13 Haziran 2024 Kültür · Tarih

Milli Savunma Bakanlığı, Atatürk'ün altı orijinal imzasını paylaştı

Milli Savunma Bakanlığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı ve Soyadı Kanunu'ndan sonra ve öncesinde kullandığı altı orijinal imzasını paylaştı. Bakanlık, bu imzaların dolaşımdakilerden farklı olduğunu ve orijinal imzaların resmi belgelerde yer aldığını belirtti. Paylaşılan fotoğraflarda Atatürk'ün 1915, 1919, 1921, 1922, 1928 ve 1934 yıllarında kullandığı imzalar yer aldı.

Benzer haberler

Fenerbahçe, Ülker Stadı'nın çatısına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ismini yazdı. Proje, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç tarafından haziran ayında duyurulmuştu. Atatürk ismi, Fenerium tribünündeki çatıya lazer işaretleme ve aydınlatma yöntemiyle işlendi ve boyama işlemi 30 Kasım'da tamamlandı. Maraton tribünündeki çatıya ise 3 Aralık'ta 'Mustafa Kemal' yazılacak.
1 Aralık 2024

Salt Araştırma, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatına dair yaklaşık 1000 belgeyi içeren 'Basında Atatürk: 10 Kasım' arşivini çevrimiçi erişime açtı. Arşiv, 1938 yılında çeşitli gazetelerde ve dergilerde yayımlanan haberler ile Atatürk'ün naaşının İstanbul'dan Ankara'ya nakledilmesini belgeleyen fotoğraflardan oluşuyor. Bu belgeler, Cumhuriyet'in 100'üncü ve Atatürk'ün vefatının 85'inci yıldönümünde hazırlanan bir yayına da kaynaklık ediyor. Salt Araştırma, bu tür arşivleri araştırmacıların kullanımına sunarak tarih ve kültür alanında önemli bir kaynak sağlıyor.
11 Kasım 2024

Tuzla Piyade Okulu'nda, 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde bir teğmenin Atatürk'ün fotoğrafını yakasına takmaması üzerine çıkan kavga sonucu yedi personel hakkında soruşturma başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın onayı ile bu personeller 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı alınarak ihraç edildi. Bu karar, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde alındı.
9 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 86'ncı yılında Dolmabahçe Sarayı ve Anıtkabir başta olmak üzere birçok yerde törenlerle anıldı. Vatandaşlar, Atatürk'ün ölüm anı olan 09:05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'de 'Orijinal Atatürk Portresi Sergisi' açıldı ve 15 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak. Törenler, Atatürk'ün Türk bayrağı serili yatağına karanfiller bırakılması ve dualar okunması gibi etkinliklerle duygusal anlara sahne oldu.
10 Kasım 2024

Merih Demiral'ın bozkurt selamı yapması üzerine başlayan tartışmalarda, Atatürk'ün de bu tartışmalara dahil edilmesi ele alınıyor. 1930'larda çekilmiş bir fotoğrafın değiştirilerek Atatürk'ün bozkurt selamı yapıyormuş gibi gösterildiği belirtiliyor. Bozkurt selamının 1991'den önce yaygın olmadığı ve Atatürk'ün bu selamla ilişkilendirilmesinin tarihi gerçeklerle örtüşmediği vurgulanıyor. Ayrıca, Atatürk'ün bozkurt figüründen hoşlanmadığı da ifade ediliyor.
6 Temmuz 2024
Daha fazla

Haber, Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı dönemlerde kullandığı imzaların paylaşılmasıyla ilgilidir. Bu bilgi, tarihsel ve kültürel bir öneme sahip olsa da, doğrudan olumlu ya da olumsuz bir olayla ilişkili değildir. Bu nedenle haberin doğası nötr olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim