Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı fon yöneticilerine yönelik İngilizce Twitter mesajında, yerel seçimlerden sonra uzun bir süre seçim olmayacağını ve bu durumun orta vadeli ekonomik programın uygulanması için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Ancak, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana beklenen döviz girişi gerçekleşmedi ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları dışında ciddi bir döviz girişi olmadı. Vatandaşlar, seçimler öncesinde kurların baskılandığını fark ederek, ellerindeki parayla döviz ve altın almaya yönelmişler.
15 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, 10 milyon lira mal varlığı ile Kültür ve Medeniyet Vakfı'nı kurdu. Vakfın diğer kurucuları arasında 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar' başkanı Abdullah Eren ve T3 Vakfı mütevelli heyeti üyesi Mehmet Ali Nart da yer alıyor. Vakfın amacı, kadim değerlerle günümüz toplumsal sorunlarına çözümler üretmek olarak tanımlanmıştır.
7 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ekonomide yaşanan sıkıntıların büyük bir kısmının iktisadi değil, siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünü olduğunu belirtti. Kendi ülkelerinde asla uygulatmayacakları yöntemleri Türkiye'ye karşı kullanan yapıların operasyonlarını kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Ekonomide yaşanan sıkıntıların bir bedeli olduğunu ve bu durumun arka planında böyle bir durum olduğunu söyledi.
22 Ağustos 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, üniversitelerde iş bulma garantisi vermeyen ve düşük kazanç potansiyeline sahip bölümlere öğrenci alımında kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Bu kararın, düşük kaliteli eğitim veren kurumların öğrencileri maddi olarak zor durumda bırakmasını önlemeyi amaçladığı belirtildi. Eğitim Bakanı Robert Halfon, uygulamanın sanat ve insani bilimler derslerini hedef almadığını vurguladı. İşçi Partisi ise bu kararın dezavantajlı öğrencilerin üniversiteye erişimini zorlaştıracağını iddia etti.
18 Temmuz 2023

Almanya'nın Illerkirchberg kasabasında geçen aralık ayında 13 yaşındaki Ece Sarıgül'ü öldüren ve 14 yaşındaki bir kız çocuğunu yaralayan Eritreli mülteci Okba B. müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Saldırı, saldırganın göç ofisinde kullanmayı düşündüğü bıçağı kızların görmesi üzerine gerçekleşti. Suçun 'çok ağır' olduğu belirtilerek, şartlı tahliye ihtimali düşük tutuldu. Karar temyize açık olup, hükümlü hapis cezasını çekerken sınır dışı edilebilir. Saldırı Almanya'da öfke yaratmış, ancak çocukların aileleri olayın göç karşıtı gruplarca istismar edilmesine karşı çıkmıştır.
5 Temmuz 2023

Norveç Kızıl Parti Başkanı Björnar Moxnes, Oslo Havalimanı'nda bir dükkandan ödeme yapmadan pahalı bir gözlük alırken kamera görüntülerine yakalandı. Moxnes, gözlüğü yanlışlıkla aldığını iddia etse de polis tarafından 3 bin Norveç kronu ceza ile cezalandırıldı. Moxnes, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada durumu kabul ettiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirtti.
2 Temmuz 2023

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, cumhurbaşkanının görev süresi dolunca, bazı üst düzey kamu yöneticilerinin görev süreleri de sona eriyor. Bu durum, atandıkları tarihte görevde olan cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlı olup, görev süresi dolan yöneticiler yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edebilirler ve yeniden atanabilirler. Görev süresi dolacak yöneticiler arasında MİT başkanı, valiler, büyükelçiler ve diğer önemli kamu kurumlarının başkan ve yöneticileri bulunuyor.
13 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere girecek olan HDP'nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte, HDP'nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin temsilcileri yurt dışı sandık kurullarında görev yapacak. Türkiye içinde ise HDP'yi takip eden partiler sandık kurullarına girebilecek. Siyasi partiler yasasına göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor.
11 Nisan 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023

Belçika'nın Nivelles kasabasında 16 yıl önce beş çocuğunu öldüren Geneviève Lhermitte, 'dayanılmaz psikolojik acılar' nedeniyle ötanazi hakkını kullanarak 28 Şubat'ta hayatına son verdi. 2007'de çocuklarını öldürdükten sonra yapılan psikiyatrik inceleme sonucunda ciddi zihinsel bozukluk içinde olduğu belirlenen Lhermitte, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2019'da kapalı bir klinikte tedavi edilmesi koşuluyla tahliye edilen Lhermitte, hastalığının ilerlemesi üzerine ötanazi talebinde bulunmuş ve bu talep kabul edilmiştir.
2 Mart 2023

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023

Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tatil kenti Split'te, kent merkezinde bikini ve mayo ile dolaşmanın yasaklandığı ve bu kurala uymayanlara 150 Avro para cezası uygulanacağı açıklandı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren karar, kent merkezinin 21 radar tarafından gözetleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kamusal alanlarda alkollü içki tüketenlere ve tasmasız köpek gezdiren vatandaşlara da cezai yaptırımlar getirildi.
29 Ocak 2023

ABD'nin San Francisco şehrinde, sanat galerisi sahibi Collier Gwin, kaldırımda oturan bir evsiz kadını hortumla ıslatarak kovduğu için tutuklandı. Sosyal medyada büyük tepki çeken bu olay, hava sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü bir zamanda gerçekleşti. San Francisco Polis Departmanı, Gwin'i 'kabahat' suçundan gözaltına aldı ve 2.500 dolar kefaletle serbest bırakılmasını belirledi.
19 Ocak 2023

Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan CHP Frankfurt Birliği ofisine yılbaşı gecesi saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda ofisin vitrin camı kırıldı, ancak binanın boş olması sebebiyle yaralanan olmadı. CHP Frankfurt Birliği Başkanı Ali Ercan, saldırının planlı olabileceğini ve camın balyoz ya da benzeri bir aletle kırılmış olabileceğini belirtti. Saldırganın Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu camı hedef aldığı ve ardından kaçtığı ifade edildi.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim