Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği’nin raporuna göre, 2024’ün ilk dört ayında 378 yaşlı şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılığa uğradı. Türkiye’de neredeyse her 10 yaşlıdan altısı yaşadığı hak ihlali sonucunda yaşamını yitiriyor. Raporda, yaşlılara yönelik hak ihlallerinin büyük şehirlerde daha yaygın olduğu ve yaş arttıkça hak ihlallerinin de arttığı belirtiliyor. Ayrıca, yaşlıların en fazla ihmal sonucu gerçekleşen trafik kazaları ve şüpheli ölümlerle karşılaştığı vurgulanıyor.
29 Mayıs 2024

Osman Müftüoğlu, yaşlılıkla ilişkilendirilen olumsuz durumların son yıllarda nasıl değiştiğini ve yaşlılığın artık bir kayıplar senfonisi olmaktan çıktığını anlatıyor. Son 10 yılda yaşlılık kavramında yaşanan olumlu değişimler sayesinde, yaşlılık artık topluma yük olmaktan çıkıp, tecrübe ve bilgelik olarak değerlendiriliyor. Müftüoğlu, bu değişimin bilim ve dünya görüşündeki gelişmelerle desteklendiğini ve yaşlılığın yeni bir başlangıç olarak görülmeye başlandığını vurguluyor.
29 Şubat 2024

Uganda'nın başkenti Kampala'da 70 yaşındaki Safina Namukwaya, tüp bebek tedavisi sonucunda ikiz bebeklerini dünyaya getirdi. Bebeklerden biri erkek diğeri kız olup, sağlık durumları iyi. Namukwaya, Afrika'da doğum yapan en yaşlı kadın olabilir ve bu durum, insan doğasının gücünü ve direncini gösteriyor. Ayrıca, Namukwaya ilk kez anne olmanın mutluluğunu yaşarken, geçmişte çocuk sahibi olamadığı için çevresi tarafından küçümsendiğini ifade etti.
30 Kasım 2023
İşaretlediklerim