18 Nisan 2024 Sanat · Kültür · Uluslararası İlişkiler

Türkiye, UNESCO'ya üç kültürel mirasını sunma başvurusu yaptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasından 'Antep İşi Nakışı', 'Geleneksel Keçe Yapımı' ve 'Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar'ı UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmesi için başvuruda bulundu. Bu dosyalar, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2025 yılında değerlendirilecek. Her bir mirasın kendine özgü üretim teknikleri ve sosyal pratikleri, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.

Benzer haberler

Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Antalya'da, Arap Süleyman olarak bilinen kişinin 1800'lü yıllarda sahip olduğu ve şu anda değerli parklar, kamu binaları, oteller, spor tesisleri ve konutların bulunduğu yaklaşık dört bin dönümlük arazi için yürütülen miras davasında gerçek mirasçılar tespit edildi. Daha önce 2 bin 500 kişi mirasçı olduğunu iddia etmişken, yeni raporla mirasçı sayısı 700'ün üzerinde olarak belirlendi. Davayı karmaşıklaştıran eski bir devlet memuru Hüsnü Yiğit'in sahtecilik yaptığı ve sahte mirasçıları dosyaya eklediği ortaya çıktı. Bilirkişi raporuyla davada sona yaklaşıldığı ve sahte mirasçıların tespit edildiği belirtildi.
19 Ocak 2023
Daha fazla

Türkiye'nin kültürel mirasının UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmesi için başvuruda bulunması, kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması açısından olumlu bir gelişmedir. Bu tür girişimler, kültürel çeşitliliğin ve mirasın uluslararası alanda tanınmasına ve değerlendirilmesine katkı sağlar. Ayrıca, bu tür başarılar, ilgili toplulukların moralini yükseltir ve kültürel kimliklerinin korunmasına yönelik farkındalığı artırır.

İşaretlediklerim