21 Mart 2023 Edebiyat · Sansür · İfade Özgürlüğü

Türkiye'de edebiyat eserlerine sansür uygulanmasına yazarlar ve yayıncılar tepki gösteriyor

Türkiye'de yazar Murat Kahraman, Ahmet Ümit ve Yavuz Ekinci'nin eserleri sansürlenerek toplatılma kararı alındı. PEN Türkiye, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar, 2023 yılının ilk üç ayında beş kitabın sansürlendiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Edebiyatçılar ve yayıncılar, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla sansüre karşı çıkarak ifade özgürlüğüne vurgu yaptılar. Doğan Kitap ve Everest Yayınları gibi yayınevleri de sansür kararlarını eleştirdi ve destek mesajları yayınladı.

Benzer haberler

Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayımlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanı, İstanbul savcılığının talebi üzerine 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla toplatılma kararı aldı. Ekinci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, romanın kurgusal bir eser olduğunu ve edebiyata yapılan müdahalelerin geçmişteki sansür uygulamalarını hatırlattığını belirtti. Ayrıca, yazar Ahmet Ümit ve Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un eserlerinin de geçmişte sansürlendiği bilgisi verildi.
20 Mart 2023

Yazar Yavuz Ekinci'nin 'Rüyası Bölünenler' isimli romanı, 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla İstanbul savcılığı tarafından toplatılma kararı alındı. Ekinci, bu karara itiraz etti, ancak İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından itirazı reddedildi. Yazar, mahkemenin ret kararını ve kendi düşüncelerini Twitter hesabından paylaştı, yapıtların yargılanmasını politik bir eylem olarak nitelendirdi.
7 Nisan 2023

Bookinton Kitap Platformu, Türkiye'de okuma kültürünü ve alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bir girişim olarak Şubat 2022'de kuruldu ve birinci yılını doldurdu. Platform, kitap incelemeleri, sektör haberleri, araştırma dosyaları, anketler ve röportajlar sunarak yayıncılık sektörünün tüm paydaşlarına hizmet veriyor. Birinci yıl raporunda, editör sayısının 80 kişiye ulaştığı, 417 kitap incelemesi ve 17 özel röportaj yayımladığı, 50 yazar dosyası ve 38 kitap kulübü tanıtımı yaptığı belirtiliyor.
2 Şubat 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Yazar Mustafa Alp Dağıstanlı, bir okurunun Oğuz Atay'ın 'içerisinde' kelimesini kullandığına dair gönderdiği mektup üzerine bir tartışmayı ele alıyor. Dağıstanlı, Atay'ın bu kelimeyi bilinçli olarak yanlış kullandığını ve dilin yanlış kullanımını eleştirmek için bu yöntemi tercih ettiğini savunuyor. İletişim Yayınları'nın Oğuz Atay'ın tüm eserlerini taradığı ve 'içerisinde' kelimesine rastlamadığı belirtiliyor. Yazar, dilin yanlış kullanımının masum olmadığını ve iktidarın dili olarak nitelendiriyor. Ayrıca, dilin temizlenmesi gerektiğini ve Oğuz Atay'ın bu konuda farkındalık yaratan bir yazar olduğunu vurguluyor.
21 Ocak 2024
Daha fazla

Kitapların sansürlenmesi ve toplatılması, ifade özgürlüğüne ve düşünce çeşitliliğine müdahale olarak değerlendirilebilir. Bu durum, sanat ve edebiyatın özgürce ifade edilmesi ilkesine aykırıdır ve genellikle negatif bir gelişme olarak kabul edilir. Haberde belirtilen kuruluşların ve bireylerin tepkisi de bu negatif algıyı destekler niteliktedir.

İşaretlediklerim