26 Haziran 2023 Çevre · Yerel Yönetimler · İnşaat ve Gayrimenkul

Sinpaş GYO'nun Marmaris'teki inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.

Benzer haberler

Çevre aktivistleri, Muğla'nın Marmaris ilçesi Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun denize foseptik atık için boru hattı döşediğini iddia etmişti. Sinpaş GYO, bu iddiaları reddetti ve boruların kanalizasyon hattı değil, basınçlı 'HDPE' hatları olduğunu, foseptikle ilgisi olmadığını belirtti. Şirket, boruların ileride tesis edilecek olan denizden su alma yapısına bağlanacağını ve su ihtiyacını karşılamak üzere deniz suyu tedariği için kullanılacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaatın hafriyatının, koruma altında olması gereken bir bölgeye döküldüğü öne sürüldü. Sinpaş, bu iddialarla ilgisinin olmadığını belirtti. Çevre aktivistleri, Marmaris Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi ve belediyenin doğa tahribatına yol açtığını iddia etti. Daha önce Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmiş ve belediye inşaat alanını mühürlemişti. Ancak inşaatın devam ettiği ve Hisarönü Mahallesi'nde de doğa tahribatının başladığı belirtildi.
10 Mart 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda Sinpaş GYO tarafından yapılan otel inşaatı için 'ÇED gerekli değildir' kararı çevreciler tarafından dava edilmiş ve mahkeme bilirkişi raporu ile iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararı verdi ve belediye ile çevreciler bu kararın iptali için dört farklı dava açtı. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporunu gerekçe göstererek davayı reddetti. Çevreciler ve belediye, kararın iptali ve davaların birleştirilmesi için temyiz sürecini sürdürüyor.
30 Ocak 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023
Daha fazla

Denize foseptik atık için boru hattı döşenmesi ve kanalizasyonun denize deşarj edilmesi çevre kirliliğine ve ekolojik tahribata yol açabilecek bir durumdur. Bu tür bir iddia, çevre sağlığı ve sürdürülebilirlik açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, yetkili kurumların çevresel endişeleri göz ardı ederek inşaat projelerine onay vermesi, kamuoyu nezdinde tepki çekebilecek ve çevre koruma çabalarına zarar verebilecek bir durumdur. Bu nedenle haberin doğası 'kötü' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim