4 Mart 2024 Ekonomi · Siyaset · Dış Politika

Türkiye'nin dış politikada 'dış güç' söyleminden işbirliğine geçiş süreci

Son 5 yılda Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde, iç politika ile dış politika sıkça birbirine karıştırıldı. Özellikle 2019 yerel seçimleri, 2017 Anayasa referandumu ve 2023 genel seçimleri dönemlerinde, Türkiye'nin dış politikadaki tutumu ve dış güçlerle ilişkileri ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi ve TBMM'de çoğunluğun sağlanması, yerel seçimlerin önemini azaltırken, asıl sorunun Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğu belirtiliyor. Bu krizin üstesinden gelmenin yolu ise Batı ile ilişkilerin düzeltilmesinden geçiyor.

Benzer haberler

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Irak ziyaretinin, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimler ışığında daha da önem kazandığını belirtiyor. Türkiye'nin, NATO ile iş birliği yaparak Ortadoğu'da İran'ı dengeleme ve bölgesel rejimlerle ilişkilerini güçlendirme çabaları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi diğer bölgesel güçlerin bu dengeleme çabalarını boşa çıkarabileceği ve PKK'nin bölgedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Erdoğan'ın yaklaşan ABD ziyareti ve NATO zirvesi, bu politikaların geleceği açısından belirleyici olacak.
22 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçim sürecinde dış güçlerin müdahalesine karşı çıkarken aslında dış güçlerden destek aldığını öne sürdü. Toprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerinden gelen mali desteği kabul ettiğini ve bu ülkelere teşekkür ziyaretleri yapacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın yeni anayasa önerisine ilişkin CHP'nin iş birliğine hazır olduğunu ifade etti, ancak iktidarın ve ittifak ortaklarının geçmişteki tutumlarına dikkat çekti.
4 Haziran 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve siyasi değişimlerin ardından gerçekleşen 31 Mart yerel seçimleri, ülkenin çoğulcu demokrasiye olan bağlılığını tüm dünyaya gösterdi. Seçimler, Erdoğan'ın uzun süredir devam eden iktidarına karşı önemli bir dönüm noktası oldu ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun güçlü bir cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya çıkmasına zemin hazırladı. İmamoğlu'nun liderlik potansiyeli ve Türkiye'nin değişen dünya düzenindeki konumu, seçimlerin ardından en çok tartışılan konular arasında yer aldı.
5 Nisan 2024
Daha fazla

Haber, Türkiye'de gerçekleşen seçimler ve bu seçimlerin iç ve dış politikaya etkileri hakkında bilgi vermektedir. Ekonomik kriz ve Batı ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiği gibi konulara değinilse de, bu durumlar haberin ana odak noktası değildir. Haber, genel olarak bilgilendirici bir nitelik taşıdığı için ve olumlu ya da olumsuz spesifik bir olaya odaklanmadığı için 'neutral' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim