30 Mayıs 2023 Çevre · Hayvan Hakları

Bingöl'de kırık kanadı onarılan 'Garip' isimli şahin doğaya salındı

Bingöl'de yaralı bulunan ve kanadına başka bir hayvanın kemiği nakledilerek tedavi edilen 'Garip' isimli şahin, bir yıl süren tedavi sürecinin ardından doğaya bırakıldı. Tedaviyi yürüten Dr. Öğretim Üyesi Sami Ünsaldı, manşon usulüyle yapılan kemik naklinin hayvanın doğal hissetmesini sağladığını ve bandaj kullanmadıklarını belirtti. Ünsaldı, bandajlı hayvanların psikolojik bunalıma girebileceğini ve bu durumun ölüm oranını artırabileceğini ifade etti.

Benzer haberler

Amasya'nın Suluova ilçesinde bir evde beslenen dokuz yaban hayvanından yedisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Amasya Şube Müdürlüğü ve polis ekiplerinin operasyonu sonucu kurtarıldı. İki tavus kuşu, iki yeşilbaş ördeği, iki angut ve üç sülün ele geçirildi. Tedavi edilen iki yeşilbaş, iki angut ve üç sülün doğaya salınırken, Türkiye'de yaşam alanı olmayan iki tavus kuşu korunaklı bir hayvanat bahçesine gönderilmek üzere ayrıldı.
1 Şubat 2024

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde, sakat doğan buzağıların tedavisinde kullanılmak üzere bir yürüme aracı geliştirildi. Tekerlekli araba olarak adlandırılan ve patent aşamasında olan bu cihaz, buzağıların canlı kalma oranını artırmayı ve iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen cihaz, üniversite tarafından patent başvurusu yapıldıktan sonra aktif olarak kullanılmaya başlandı.
14 Aralık 2023

Kosta Rika'da bir hayvanat bahçesinde yaşayan 18 yaşındaki bir Amerikan timsahı, diğer timsahlardan izole bir şekilde yaşarken kendi kendine hamile kalarak bir fetüs üretti. Bu olay, timsahlarda ilk kez gözlemlenen bir 'bakire doğum' (partenojenez) vakası olarak kaydedildi. Yumurtanın içindeki fetüs tamamen şekillenmiş olmasına rağmen ölü doğdu. Araştırmacılar, bu fenomenin timsahlar ve hatta dinozorlar gibi soyu tükenmiş canlılarda daha yaygın olabileceğini belirtiyor.
7 Haziran 2023

Avustralya'nın başkenti Canberra'da, 64 yaşındaki bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı bir solucan çıkarıldı. Kadın, karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve aşırı terleme şikayetleriyle hastaneye başvurmuştu. MR taraması sonucu anormal beyin aktiviteleri tespit edilen kadın ameliyata alındı. Ameliyat sırasında çıkarılan solucanın, genellikle pitonlarda görülen bir parazit türü olduğu belirlendi.
28 Ağustos 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023
Daha fazla

Yaralı bir hayvanın tedavi edilerek doğaya geri bırakılması olumlu bir haberdir. Hayvanın iyileşmesi ve doğal yaşamına geri dönmesi, hayvan refahı açısından iyi bir sonuçtur. Ayrıca, tedavi yönteminin hayvanın psikolojisini de göz önünde bulundurarak yapılmış olması, hayvan sağlığı ve tedavi yöntemleri konusunda olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim