Ankara'nın Keçiören ilçesinde, CHP'li belediye başkanı Mesut Özarslan liderliğindeki belediye meclisi, yabancı dilde tabela kullanımını yasaklayan bir kararı oy çokluğu ile kabul etti. Karar, yalnızca kurumsal markalar hariç olmak üzere, ilçe genelinde yabancı dilde tabelaların kullanımını engelleyecek. Başkan Özarslan, ilçede Türkçe tabelaların kullanılmasının önemine vurgu yaparak, tüm yabancı tabelaların kapsam dışı bırakılacağını belirtti.
3 Mayıs 2024

İstanbul Tabip Odası, 34 bin 734 üyesiyle Türkiye'nin en büyük tabip odası, 5 Mayıs'ta yeni yönetimini seçmek üzere sandık başına gidecek. Dört farklı grup, oda yönetimine talip oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları, seçimlerde belirli gruplara destek olarak yorumlandı. Seçimlerde, Demokratik Katılım Grubu, Değişim Grubu, Çağdaş Hekimler Birliği ve Türk Hekimleri Birliği olmak üzere dört ana liste yarışıyor.
3 Mayıs 2024

Ankara'da yaşanan sel felaketleri nedeniyle altyapı yetersizlikleri eleştirilirken, Belediye Başkanı Mansur Yavaş sorumluluklar konusunda eleştiriliyor. İstanbul'da ise 5 yaşındaki Edanur'un belediye çalışmaları sırasında oluşan bir çukurda boğularak ölmesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik eleştirilere neden oluyor. Her iki belediye başkanı da, yaşanan doğal afetler karşısında dış güçlerin etkisi gibi argümanlarla eleştirilerden sıyrılmaya çalışıyor.
3 Mayıs 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

Manisa'nın Yunusemre Belediyesi, AKP yönetimindeyken, CHP'nin seçim zaferinin kesinleşmesi üzerine 100 milyon lira değerinde alım gerçekleştirdi. Bu alımlar, 31 Mart gecesi saat 00.10 ile 05.07 arasında yapıldı. Yeni CHP'li belediye başkanı Musa Semih Balaban, bu işlemlerin usulsüz olduğunu belirterek, belgelenmedikçe ödemelerin yapılmayacağını açıkladı. Belediye, daha önce de lüks harcamalarıyla gündeme gelmişti.
29 Nisan 2024

Beyoğlu Belediyesi, Kasımpaşa-Pangaltı ve Tophane-Taksim güzergahlarında ücretsiz ring seferleri başlattı. Bu hizmet, belediyenin CHP tarafından yönetilmeye başlamasından sonra hayata geçirilen ilk önemli projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Ücretsiz ring seferleri, hafta içi beş gün boyunca hizmet verecek. Belediye, bu yeni uygulamayla vatandaşlara kolay ve maliyetsiz ulaşım imkanı sunmayı amaçlıyor.
29 Nisan 2024

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Manisa Yunus Emre Belediyesi'nde 31 Mart seçim gecesi ve sonrasında dikkat çekici mali usulsüzlükler yaşanmıştır. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, belediye tarafından 100 milyon Türk Liralık alış faturası işlenmiş ve aynı tutarda çek kesilmiştir. Ayrıca, seçimden önce belediyeye ait 1721 metrekarelik arsa, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılmıştır. Yeni başkanın talimatıyla yapılan değerleme sonucunda, arsanın gerçek değerinin 43 milyon Türk Lirası olduğu belirlenmiş, bu satışla kamu 29 milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
27 Nisan 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde, bir vatandaş sevgilisiyle vakit geçirdiği belediye bankını çalarak sosyal medya üzerinden bu eylemini paylaştı. Vatandaş, sevgilisine olan duygularını ifade ederken, Tepebaşı Belediyesi ise sosyal medya hesabı üzerinden bu kişiye bankı geri bırakması yönünde çağrıda bulundu. Belediye, aşka saygılarının sonsuz olduğunu belirtti fakat halka ait olan mülkün geri getirilmesini istedi.
24 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İki lider, Sirkeci Tren Garı'nda buluştu, burası 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı yer olarak biliniyor. Görüşme basına kapalı gerçekleşti ve ardından Steinmeier, İmamoğlu ve İstanbul Valisi ile birlikte Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müze gezisi tarihçi İlber Ortaylı'nın rehberliğinde yapıldı.
22 Nisan 2024

Yerel seçimler sırasında iktidar adaylarının eleştirdiği 'Kent Lokantaları' hizmeti, seçimlerde muhalefetin lehine bir etken oldu. Uğur Dündar, bu hizmetin yoksullar için büyük bir destek olduğunu ve CHP Genel Başkanlığının, partinin kazandığı tüm belediyelerde bu uygulamanın genişletilmesini istediğini belirtti. Dündar, sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak görülen 'Kent Lokantaları'nın, yoksulların açlıkla mücadelesinde önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
21 Nisan 2024

DEM Parti, yerel seçimlerde başarı göstererek kayyumların elindeki belediyeleri kazandıktan sonra, bazı belediyelerin Türk bayrağı, İstiklal Marşı ve önemli figürlere yönelik saygısızlık iddialarıyla gündeme geldiğini belirtti. Parti, bu iddiaların asılsız olduğunu ve iktidarın seçim kayıplarını örtbas etmek için algı operasyonlarına başvurduğunu açıkladı. Ayrıca, DEM Parti, halkın gerçek gündeminin talan uygulamaları olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirmesiyle eski tartışmaları canlandırmaya çalıştığını ifade etti.
20 Nisan 2024

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, belediyenin 11 milyar TL borcu olduğunu ve dört yıllık sürede kullanılan 2 milyar TL kredinin geri ödemesinin 8 milyar TL olduğunu açıkladı. Eski Başkan Osman Zolan, kredinin GES projesi için kullanıldığını savundu. Çavuşoğlu, seçim döneminde basılan ve başkanın reklamının yapıldığı bir çocuk dergisi örneğini göstererek, reklam ve harcamalar konusunda eleştirilerde bulundu. Dergi için 696 bin TL ödeme yapıldığı ve bu işlemin doğrudan alım yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
20 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır belediyelerinde ortaya çıkan iddialar üzerine müfettişlerin görevlendirildiğini açıkladı. Sosyal medyada, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında İstiklal Marşı'nın okutulmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları gündeme geldi. Her iki belediye de iddiaları yalanladı ve yanıltıcı bilgi yayıldığını belirtti. Buna rağmen, İçişleri Bakanı konuyla ilgili müfettiş görevlendirdiğini duyurdu.
19 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır belediyelerinde ortaya çıkan iddialar üzerine müfettişlerin görevlendirildiğini açıkladı. Sosyal medyada, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında İstiklal Marşı'nın okutulmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları gündeme geldi. Her iki belediye de iddiaları yalanladı ve bu tür iddiaların manipülasyon olduğunu belirtti. Buna rağmen, İçişleri Bakanı Yerlikaya, iddiaların araştırılması için müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.
19 Nisan 2024

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), yönetiminde şu anda sadece AK Parti ve MHP'li belediye başkanlarının bulunduğu bir yapıya sahipken, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde CHP, AK Parti, DEM Parti, YRP, MHP ve İYİ Parti'li belediye başkanları arasında rekabet yaşanacak. TBB, belediyelerin ulusal ve uluslararası kredi kuruluşları ile fonlardan yararlanmalarına destek olmak gibi görevlere sahip. Yeni yönetim, büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları ve büyükşehir ilçe belediye başkanları tarafından seçilecek. Seçimler, CHP'nin 35 il belediyesi ve AK Parti'nin 24 il belediyesinde önde tamamlamasıyla daha da çekişmeli bir hale gelecek.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim