2 Aralık 2024 Sosyal Adalet · İnsan Hakları · İklim Değişikliği

İklim değişikliği nedeniyle milyonlarca insan modern köle olabilir

Dünya genelinde 50 milyondan fazla insan modern kölelik koşullarında yaşıyor ve bu durum, iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşebilir. İklim değişikliği, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki insanları savunmasız hale getirerek modern kölelik riskini artırıyor. Birleşmiş Milletler, 30 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle milyonlarca insanın modern köle olabileceğini tahmin ediyor. Türkiye, modern kölelikte dünya beşincisi olarak belirtiliyor.

Benzer haberler

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Hayko Bağdat, Türkiye'de 1,3 milyon modern köle olduğunu iddia etti. Suriye'deki savaşın ardından Türkiye'ye taşınan fabrikalar ve yağmalanan kaynaklar, Suriye halkını perişan etti. Türkiye'nin demografik değişim planları ve cihatçılara verilen pasaportlar, ülkenin iç güvenliğini tehdit ediyor. Walk Free'nin 2023 Küresel Modern Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, modern kölelik açısından dünyada beşinci sırada yer alıyor.
3 Temmuz 2024

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, dünyada 735 milyon insanın açlık çektiğini açıkladı. Gıda ve Tarım Örgütü yetkilileri, 2023 yılında yaklaşık 733 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti. Türk, dünya genelinde yeterince gıda olduğunu ancak bunun israf edildiğini vurguladı ve gıda hakkının sağlanabilmesi için gıda sistemlerinin sürdürülebilirliğe odaklanması gerektiğini ifade etti.
21 Ekim 2024

Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, dünya genelinde 1,2 milyar insan sıcak hava dalgası, sel, kasırga ve kuraklık gibi kritik iklim felaketleri riskiyle karşı karşıya. Yüksek gelirli ülkeler de bu risklerden etkilenebilirken, en yüksek risk altındaki nüfuslar Güney Asya ve Sahra Altı Afrika'da bulunuyor. Bu durum, bu bölgelerdeki altyapı ve sosyal hizmetlere erişim eksikliğiyle ilişkilendiriliyor. Raporda, ekonomik büyümenin ve iklim değişikliğiyle mücadelenin paralel ilerlemesi gerektiği, afetlerin etkilerinin azaltılması için daha hızlı ve dirençli kalkınma ile hedefe yönelik müdahalelerin önemine vurgu yapılıyor.
31 Ekim 2024
Daha fazla

Haber, dünya genelinde 50 milyondan fazla insanın modern kölelik koşullarında yaşadığını ve bu durumun iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşebileceğini belirtiyor. Bu, insan hakları ihlalleri ve sosyal adaletsizlik açısından olumsuz bir durumu yansıtıyor. Ayrıca, Türkiye'nin modern kölelikte dünya beşincisi olması da ülke açısından olumsuz bir gösterge. Bu nedenlerle haberin doğası kötü olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim