8 Temmuz 2024 Çevre · Sağlık · gıda

Singapur'da 16 böcek türü yiyecek olarak onaylandı

Singapur Gıda Ajansı (SFA), aralarında çekirge, ipek böceği ve bal arısının da bulunduğu 16 böcek türünü insanların gıda olarak tüketimi için onayladı. Bu onayla birlikte restoranlar bu böcekleri menülerine ekleyebilecek. Ayrıca, böcek içeren paketlenmiş gıda satan şirketlerin ambalajlarını etiketlemeleri gerekecek. SFA, Nisan 2023'te bu türlerin tüketimine yeşil ışık yakacağını açıklamıştı.

Benzer haberler

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye'nin haziran ayında FATF'ın gri listesinden çıkma olasılığı yüksek. Yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi gri listeden çıkarmayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemişti. FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini tespit etti. 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması bekleniyor.
30 Mayıs 2024

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023
Daha fazla

Haberde, Singapur Gıda Ajansı'nın belirli böcek türlerinin insan tüketimi için onaylanması konusu ele alınmış. Bu durum, bazıları için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilirken, bazıları için olumsuz olabilir. Bu nedenle, haberin doğası genel olarak nötr olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim