14 Şubat 2024 Çevre · Bilim ve Teknoloji · Sürdürülebilirlik

Amazon Ormanları'nın yarısı 2050'ye kadar yok olabilir

Uluslararası bir araştırma, Amazon Yağmur Ormanları'nın neredeyse yarısının 2050'ye kadar kuraklık, ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle yok olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, Amazonlar'ın %38'inin zaten bozulduğunu ve yağmur ormanlarının %10 ila %47'sinin tahrip olabileceğini belirtiyor. Araştırma sonuçları, ekosistemin büyük ölçüde yağışa bağlı olduğu ve 'Dünyanın akciğeri' olarak adlandırılan Amazon Ormanları'nın, nem seviyeleri düşmeye devam ederse kurak bir alana dönüşebileceğini gösteriyor.

Benzer haberler

Brezilya Çevre Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının ilk altı ayında Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma oranı yüzde 33,6 düşüş gösterdi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün uydularla elde ettiği veriler de bu azalmayı doğruladı. Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, hükümetin 2030 yılına kadar sıfır ormansızlaşma hedeflediğini belirtti. Çevre Bakanı Marina Silva, hükümetin yasadışı ağaç kesimine karşı başarılı bir mücadele yürüttüğünü ve bu durumun Lula'nın seçim kampanyası vaatlerinin bir sonucu olduğunu ifade etti.
7 Temmuz 2023

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023

Sanayi devriminden bu yana artan karbondioksit seviyeleri, küresel ısınmayı hızlandırıyor ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenen kritik eşiklere yaklaşıyoruz. Bu eşikler arasında Grönland Buz Levhası, Permafrost, Okyanus sirkülasyonu ve sıcaklığı, Musonlar, Amazon Yağmur Ormanları, Antarktika Buz Levhaları ve mercan resifleri bulunuyor. Bilim insanları, bu eşiklerin aşılmasının geri dönüşü olmayan çevresel değişikliklere yol açabileceği konusunda uyarıyor ve küresel ısınmayı 1,5 derece altında tutmanın önemine dikkat çekiyor.
31 Mayıs 2024

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ortalamaları nedeniyle nehir seviyelerinde tarihi düşüşler yaşanıyor. Bu durum, özellikle balıkçılıkla geçinen 500 bin kişinin temel gıdalara erişiminde sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Devlet Bakanı Luiz Inacio Lula da Silva, bölgeye 20 milyon dolar kaynak sağlayacağını bildirdi.
27 Eylül 2023
Daha fazla

Amazon Yağmur Ormanları'nın neredeyse yarısının 2050'ye kadar kuraklık, ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle yok olabileceğini belirten bu haber, ekosistemler, biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği açısından olumsuz sonuçlar taşımaktadır. Amazonlar, dünya genelindeki iklim dengesinde kritik bir role sahip olduğundan, bu durumun potansiyel olarak küresel çapta ciddi çevresel ve sosyal etkileri olabilir.

İşaretlediklerim