11 Ağustos 2023 Çevre · Madencilik · Kültür ve Tarih Koruma

Muğla Milas'ta boksit madeni projesi gündemde

Muğla Milas'ta, Çandır ve Kurudere köyleriyle beraber dokuz köyü etkileyecek olan boksit madeni projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Ancak bölgede antik kent ve 1'inci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Ayrıca yüzlerce yıllık zeytin ağaçları da mevcut. Maden ocağını işletecek olan Yıldızlar Grup, 1908,79 hektarlık alan için ruhsat almış ancak sadece 24.32 hektarlık alan için ÇED kapsamında başvuru yapılmış. Köy halkı kararı mahkemeye taşıyacak.

Benzer haberler

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

Adıyaman'ın Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden köylüler, Orta Asya'da yolcuların ve çobanların yön bulmasını sağlayan, taşların üst üste konulmasıyla yapılan 'obo' kalıntıları buldu. Bu, kentte yapılan ilk 'obo' keşfi olarak belirtildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, oboların kentte ilk defa görüldüğünü ve eski dönemden günümüze kadar geldiğini belirtti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk, obo geleneğinin eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının ruhları olduğuna inanıldığını ve bu ruhların iyi olarak ifade edildiğini, ovalarda bu iyilerin bulunduğu noktalara yapılan taş yığmalar olduğunu söyledi.
3 Kasım 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki 1'inci Derece Arkeolojik Sit alanına yapılmak istenen yat limanı projesine valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Çevre aktivistleri ve sivil toplum kuruluşları bu karara itiraz ederek dava açtı. Ancak Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, projenin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Çevre aktivistleri, bu kararın doğaya ve koruma altındaki türlere zarar vereceğini savunarak Danıştay'a başvuracaklarını belirtti.
20 Kasım 2024
Daha fazla

Proje, bölgedeki antik kent ve arkeolojik sit alanlarına zarar vereceği gibi, dokuz köyü etkileyecek, zeytin ağaçlarına zarar verecek, yerleşim yerlerine yakın olduğu için tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir. Bölge halkı kararı mahkemeye taşıyarak projenin olumsuz etkilerine karşı çıkmaktadır.

İşaretlediklerim