Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 4 gün önce görevden alındı ve 4 gün sonra 'silahlı terör örgütünü yönetmek' suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Akış, aynı suçlamalarla 2014'ten beri yargılanıyordu. Görevden alınması ve yerine kayyum atanması, yargı kararının hemen ardından gerçekleşti. Bu durum, yargı sürecinin şekil şartlarına uyulmadan hızlandırıldığı eleştirilerine yol açtı.
6 Haziran 2024

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasıyla ilgili olarak muhalefetin demokrasi adına tepki göstermesi gerektiğini belirtti. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i kayyım olarak atamıştı. Ahmet Türk, demokrasinin olmadığı bir süreçte halk iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı ve muhalefetin suskun kalmaması gerektiğini ifade etti.
3 Haziran 2024

İhsan Aktaş, CHP'li belediyelerin iş başına geçer geçmez Arapça tabelaları kaldırarak poz vermeye başladıklarını belirtti. CHP'li Özel, belediye başkanlarını Arapça tabelalara karışmamaları konusunda uyardı ve Arapça'nın Kur'an dili olduğunu, halkın incinebileceğini söyledi. Aktaş, CHP'nin kendi kodları ile yüzleşmesi gerektiğini ve bu süreçlerin halk tarafından titizlikle takip edileceğini vurguladı. Ayrıca, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında mahalle baskısı ve yaşam tarzı konusunda aykırı adımlar atmadığını belirtti.
14 Mayıs 2024

Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Konak'ın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaptığı konuşmaları soruşturmanın temelini oluşturduğunu belirtti. Konak, ifade vermek üzere adliyeye çağrıldı.
13 Mayıs 2024

CHP Genel Merkezi, belediye başkanlarına yönelik olarak israf, şatafat ve kayırmacılıkla mücadele konularını içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, ihalelerin şeffaf bir şekilde internet üzerinden duyurulması, lüks ve gösterişten kaçınılması, ve kamu kaynaklarının korunması gibi konulara vurgu yapıldı. Ayrıca, belediye yönetiminde liyakat esasının ön planda tutulması gerektiği ve işe alımlarda şeffaflığın sağlanması gerektiği belirtildi. Genelge, belediye başkanları ve yöneticilerine kamu hizmetinin bir ayrıcalık değil, büyük bir sorumluluk olduğunu hatırlattı.
11 Mayıs 2024

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Murat Kurum'u desteklemişken, yeniden seçilen Başkan Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Özbek, İmamoğlu'na Galatasaray'ın simgelerinin yer aldığı hediyeler takdim etti. İmamoğlu, ziyaret için teşekkürlerini sosyal medya üzerinden dile getirerek işbirliğine devam edeceklerini belirtti. Özbek'in daha önce Kurum ile olan samimi ilişkisi ve İmamoğlu'na olan ziyareti, siyasi ve spor dünyasında dikkat çekici bir gelişme olarak görülmekte.
7 Mayıs 2024

Bilim ve Politika Vakfı'nın (SWP) yayınladığı raporda, 31 Mart yerel seçimleri sonrası Türkiye'deki siyasi dengelerin değiştiği ve bu değişikliklerin Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkileyebileceği belirtilmiştir. Raporda, CHP'nin seçimlerde başarılı olması ve CHP'li belediyelerin Türkiye'nin ekonomik olarak önemli bölgelerini yönetiyor olması nedeniyle Almanya'nın bu belediyelere altyapı ve iklim projeleri için mali destek sağlayabileceği ifade edilmiştir. Ayrıca, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en güçlü rakibi olarak görüldüğü ve Türk iş dünyasının CHP'ye yönelmeye başladığı vurgulanmıştır.
7 Mayıs 2024

CHP'li Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, belediyenin eski AKP'li başkanı Turgut Altınok'un iddia ettiği 10 milyon lira borç miktarının aksine, gerçek borcun 1 milyar 755 milyon lira olduğunu duyurdu. Bu açıklama, 31 Mart yerel seçimlerinde Keçiören Belediyesi'nin CHP'ye geçmesinin ardından yapıldı. Borç miktarı belediye binası dahil çeşitli noktalara asılarak kamuoyuna ilan edildi.
6 Mayıs 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki yerel seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Aksaray'ın Güzelyurt, Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçeleri ve beş belde olan Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Güneykaya, Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran ve Aksaray'a bağlı Sağlık beldelerinde 2 Haziran'da seçimler yenilenecek. Bu karar, yerel seçimlerdeki sonuçların kesinleşmesi sonrası alındı.
6 Mayıs 2024

İstanbul Küçükçekmece'de, Menekşe Sahil Parkı'nda yapılan kazı çalışmaları sonucu oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Edanur Gezer'in ölümü üzerine dört İBB çalışanı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınanlar arasında bir mühendis, bir kepçe operatörü ve bir tesisat ustası bulunuyor. İBB, olayla ilgili iç soruşturma başlatırken, Küçükçekmece Başsavcılığı da adli soruşturma başlattı ve kusur tespiti için uzman bir bilirkişi heyeti görevlendirildi.
4 Mayıs 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

Manisa'nın Yunusemre Belediyesi, AKP yönetimindeyken, CHP'nin seçim zaferinin kesinleşmesi üzerine 100 milyon lira değerinde alım gerçekleştirdi. Bu alımlar, 31 Mart gecesi saat 00.10 ile 05.07 arasında yapıldı. Yeni CHP'li belediye başkanı Musa Semih Balaban, bu işlemlerin usulsüz olduğunu belirterek, belgelenmedikçe ödemelerin yapılmayacağını açıkladı. Belediye, daha önce de lüks harcamalarıyla gündeme gelmişti.
29 Nisan 2024

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İki lider, Sirkeci Tren Garı'nda buluştu, burası 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı yer olarak biliniyor. Görüşme basına kapalı gerçekleşti ve ardından Steinmeier, İmamoğlu ve İstanbul Valisi ile birlikte Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müze gezisi tarihçi İlber Ortaylı'nın rehberliğinde yapıldı.
22 Nisan 2024

Yerel seçimler sırasında iktidar adaylarının eleştirdiği 'Kent Lokantaları' hizmeti, seçimlerde muhalefetin lehine bir etken oldu. Uğur Dündar, bu hizmetin yoksullar için büyük bir destek olduğunu ve CHP Genel Başkanlığının, partinin kazandığı tüm belediyelerde bu uygulamanın genişletilmesini istediğini belirtti. Dündar, sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak görülen 'Kent Lokantaları'nın, yoksulların açlıkla mücadelesinde önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
21 Nisan 2024

DEM Parti, yerel seçimlerde başarı göstererek kayyumların elindeki belediyeleri kazandıktan sonra, bazı belediyelerin Türk bayrağı, İstiklal Marşı ve önemli figürlere yönelik saygısızlık iddialarıyla gündeme geldiğini belirtti. Parti, bu iddiaların asılsız olduğunu ve iktidarın seçim kayıplarını örtbas etmek için algı operasyonlarına başvurduğunu açıkladı. Ayrıca, DEM Parti, halkın gerçek gündeminin talan uygulamaları olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirmesiyle eski tartışmaları canlandırmaya çalıştığını ifade etti.
20 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır belediyelerinde ortaya çıkan iddialar üzerine müfettişlerin görevlendirildiğini açıkladı. Sosyal medyada, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında İstiklal Marşı'nın okutulmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları gündeme geldi. Her iki belediye de iddiaları yalanladı ve yanıltıcı bilgi yayıldığını belirtti. Buna rağmen, İçişleri Bakanı konuyla ilgili müfettiş görevlendirdiğini duyurdu.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim