Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, bir Atatürk heykeline balyozla zarar veren bir kişi, vatandaşların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. Şüpheli Y.U., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve savcılık sorgusunun sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayın ardından Akyazı Belediyesi, zarar gören heykelin çevresini güvenlik şeridi ile çevirerek tadilat çalışmalarına başladı.
29 Şubat 2024

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

Almanya Savunma Bakanlığı, eşcinsel oldukları için orduda ayrımcılığa uğrayan askerlere tazminat ödendiğini duyurdu. 2021'de yürürlüğe giren yasal düzenleme çerçevesinde, 156 askere toplamda 450 bin avro tazminat ödenmiştir. Bu yasadan yararlanmak için şimdiye kadar 195 asker başvuruda bulunmuş ve başvuruların %80'i kabul edilmiştir. Alman ordusundaki eşcinseller 2000 yılında hukuki koruma statüsü kazanmıştı.
12 Ocak 2024

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde yaralı olarak bulunan bir kulaklı orman baykuşu, yerel halk tarafından fark edildikten sonra jandarma ekiplerine haber verilmiş. İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından alınan baykuş, tedavi edilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından baykuşun yeniden doğaya salınacağı açıklanmıştır.
25 Aralık 2023

Yazar, yoğun bir günün ardından Kasımpaşa'da bulunan Dostlar Ocakbaşı 28 meyhanesine gidiyor. Meyhanenin sahibi Niyazi Kır ve garson Nuri Kocaman ile tanışıyor. Yazar, meyhanenin sıcak ortamını, müdavimlerin birbiriyle olan samimi ilişkilerini ve meyhanenin üç katlı yapısını anlatıyor. İsmail Bey gibi sevilen yaşlı müşterilerin hikayelerine yer veriliyor ve meyhanenin topluluk içindeki önemine değiniliyor. Yazar, meyhanede geçirdiği zamanı ve izlenimlerini detaylı bir şekilde aktarıyor.
21 Aralık 2023

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmadan önce Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Rektör olabilmek için gereken 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin rektör olarak atanmadan kısa bir süre önce kaldırılmıştır. Bu durum, kararnamenin Tekin için değiştirildiği şeklinde yorumlanmıştır. Ancak Tekin, Meclis'te yaptığı konuşmada, kararnamenin kendisi için değiştirilmediğini, müsteşarlık görevinin kaldırılması sonrası profesörlük kadrosuna başvurduğunu ve atandığını belirtmiştir.
18 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada ikinci kez beraat etti. İmamoğlu, 2022'de bir açılış töreninde Yazıcı'ya yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçuyla suçlanmıştı. İlk beraat kararının ardından Yazıcı'nın itirazı üzerine dava yeniden görülmüş, İmamoğlu bugün ikinci kez beraat etmiştir.
15 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da Kasım ayında en çok değer kazanan hisseler Saray Matbaacılık (SAMAT), Sönmez Pamuklu (SNPAM), Smartiks Yazılım (SMART), Link Bilgisayar (LINK) ve Papilon Savunma (PAPIL) olarak sıralandı. Bu hisseler sırasıyla %200,92, %104,1, %91,62, %85,84 ve %84,89 oranlarında yükseliş gösterdi.
4 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

Samsun'un Çarşamba ilçesi ile Ordu'nun Perşembe ilçesinin futbol takımları olan Çarşambaspor ve Perşembespor, Bölgesel Amatör Lig'in 7. haftasında karşılaştı. Perşembe İlçe Stadı'nda oynanan maçta ev sahibi Perşembespor, ilk yarıyı 3-1 önde tamamladı. İkinci yarıda Çarşambaspor'un attığı iki golle maç 3-3 berabere sonuçlandı. Çarşambaspor Teknik Direktörü Zekeriya Köklükaya, hakeme itirazları nedeniyle kırmızı kart gördü.
26 Kasım 2023

Türkiye A Milli Futbol Takımı, UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu'ndaki son maçında Galler ile 1-1 berabere kalarak grubu lider olarak tamamladı. Bu sonuçla Türkiye, büyük bir futbol turnuvasına tarihinde ilk kez grup lideri olarak katılma başarısını gösterdi. Galler karşısında Türkiye'nin golünü Yusuf Yazıcı penaltıdan atarken, Galler'in golü Nico Williams'tan geldi. Grubun diğer maçında Hırvatistan, Ermenistan'ı yenerek EURO 2024'e katılacak diğer takım oldu.
22 Kasım 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Anayasa hukuku alanında saygın bir isim olan Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans ve doktora yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard, Chicago, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. Özbudun, siyasi partilerle ilgili birçok makale ve kitap yazdı ve Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'nun üyeliğini yaptı.
1 Kasım 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olarak atanmasının ardından bakanlıkta üst düzey atamalar gerçekleştirildi. İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve AFAD'ın çeşitli genel müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı. Ayrıca, Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul görevden alındı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu üyeliğine Yunus Emre Karaosmanoğlu atandı.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim