Kurulu, 5 Ekim'de şirketin halka arz başvurusunu onaylamıştı. 10-11 Ekim tarihlerinde hisseler için talep toplanmış ve 16 Ekim'de borsada işlem görmeye başlamıştı. Şu an hisseler 36,6 lira değerinde işlem görüyor.
26 Ekim 2023

BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7'yi aşması sonucunda Borsa İstanbul, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'ni çalıştırdı ve işlemleri ikinci kez durdurdu. İlk devre kesme işlemi düşüşün yüzde 5'i aşmasıyla gerçekleşti. İşlemler yeniden başladıktan sonra düşüşün yüzde 7'yi geçmesiyle borsa 17.23'te yeniden devre kesti. Borsa İstanbul, işlemlerin durdurulduğunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim