29 Eylül 2023 Ekonomi · Uluslararası İlişkiler

Rusya, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları uzattı

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzattı. Bu kısıtlamalar, yaptırımlar nedeniyle Mart 2022'de getirilmişti. Kısıtlamalar çerçevesinde, Rus vatandaşları ve 'dost ülkeler' den yerleşik olmayanlar, yurt dışına bir ay içerisinde en fazla bir milyon dolar değerinde para transferi gerçekleştirebiliyor.

Benzer haberler

Rusya Merkez Bankası, Ocak 2024'ten itibaren iç piyasadaki döviz işlemlerine devam edeceğini duyurdu. Bu işlemler, Ulusal Refah Fonu ile ilgili olacak ve fonun artırılması ve harcanmasına yönelik gerçekleştirilecek. Banka, rublenin değer kaybı nedeniyle 10 Ağustos'ta döviz alımını durdurmuştu. Rusya'nın bütçe kuralları, petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı olarak Ulusal Refah Fonu'ndan döviz satışı veya alımı yapılmasını öngörüyor.
28 Kasım 2023

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödemelerde yaşanan zorluklara çözüm olarak kripto para kullanımına açık olduklarını ifade etti. Dijital ruble için pilot uygulamanın yakında başlatılacağını ve vatandaşlar için para transferlerinin ücretsiz olacağını belirtti. Ayrıca, dijital cüzdanların ayda 300 bin rubleye kadar yenilenebileceğini ve kripto para kullanımının mümkün ancak sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
22 Nisan 2023

Yüksek enflasyon, mali kriz ve jeopolitik gerilimler nedeniyle para stratejileri yeniden düzenleniyor. Invesco tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankaları ve varlık fonları önümüzdeki 10 yılda enflasyonun daha yüksek olacağına inanıyor ve altın ile gelişmekte olan piyasa tahvillerini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyorlar. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dondurulan altın ve döviz rezervleri, ülkelerin altınlarını yurt dışından geri çekme eğilimini hızlandırdı. Ankete katılan merkez bankalarının yurt içinde tuttukları altın oranı 2020'de %50 iken, bu oran şimdi %68'e yükseldi.
10 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023
Daha fazla

Haber, Rusya Merkez Bankası'nın yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzatma kararını bildiriyor. Bu, olumlu veya olumsuz bir durum olmaktan ziyade, bir durumun devam ettiğini belirten bir bilgi olduğu için 'nötr' olarak sınıflandırılır.

İşaretlediklerim