19 Şubat 2023 Çevre · Doğal Afetler · Şehircilik

Balıkesir Edremit'te koruma altındaki sulak alanın yapılaşmaya açılması ve deprem riski

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, birinci derecede deprem bölgesi olan Balıkesir'in Edremit ilçesindeki koruma altındaki Akçay Sulak Alanı'nın yapılaşmaya açılması gündemde. Sulak alanın büyüklüğü 148 hektardan 48 hektara indirilerek, kalan kısım yapılaşmaya açılıyor. Bölgede üç ayrı yapılaşma projesi bulunuyor ve bu durum hem doğal yaşamı hem de deprem riski altındaki insan yaşamını tehdit ediyor. Edremit fay zonu, Balıkesir'de 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylardan birini içeriyor. Yapılaşma projelerine karşı çeşitli dava süreçleri devam ederken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sulak alanın tamamının korunması gerektiğini savunuyor.

Benzer haberler

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, yüz binlerce evin oturulmaz hale gelmesi üzerine, yeni konut ve yaşam alanları inşa etme çalışmaları başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, afetten etkilenenler için iskan alanları belirlenirken, ormanlar ve meraların da kullanılabileceği belirtildi. Orman mühendisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kararı eleştirerek, su havzaları, korunan alanlar ve tarım alanlarında iskanın olmayacağı kriterlerin belirlenmemiş olmasına ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çekti.
24 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında yaptıkları yolların dayanıklılığı sayesinde ulaşımın kesintisiz sürdürüldüğünü iddia etti. Ancak Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberlere göre, deprem bölgesindeki bazı köy yolları tamamen kullanılamaz hale gelmiş ve yollarda 2 ila 5 metre derinliğinde yarıklar oluşmuştu. Bakan Karaismailoğlu, yolların sadece birkaçının etkilendiğini ve bunların kısa sürede tamir edilerek faaliyete geçirildiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Göksun olduğu ve yerin 7,07 kilometre derinliğinde kaydedildiği belirtildi.
30 Ekim 2023
Daha fazla

Koruma altındaki bir sulak alanın yapılaşmaya açılması ve bu durumun hem doğal yaşamı hem de deprem riski altındaki insan yaşamını tehdit etmesi, haberin kötü bir olayı yansıttığını göstermektedir. Ayrıca, bölgedeki deprem riskinin yüksek olması ve yapılaşma projelerinin bu riski artırabilecek olması, haberin olumsuz bir durumu ifade ettiğini belirtir.

İşaretlediklerim