Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 üniversiteye yeni rektör atamaları gerçekleştirdi. Atamalar, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Atanan rektörler arasında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nden Pamukkale Üniversitesi'ne kadar çeşitli üniversiteler yer alıyor. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel atandı.
10 Nisan 2025

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de rektör atamalarının tek bir kişinin inisiyatifiyle yapılmasını iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin 9 yıl önce çıkardığı KHK ile rektör atama yetkisinin üniversitelerden alınarak Cumhurbaşkanına verilmesine karşı alındı. Mahkeme, rektörlerin seçimle belirlenmesi gerektiğini ve bu kararın 12 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirtti. Bu süreçte, AKP tarafından atanan 131 rektörün görevden alınması bekleniyor.
5 Nisan 2025

İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciler, diploması iptal edilen ve çeşitli suçlamalarla gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek için protesto düzenledi. Öğrenciler, üniversite yönetiminin kararını eleştirerek, demokratik hak ve özgürlüklerin korunması gerektiğini vurguladı. Protesto sırasında polis müdahalesi yaşandı ve öğrenciler basın açıklaması yaptı. Eyleme diğer üniversitelerden de katılım oldu.
19 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çeşitli suçlamalarla karşı karşıya. 'Ahmak' davasında hapis ve siyasi yasak cezası almış olan İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye başkanlığı dönemine ilişkin ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla yargılanıyor. Ayrıca, İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle hakaret ve tehdit suçlamalarıyla dava açıldı. İmamoğlu'nun diploması iptal edildi ve hakkında terör ve örgütlü suçlar iddiasıyla yeni soruşturmalar başlatıldı.
19 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, lisans diplomasıyla ilgili iddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. İmamoğlu, suçlamaların mesnetsiz olduğunu belirterek, asıl ifade vermesi gerekenlerin Yükseköğretim Kurulu raporunu hazırlayanlar olduğunu söyledi. Soruşturma, İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülüyor ve İmamoğlu, Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda yaklaşık bir saat boyunca ifade verdi.
5 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasının sahte olduğu iddiaları üzerine avukatları, düzenledikleri basın toplantısında bu iddiaları belgelerle reddetti. Avukatlar, İmamoğlu'nun yatay geçiş sürecinin o dönemin mevzuatına uygun olduğunu ve herhangi bir usulsüzlük bulunmadığını belirtti. YÖK raporunun da İmamoğlu'nun yatay geçiş şartlarını sağladığını doğruladığını ifade ettiler. İmamoğlu'nun avukatları, iddiaların hukuki bir temele dayanmadığını ve hukuki haklarını kullanacaklarını açıkladı.
25 Şubat 2025

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yapay zeka temelli programları yükseköğretime en hızlı adapte eden üç ülkeden biri olduğunu belirtti. Özvar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye'de 20 üniversitede 70'ten fazla yapay zeka ve dijital temelli programın açıldığını ve bu sayının 50 üniversite daha eklenerek artırılacağını söyledi. Ayrıca, eğitim ve sektör ihtiyaçları arasında uyumsuzluk yaşanmaması için hızlı hareket ettiklerini vurguladı.
2 Şubat 2025

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretim tecrübesini Suriye ile paylaşmaya hazır olduklarını açıkladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ni ziyaret eden Özvar, Suriye'deki yükseköğretim sisteminin geliştirilmesi için Türkiye'nin destek vereceğini belirtti. Özvar, YÖK'ün Suriyeli mevkidaşlarıyla temas halinde olduğunu ve bu konuda işbirliği yapmaya istekli olduklarını ifade etti.
6 Ocak 2025

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 üniversiteye yeni rektör atadı ve bu atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Atanan rektörler arasında Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi'ne Prof. Dr. Ahmet Şahin ve Anadolu Üniversitesi'ne Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel gibi isimler bulunuyor. Ayrıca, YÖK üyeliğine Doç. Dr. Huriye Reyhan Demircioğlu atanırken, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerinde de değişiklikler yapıldı.
21 Aralık 2024

Yükseköğretim Kurulu'nun 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye'de 2023 yılında 166 üniversiteden toplam 13 bin 561 öğrenci doktora derecesiyle mezun oldu. Bu sayı, 2022 yılında 11 bin 290 olarak kaydedilmişti. En fazla doktora mezunu veren üniversite 846 öğrenciyle Ankara Üniversitesi olurken, onu İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi takip etti. Bu veriler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının doktora programlarındaki artışı ve gelişimi göstermektedir.
19 Aralık 2024

Yükseköğretim Kurulu'nun 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, 2023 yılında Türkiye'deki 166 üniversiteden toplam 13 bin 561 öğrenci doktora derecesiyle mezun oldu. Bu rakam, 2022 yılında 11 bin 290 olarak kaydedilmişti. En fazla doktora mezunu veren üniversite 846 öğrenciyle Ankara Üniversitesi olurken, onu İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi takip etti. Bu artış, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının doktora programlarına olan ilgiyi ve bu alandaki büyümeyi göstermektedir.
19 Aralık 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk fakültelerinde sınav sisteminin test yerine yazılı olarak yapılmasını önerdi. Tunç, Türkçe Şurası – 2 Hukuk Dili programında yaptığı konuşmada, hukuk dilinin berrak ve anlaşılır olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hukuk fakültelerinde hukuk Türkçesi ve metodoloji gibi derslerin zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Bu öneriler, YÖK Başkanlığı'na iletilecek ve Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulması planlanıyor.
16 Aralık 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum atamalarına karşı yapılan protestolara destek vermek amacıyla üniversiteyi ziyaret etti. Özel, kayyum atamalarını ve hükümetin bu konudaki tutumunu eleştirerek, bu durumu toplumsallaştıracaklarını ve mücadele edeceklerini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu'nun görevden alınmasına rağmen devam ediyor. Akademisyenler, üniversite iradesinin hiçe sayıldığını ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini savunuyor.
6 Aralık 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 9’uncu yargı paketi olarak bilinen 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesini kabul etti. Bu değişiklikler, İcra ve İflas Kanunu'nda elektronik ortamda açık artırma suretiyle satış süreçlerini düzenliyor. Ayrıca, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artışlar ve avukatlık kanununda değişiklikler yapıldı. Hukuk mesleklerine giriş sınavlarında da değişiklikler öngörülüyor.
7 Kasım 2024

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 11 kişinin sahte diploma aldığı iddia edildi. Dolandırıcılar, üniversitede vefat eden veya kaydı dondurulan öğrencilerin bilgilerini silip, parayı veren kişilerin bilgilerini yerleştirerek kare kodlu diploma almışlar. Bu olay, üniversite kaynakları, Bakırköy Savcılığı ve YÖK tarafından doğrulandı. E-imza ve öğrenci bilgi sistemi üzerinden yapılan bu dolandırıcılıkta, TÜRKTRUST firması ve proliz sistemi sorgulama yapmamış.
28 Eylül 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Afrika Birliği arasında yükseköğretimde işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, akademik değişim programları, öğretim üyesi yetiştirme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İmza törenine Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve temsilcileri katıldı. Anlaşma, Türkiye'nin sunduğu YÖK Bursları aracılığıyla Pan-Afrikan Üniversitesinin akademik personeline destek olmayı da içeriyor.
3 Eylül 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite kayıtlarını herhangi bir nedenle yaptıramayan öğrencilere 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında mazeret kayıt hakkı tanıdı. Kayıt işlemleri 2 Eylül Pazartesi günü saat 17:00'ye kadar devam edecek. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerine kaydını yaptıramayan adaylar bu tarihler arasında kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
23 Ağustos 2024

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni açılan yapay zeka ve bilişim programlarında bile boş kontenjan kalmadığını belirtti. Devlet üniversitelerinde toplam kontenjanın yüzde 98,8'i doldu. Kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
13 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıda, mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) aktarılmasını istedi. Yazıda, sosyal medyada Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte diploma satışlarının yapıldığına dair haberlerin yer aldığı belirtildi. YÖK, mezun öğrencilerin e-Devlet üzerinden mezuniyet belgelerini sorgulayamamasının sorumluluğunun ilgili üniversitelerde olduğunu vurguladı ve bu nedenle tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e hemen aktarılmasını talep etti.
6 Ağustos 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süresini 4 Ağustos 2024 saat 23.59’a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, depremden etkilenen illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların depremzede aday kontenjanından yararlanabilmesine ilişkin kararına dayanıyor. İlgili adayların depremzede aday kontenjanından faydalanma durumları güncellenmiş olup, tercih işlemleri için ek süre tanınmıştır.
2 Ağustos 2024
İşaretlediklerim