İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da bir çiftin evlilik maliyetinin 600 bin lira olduğunu açıkladı. 2023'e göre evlilikle ilgili harcamalar yüzde 69,4 artarak 589 bin 405 liraya ulaştı. Kır düğünü maliyeti ise yüzde 62,6 artarak 754 bin 405 liraya yükseldi. Maliyet hesaplamalarına beyaz eşya, mobilya, düğün mekanı kirası ve yeni bir ev kurma masrafları dahil edilirken, kına, nişan, takılar ve balayı harcamaları dahil edilmedi.
26 Haziran 2024

Uzmanlar, sıcak hava koşullarında klima kullanımının doğru yapılmaması durumunda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, ideal uyku ortamının 19-22 derece arasında olması gerektiğini belirterek, klimanın yatak odasında değil, diğer odalarda kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, temizlenmemiş klima filtrelerinin mikrop yayabileceği ve aşırı soğuğun enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceği belirtiliyor.
21 Haziran 2024

Yazar, Çağlayan'daki Lık Lık Ocakbaşı'nda bir akşam geçirdiği deneyimlerini paylaşıyor. Mekanın genel durumu, servis kalitesi ve sunulan yiyecekler hakkında detaylı gözlemler yapıyor. Yazar, meyhanede rakı içenlerin daha iyi masalara terfi ettirildiğini belirtiyor. Ayrıca, mekanda çalışanların ve diğer müşterilerin hikayelerine de yer veriyor.
20 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Yeşilçam'ın ünlü oyuncusu Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan, 'Dünyanın En Güzel Kadını', 'Kahveci Güzeli' ve 'Sana Dönmeyeceğim' gibi filmlerle tanınıyordu. Oyuncunun ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medyadan duyurdu. Murat Soydan, 1960'larda başladığı sinema kariyerinde 200'e yakın filmde rol aldı ve birçok ödül kazandı.
11 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılına ait hane halkı tüketim harcaması istatistiklerine göre, hane halklarının en büyük harcama kalemleri kira ve konut ile ulaştırma oldu. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 24 bin 383 lira olarak belirlenirken, fert başına 12 bin 521 lira harcama yapıldı. Konut ve kira harcamaları yüzde 23,9 ile en büyük payı alırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,9 ile ikinci sırada yer aldı. Gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ise yüzde 20,6 ile üçüncü sırada bulunuyor.
11 Haziran 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Mayıs 2024'te İstanbul'da yaşayan dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 61 bin 523 lira olarak hesapladı. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 83,61, bir önceki aya göre ise yüzde 3,69 oranında arttı. Mercimek fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 116,54 oranında yükseldi. ENAG, TÜİK ve İTO'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranları ise sırasıyla yüzde 120,66, yüzde 75,45 ve yüzde 82,20 olarak belirtildi.
4 Haziran 2024

Japonya'da Toco adında bir adam, Border Collie cinsi bir köpek olabilmek için 14 bin dolar harcayarak gerçekçi bir kostüm yaptırdı. Toco, köpek gibi hareket etmenin zorluklarının onu başka hayvanları da taklit etmeyi düşünmeye yönelttiğini belirtti. Gelecekte başka bir köpek, panda, ayı, tilki veya kedi olmayı hayal eden Toco, bu deneyimlerini YouTube kanalında paylaşıyor ve yaşam tarzıyla ilgili yoğun tepki alıyor.
31 Mayıs 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan 'İstanbul’da Emekli Olmak' araştırmasına göre, İstanbul'da altı haneden biri sadece emekli aylığıyla geçiniyor. EYT’den faydalanarak emekli olan her iki kişiden biri resmi olarak çalışmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olup, bu miktar asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kalıyor. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinen beş haneden biri kiracı olarak ikamet ediyor ve iki kişilik emekli hanesinin ortalama maliyeti nisanda 24,991 lira olarak hesaplanmış.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim