Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Hollanda'da gerçekleşen seçimlerde aşırı sağcı lider Geert Wilders'ın partisi, beklenenden fazla oy alarak 35 koltuk kazandı ve birinci oldu. Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz'ün partisi ise üçüncü sırada yer aldı. Seçim sonuçları hem Türkiye'de hem de Hollanda'da büyük ilgi gördü. Anketlerin yanılması ve Wilders'ın partisinin başarısı sürpriz olarak değerlendirildi. Koalisyon görüşmelerinin başlaması bekleniyor ve Wilders'ın başbakan olabilmesi için diğer partilerle işbirliği yapması gerekiyor. Ancak diğer büyük partilerin Wilders ile koalisyon kurmayı reddetmeleri nedeniyle bu ihtimal zayıf görünüyor.
23 Kasım 2023

Hollanda'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde gidiyor. Seçimde dört büyük parti ve çok sayıda küçük parti yarışıyor. Anket sonuçlarına göre PVV 35, İşçi Partisi (PvdA) 26, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) 23 ve Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 milletvekili kazanıyor. Hollanda'da koalisyon hükümetleri kurma geleneği olduğundan, yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca veya aylarca sürebilir.
22 Kasım 2023

Türk kökenli Dilan Yeşilgöz, Hollanda'da Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin (VVD) genel başkanı olarak başbakanlık için en güçlü adaylardan biri haline geldi. Hollanda'da yapılan seçimlerde VVD, anketlere göre az bir farkla önde gidiyor. Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da doğdu ve siyasi kariyerine VVD'de başladı. 2021'de Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı, 2022'de ise Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak atandı. Mark Rutte'nin siyaseti bırakma kararının ardından VVD'nin genel başkanı seçildi.
22 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına Ebubekir Şahin yeniden seçildi. Başkanlık seçimi için yapılan üst kurul toplantısını Başkanvekili Orhan Karadaş yönetti. Oylamada Orhan Karadaş da yeniden başkanvekili oldu. Bir hafta önce TBMM’de, görev süresi dolan üç RTÜK üyesi için seçim yapılmıştı.
18 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti, 'Özgürlük İçin Yeniden' kongresinde isim değişikliğine giderek Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu. İsim değişikliği kararı partinin Hazırlık ve Mutabakat Komisyonu tarafından alındı. Yeni parti logosu ağaç, güneş ve insan figürlerinden oluşuyor ve ekoloji, değişim ve dönüşümü temsil ediyor.
15 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Lübnan'da konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşüldü ve kabul edildi. Tezkereye Yeşil Sol parti Grubu 'Hayır' oyu verirken, diğer parti grupları 'Evet' oyu verdi.
11 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

2014 yılında Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin Korkmaz'ın yargılandığı davada, mahkeme görüntülerin izlenmesi ve bilirkişi raporu alınması talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararında olayla ilgili görüntülerin mahkeme heyeti tarafından izlendiği ancak bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirtilmişti. Duruşmada, Kurt'un eşi Narin Kurt, 'Görüntüleri izlemeden haklıyı haksızı nasıl ayıracaksınız? Biz dokuz yıldır adalet bekliyoruz' dedi.
10 Ekim 2023

IŞİD tarafından 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenler, saldırının sekizinci yılında anıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve siyasi parti üyeleri, saldırının yıldönümünde Ankara Garı önünde bir araya geldi. Anma programına bazı CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı.
10 Ekim 2023

Ankara Başsavcılığı, Yeşil Sol Parti (YSP) Muş Milletvekili ve HDP'nin eski eş genel başkanı Sezai Temelli hakkında soruşturma başlattı. Temelli'nin bir televizyon programında yaptığı açıklamalar sonrası TCK'nın 301'inci maddesi gereğince soruşturma başlatıldı. Temelli, Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'na bombalı saldırı sonrası Irak ve Suriye'de düzenlediği hava saldırılarına tepki göstermişti.
6 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, Kobani iddianamesinin AKP'nin yargılanması için bir ön iddianame olduğunu belirtti. İktidar içinde bir güç mücadelesi olduğunu ve bu iddianame ile çözüm sürecinin suç gibi gösterildiğini ifade etti. Önder, AKP içi iktidar kavgalarında çözüm sürecine muhalif olan kesimin bu iddianameyle onları yargılatmanın, tasfiye etmenin ilk adımını attığını söyledi. Ayrıca, 6-8 Ekim 2014'te IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısının protesto edildiği ve olayların yaşandığı dönemi hatırlatarak, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın makamında İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan ve İdris Baluken ile birlikte dönüşümlü iki gün boyunca çalıştıklarını belirtti.
6 Ekim 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayının İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Melih Aydın olduğunu duyurdu. Akşener, adaylığı Eskişehir il başkanlığında açıkladı. Eskişehir'de son milletvekili seçimlerinde CHP, AKP'yi yaklaşık 1 puanla geçmiş, İYİ Parti ise yüzde 13,81 oy almıştı.
5 Ekim 2023

İYİ Parti'nin, öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarının araştırılması için sunduğu önerge, AKP ve MHP oylarıyla Meclis genel kurulunda reddedildi. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin ve ailelerinin yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında büyük bir çaresizlik yaşadığını belirtti. Ayrıca, CHP'nin ekonomik sorunların halka verdiği zararların araştırılması önerisi ve Yeşil Sol Parti'nin emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi önerisi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
5 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan hakkında, PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlatıldı. Ömer Öcalan, amcası olan Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini belirtmişti. Ankara Başsavcılığı bunun üzerine resen soruşturma başlattı. Başsavcılıktan paylaşılan açıklamada, söz konusu açıklamaların 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında suç unsuru içerdiğinin değerlendirildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023
İşaretlediklerim