BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en yoğun hisseden ülkeler arasında yer alıyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, mevcut ve yeni binaların Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanması gerektiğini belirtti. Yüksek nem ve sıcaklık kombinasyonunun ölümcül etkilerine dikkat çeken Öztürk, binaların enerji verimliliğini artırmak için yalıtım, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kullanımının önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji tüketimini azaltmak için mevzuat ve yönetmeliklerin revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Haziran 2024

Zeynep Aktaş, son bir yıl içerisinde %200'den fazla getiri sağlayan ve FK oranı 15'in, PD/DD oranı 8'in altında olan şirketleri inceledi. Türkiye Sigorta, Anadolu Sigorta, Ülker Bisküvi ve Türk Traktör gibi şirketler, yüksek getirileri ve düşük değerleme oranlarıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu şirketler, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunarken, Akbank, TAV Havalimanları, İş Yatırım Menkul Değerler, Yapı ve Kredi Bankası, Tüpraş, Türk Telekom, Garanti Bankası ve Akfen Yenilenebilir Enerji de benzer kriterlere sahip diğer şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcıların bu şirketleri yakından takip etmesi, portföylerini çeşitlendirmek ve yüksek kazanç elde etmek için önemli bir adım olabilir.
17 Mayıs 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Adil dönüşüm kavramı, fosil yakıtların iklim değişikliğine etkileri ve işçi hakları bağlamında ele alındı. 1990'larda başlayan bu kavram, kömür gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasıyla önem kazandı. Türkiye'de adil dönüşüm planlarının hazırlanmaması durumunda, karbon yoğun sektörlerde çalışan işçilerin işsizlik ve zorunlu göç gibi sorunlarla karşılaşabileceği belirtildi. Yazıda, planlı ve adil bir dönüşümle, işçi haklarının korunabileceği ve çevreye uyumlu işler yaratılabileceği ifade edildi.
3 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,29 artışla 9.915,62 puandan kapattı. Mali, Hizmetler, Sanayi ve Teknoloji endeksleri sırasıyla yüzde 1,67, 3,60, 1,65 ve 1,27 değer kazandı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 17,49 ile VakıfBank olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 9,45 ile Akfen Yenilenebilir Enerji oldu. Ayrıca, Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv, Borsa İstanbul'da en değerli şirketler olarak öne çıktı.
27 Nisan 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 1,23 değer kaybıyla 9.693,46 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 17,24 artışla Akfen Yenilenebilir Enerji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 16,65 ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Sektörel bazda Mali Endeks değer kazanırken, Hizmetler, Sanayi ve Teknoloji endeksleri değer kaybetti. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
20 Nisan 2024

Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ve elektrik fiyatlarının düşmesi nedeniyle, Fransa ve İspanya'da bazı nükleer santrallerin üretimi durduruldu veya azaltıldı. Yenilenebilir enerji teşvikleri, nükleer enerji sektörü için zorluklar yaratıyor. Electricite de France SA gibi şirketler, düşük fiyatlar nedeniyle üretimi azaltmak zorunda kalıyor. İspanya'da elektrik fiyatları 2013'ten bu yana en düşük seviyeye düştü ve Asco I ve Asco 2 reaktörleri üretimi azalttı.
9 Nisan 2024

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,34 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 15,26 ile İzmir Demir Çelik olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 13,56 ile Petkim oldu. Sektörel bazda, Hizmetler Endeksi yüzde 1,01 kayıpla ve Teknoloji Endeksi yüzde 2,92 azalışla performans gösterirken, Mali Endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
30 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 3,20 değer kazanarak 9.111,50 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 20,87 ile Yapı ve Kredi Bankası olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 23,10 ile Akfen Yenilenebilir Enerji oldu. Sektörel bazda, Mali Endeksi yüzde 4,16 ile en fazla değer kazanan endeks olurken, Teknoloji Endeksi yüzde 2,21 ile değer kaybetti. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
23 Mart 2024

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,57 değer kaybederek 8.828,70 puandan tamamladı. Hafta boyunca en çok kazandıran hisse yüzde 21,76 artışla Akfen Yenilenebilir Enerji olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 12,46 düşüşle Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Ford Otomotiv ve Türk Hava Yolları olarak belirlendi.
16 Mart 2024

Borsa İstanbul'da ocak ayında yabancı yatırımcılar net olarak 236,5 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Bu alımlar arasında Koç Holding hisseleri 77,7 milyon dolar ile en çok tercih edilen olurken, Sasa Polyester hisseleri ise 50,5 milyon dolar ile en çok satılan hisseler arasında yer aldı. Yabancı yatırımcılar tarafından en çok satılan diğer hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası ve Tüpraş gibi önemli şirketler bulunuyor. Aynı zamanda, Yapı Kredi, BİM ve Türk Telekom gibi şirketler de en çok alım yapılan hisseler arasında yer alıyor.
15 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 4,39 kazançla 9.045,97 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 22,46 ile Akfen Yenilenebilir Enerji oldu. En çok kaybettiren hisseler ise Kocaer Çelik, Turkcell ve Kayseri Şeker Fabrikası olarak sıralandı. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv oldu.
10 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,69 kazançla 7.986,47 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 21,16 ile Akfen Yenilenebilir Enerji olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 12,56 ile Hektaş oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Garanti BBVA olarak belirlendi.
13 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,12 kazançla 7.628,73 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 16,13 ile SDT Uzay ve Savunma olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 20,79 ile QUA Granite Hayal Yapı oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Tüpraş olarak belirlendi.
6 Ocak 2024

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

ASY Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ, halka arz edilmeksizin borsaya girmeye hazırlanıyor. Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, ASY'nin nitelikli yatırımcılara satılarak Girişim Sermayesi Pazarı'nda işlem görmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulduğu belirtildi. Şirketin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamına alınarak, paylarının halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak suretiyle Borsa İstanbul AŞ Pay Piyasası Girişim Sermayesi Pazarı'nda işlem görebilmesi için kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve şirket esas sözleşmesinin tadili için başvuruda bulunuldu.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim