Sinpaş, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda otel inşaatına devam edince belediye ekipleri alana baskın düzenledi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, şirket yetkililerine inşaatı durdurmaları gerektiğini belirtti. Çevre aktivistleri, Sinpaş'ın yasağa rağmen inşaat faaliyetlerini sürdürdüğünü tespit etti ve belediyeye ihbarda bulundu. Belediye başkanı ve zabıta ekipleri, inşaat alanını dolaşarak işçilerin alanı terk etmesini sağladı.
30 Mayıs 2024

Chicago'da Zekat Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen Türk Festivali, Türk-Amerikan Kültür Birliği (TACA) tarafından eleştirildi. TACA, festivalde İstiklal Marşı'nın okunmaması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anılmamasının Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edemeyeceğini belirtti. Festivalin sponsorları arasında T.C Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Türk Hava Yolları gibi önemli kuruluşlar yer aldı. TACA, festivalle hiçbir bağlantısı olmadığını ve Atatürk'ün ilke ve değerlerine bağlı olduklarını vurguladı.
28 Mayıs 2024

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen Ertuğrul Türk Festivali, Türk kültürünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirildi. Festivalde Türk kahvesi, lokum, döner gibi geleneksel yiyecekler, Anadolu halıları, ebru ve hat sanatları gibi el sanatları sergilendi. Etkinlikte ayrıca İslam üzerine konuşmalar yapıldı ve çeşitli gösteriler düzenlendi. Festival, Amerikalı Müslümanları bir araya getiren evlilik seansları gibi ilginç etkinliklere de ev sahipliği yaptı.
26 Mayıs 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iki kalkınma ve yatırım bankası ile bir dijital banka kuruluşuna izin verdi. Marin Yatırım Bankası AŞ ve Aytemiz Yatırım Bankası AŞ, 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak. Ayrıca, Adil Katılım Bankası AŞ adlı dijital katılım bankası, 3 milyar TL sermaye ile faaliyete geçecek. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mayıs 2024

Borsada yılın zirvesine tırmanan 30 hisse, yıllık ortalama yüzde 225 oranında getiri sağladı. Bu hisseler arasında bankacılık, holding, ulaştırma, perakende ticaret, petrol, otomotiv ve içecek sektörü hisseleri öne çıkıyor. Banka hisseleri, yüksek getiri oranlarıyla yatırımcıların gözdesi olurken, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası en yüksek getiriyi sağlayan hisseler arasında yer aldı. Ayrıca, Koç Holding, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Pegasus, Bim Mağazalar, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek de yüksek getiri oranlarıyla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2024

Bank of America, 2024 yıl sonunda doların 38 TL seviyesinde olmasını beklediğini açıkladı. Banka, Türkiye'de para politikasının sıkılaşmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcıların daha iyimser olduğunu belirtti. Ayrıca, reel sektör ekonomide kayda değer bir yavaşlama görüyor. Raporda, yerel seçimlerden bu yana yurtiçi döviz talebinin tersine döndüğü ve TL'nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında da devam edebileceği ifade edildi.
21 Mayıs 2024

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Borsada yabancı yatırımcıların payı son dönemde yüzde 35,67'den yüzde 40,03'e yükseldi. Bu artışın nedenleri arasında Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi, kredi risk priminin düşmesi ve sıkı para politikası yer alıyor. Bu faktörler, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini artırarak sermaye girişlerini teşvik ediyor. Orta vadede yabancı payının artmaya devam etmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 4,16 değer kazanarak 10.643,58 puandan kapattı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 16,34 ile Ahlatcı Doğalgaz olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 10,41 ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak sıralandı.
18 Mayıs 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Zeynep Aktaş, son bir yıl içerisinde %200'den fazla getiri sağlayan ve FK oranı 15'in, PD/DD oranı 8'in altında olan şirketleri inceledi. Türkiye Sigorta, Anadolu Sigorta, Ülker Bisküvi ve Türk Traktör gibi şirketler, yüksek getirileri ve düşük değerleme oranlarıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu şirketler, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunarken, Akbank, TAV Havalimanları, İş Yatırım Menkul Değerler, Yapı ve Kredi Bankası, Tüpraş, Türk Telekom, Garanti Bankası ve Akfen Yenilenebilir Enerji de benzer kriterlere sahip diğer şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcıların bu şirketleri yakından takip etmesi, portföylerini çeşitlendirmek ve yüksek kazanç elde etmek için önemli bir adım olabilir.
17 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da son bir yıl içinde, BIST 30 ve BIST 100 dışı bazı hisseler güçlü bir performans sergileyerek zirve seviyelerine ulaştı. Bu 30 şirketten 15'i BIST 100 dışında, diğer 15'i ise BIST 30 içerisinde yer alıyor. Öne çıkan şirketler arasında Garanti Bankası, Turkcell, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları ve Koç Holding gibi piyasa değeri yüksek şirketler bulunuyor. BIST 100 dışındaki şirketlerden Orma Orman Mahsulleri ve Yeşil GMYO gibi şirketler de yüksek getirileri ile dikkat çekiyor.
9 Mayıs 2024

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (BJKAS) hisseleri, Borsa İstanbul'da son 11 işlem gününde büyük bir düşüş yaşayarak yüzde 68 değer kaybetti. Hisseler, 19 Nisan'da 89,30 lira seviyesinden işlem görürken, bu süreçte 28,14 liraya kadar geriledi. Bu düşüş, hisselerin önceki 12 işlem gününde yaşadığı yüzde 74'lük artışın ardından geldi. Yıl başından bu yana hisse değeri toplamda yüzde 52 artış göstermişti.
8 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, altının küresel çapta güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesinin nedenlerini ve tarihsel önemini ele alıyor. Altın, savaşlar, ekonomik krizler, afetler gibi belirsiz zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Ayrıca, enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar sırasında koruma sağlayarak yatırımcıların talebini artırıyor. Oğuz, altının sadece bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda tarihte para birimi olarak da kullanıldığını vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın geçmişteki enflasyon tahminlerinin tutmaması ve bu durumun ekonomik güveni zayıflatmasına dikkat çekti. TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası arasında açıklanan enflasyon oranları arasında önemli farklar bulunuyor; bu durum kamuoyunda TÜİK'in enflasyonu düşük gösterdiği algısını güçlendiriyor. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yıllık TÜFE'den yüksek çıkması, enflasyonun direnç gösterdiğini ve artış eğiliminde olduğunu işaret ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin güven vermediği ve enflasyonun kontrol altına alınamadığı vurgulanıyor.
5 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2 Mayıs 2024 tarihinde yüzde 1,62'lik bir artışla 10.208,65 puan seviyesinde kapanarak tarihindeki en yüksek günlük kapanışını yaptı. Endeks, önceki kapanışa göre 162,91 puan artış gösterdi ve toplam işlem hacmi 130 milyar lira olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 1,30 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,84 değer kazandı. Sektör endeksleri içinde menkul kıymet yatırım ortaklıkları yüzde 3,90 ile en çok kazandıran, spor endeksi ise yüzde 3,76 ile en çok kaybettiren oldu.
2 Mayıs 2024

2024 yılının ilk dört ayında dolar kuru yüzde 10,01 artış gösterdi. Bu durum, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlanmalarını artırmalarına neden oldu. Şişecam, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Tukaş ve Limak Doğu Anadolu Çimento gibi büyük şirketler, çeşitli yabancı kaynaklardan önemli miktarda döviz cinsinden finansman sağladılar. Merkez Bankası'nın anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0098 TL olarak öngörülüyor, bu da TL varlıkların cazibesini artırabilir ve yatırımları TL'ye yönlendirebilir.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim