İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay ile ilgili davada savcılık iddianameyi hazırladı. İddianamede, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve diğer yetkililer dahil 42 kişi hakkında 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Olayda iki kurumun da ihmali olduğu belirtiliyor ve bu ihmallerin ölümlere yol açtığı iddia ediliyor.
1 Ağustos 2024

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, AKP ve MHP yönetiminden devraldıkları belediyelerin borç listesini açıkladı. Zeybek, 2019'da AKP'den CHP'ye geçen beş büyükşehir belediyesine bağlı idareler ve iştiraklerden toplamda 5,3 milyar dolar borç devraldıklarını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar lira olduğunu ve bunun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu söylemişti. Zeybek, bu borcun büyük bir kısmının AKP ve MHP'den devralındığını ifade etti.
31 Temmuz 2024

Van ve Diyarbakır'dan sonra Mardin'in Dargeçit ilçesinde de belediyenin yollara yazdığı Kürtçe trafik uyarıları silindi. DEM Parti yönetimindeki belediyelerin Türkçeye ek olarak yollara yazdıkları trafik uyarı yazıları, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından zırhlı araçlı polislerin eşliğinde silindi. DEM Parti Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Abdurrahman Aslan, bu duruma tepki göstererek, Kürtçe'ye tahammül edilemediğini ve bu durumun kardeşlik söylemiyle çeliştiğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

Saygı Öztürk, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim borçlarının, AKP'nin seçim yenilgisinden sonra gündeme getirildiğini belirtiyor. AKP'li belediyelerden birkaçı hariç, seçimi kaybettikleri yerlerde CHP'li başkanlara ağır bir borç yükü bırakıldığı ifade ediliyor. Özellikle temsil ve ağırlama giderlerinin borçların büyük kısmını oluşturduğu, SGK borçlarının da önemli bir yer tuttuğu vurgulanıyor. Sayıştay'ın yıllardır yaptığı uyarılara rağmen, iktidarın bu borçların ödenmesini teşvik etmediği ve büyükşehirleri kaybettikten sonra SGK borçlarını hatırladığı belirtiliyor.
28 Temmuz 2024

Orhan Bursalı, CHP'li belediyelerin mali olanakları halk yararına kullanmasının AKP tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığını belirtiyor. AKP'nin, belediye olanaklarını iktidar mensuplarını ve şirketlerini zenginleştirme aracı olarak kullandığını ve bu yolla kendi zengin sınıfını yarattığını ifade ediyor. CHP'li belediyelerin ise halkın ekonomik yararına yönelik projeler gerçekleştirdiğini ve bu durumun AKP'nin tepkisini çektiğini vurguluyor. SGK borçları meselesinin de bu bağlamda gündeme getirildiğini belirtiyor.
28 Temmuz 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bozcaada Belediyesi'ne çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle 1 milyon 161 bin lira idari para cezası verdi. Bakanlık, belediyenin terfi istasyonundaki pompaların kapasite yetersizliği nedeniyle atık suların denize deşarj edildiğini tespit etti. İl Müdürlüğü ekipleri duruma müdahale ederek denize atık su deşarjını tamamen durdurdu ve adli süreç başlatıldı.
28 Temmuz 2024

Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında sekiz şüpheli hakkında tutuklama talebinde bulunuldu. Gözaltına alınan 11 şüpheliden sekizi, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel de dahil olmak üzere, mahkemeye sevk edildi. Bilirkişi raporunda iki kurumun da ihmali olduğu belirtilmişti.
26 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan kararla, Tuzla, Pendik ve Adalar arasında yeni bir deniz hattı kurulacak. Bu yeni hat, bölgedeki ulaşım sorunlarını hafifletmeyi ve deniz ulaşımını daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. İBB, deniz dolmuşlarının pazartesi günü seferlere başlayacağını duyurdu.
26 Temmuz 2024

Japonya, pandemi sonrası artan turist sayısı ve yerel para biriminin zayıflığı nedeniyle restoranlarda yerellere indirim yapma uygulamasına geçti. Tokyo'daki bir restoran sahibi, turistlerden ekstra ücret almak yerine yerellere indirim yaparak maliyetleri dengelemeye çalıştıklarını belirtti. Japonya'da 2024'ün ilk yarısında turist sayısı 17 milyonu aşarak rekor kırdı. Bu durum, turist vergisi, turist kontenjanı ve alkol satışına kısıtlama gibi çeşitli önlemler alınmasına yol açtı.
26 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, iktidarın muhalefet belediyelerini zor durumda bırakmak için çeşitli stratejiler uyguladığını iddia ediyor. Bu stratejiler arasında borç yükü oluşturma, belediye kasalarını boşaltma, projeleri onaylamama ve SGK borçlarını tahsil etme gibi yöntemler bulunuyor. Oğuz, bu durumun halkın gözünde iktidarın itibarını zedelediğini belirtiyor. Ayrıca, iktidarın bu tür 'şeytani inovasyonlar' yerine daha yapıcı çözümler üretmesi gerektiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Akif Beki, AK Partili belediyelerin borçlarını eleştirerek, CHP'li başkanların borçları vals ve dansla milletin parasını çarçur ettikleri için ödeyemedikleri şeklinde yansıtılmasını eleştirdi. Bursa, Keçiören ve Manisa Yunusemre belediyelerinin AK Parti yönetiminden devralınan borçlarını örnek gösterdi. Beki, bu borçların har vurup harman savurmaktan kaynaklandığını ve CHP'li başkanların bu borçları devraldığını belirtti.
26 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında CHP'li belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan prim borçlarını gündeme getirdi ve bu borçların tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, prim borçlarının tahsili için gereken adımların atılacağını duyurdu. Işıkhan, özellikle yerel seçimlerden sonra CHP'li belediyelerin prim borçlarının arttığını belirtti ve bu borçların ödenmesi için kararlı olduklarını ifade etti.
24 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili yürütülen soruşturmada, İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı B.K'nın ifadesine ulaşıldı. B.K, olay sırasında İZSU gözlemcisinin izinli olduğunu ve Gdz Elektrik'in gözlemci göndermediğini belirtti. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanırken, yedi kişiye ev hapsi ve altı kişiye yurt dışı çıkış yasağı verildi. Bilirkişi raporuna göre, olayda iki kurumun da ihmali olduğu tespit edildi.
21 Temmuz 2024

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin temmuz olağan devam meclis toplantısının ardından Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Kurulu'nda alınan kararla, meskenlerde 5 metreküpe kadar suyun birim fiyatı 1,83 liradan 10 liraya çıkarıldı. Bu karar, suyun birim fiyatına 8 lira 17 kuruş zam yapılması anlamına geliyor. Ayrıca, meclis toplantısında halk otobüslerinin kilometre başı destekleme ücreti de 40 liradan 43 liraya yükseltildi.
19 Temmuz 2024

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, Sivas belediyesinde 1500 sendika üyesi işçinin zorla istifa ettirildiğini açıkladı. Özdemir, yerel seçimlerden sonra sendikalarına karşı bir savaş başlatıldığını ve bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirtti. Sivas belediye başkanlığını Büyük Birlik Partisi adayı Adem Uzun'un kazanmasının ardından, belediyenin işçileri baskı ve tehdit yoluyla sendikadan istifa ettirdiği iddia edildi.
19 Temmuz 2024
İşaretlediklerim