ABD'de düzenlenen 96'ncı Oscar ödül töreninde, Oppenheimer filmi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Film, en iyi film, en iyi yönetmen (Christopher Nolan), en iyi aktör (Cillian Murphy) dahil olmak üzere birçok kategoride ödül aldı. Diğer dikkat çeken ödüller arasında en iyi aktris ödülünü Emma Stone'un Poor Things filmi için kazanması ve en iyi yardımcı aktör ödülünün Robert Downey Jr.'a Oppenheimer filmiyle gitmesi yer aldı.
11 Mart 2024

Christopher Nolan'ın yönettiği ve Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, IMAX salonlarında yeniden vizyona girecek. Film, vizyona girdiği 21 Temmuz'dan itibaren dünya genelinde toplam 947 milyon dolar kazandı. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve Matt Damon'ın başrollerinde olduğu film, IMAX formatında yeniden izleyiciyle buluşacak. Film, cuma gününden itibaren altı IMAX 70 mm salonları da dahil olmak üzere seçili ekranlarda yalnızca bir hafta gösterilecek.
1 Kasım 2023

Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, Türkiye'de vizyona girdiği üçüncü haftada 1 milyon 175 bin 698 seyirciye ulaştı. Aynı hafta vizyona giren 'Barbie' filmi de 1 milyon 100 bin izleyiciyi aştı. 'Oppenheimer', 181 dakika süresiyle Christopher Nolan'ın şimdiye kadar çektiği en uzun film oldu.
8 Ağustos 2023

18 Şubat Pazar akşamı gerçekleştirilen BAFTA töreninde ödül alan 12 film ve bu filmlerin izlenebileceği platformlar veya sinemalar duyuruldu. Christopher Nolan'ın yönettiği 'Oppenheimer' filmi altı ödülle törenin en çok ödül alan yapımı oldu ve Apple TV ile Google Play üzerinden kiralanabilir. 'Poor Things' (Zavallılar) beş ödül kazanırken, şu anda sinemalarda gösterimde. Diğer ödül alan filmler arasında 'The Zone of Interest' (İlgi Alanı), 'The Holdovers' (Geride Kalanlar), 'Anatomy of a Fall' (Bir Düşüşün Anatomisi) gibi yapımlar yer alıyor ve bu filmler de yakında sinemalarda veya çeşitli dijital platformlarda izlenebilecek.
20 Şubat 2024

'Barbie' filmi, ilk hafta sonunda 155 milyon dolarla yılın en iyi açılışına imza attı ve Türkiye'de 397 bin 247 seyirci tarafından izlendi. 'Oppenheimer' filmi ise 80,5 milyon dolarla Christopher Nolan'ın 'Batman' filmleri dışındaki en iyi açılış performansını gerçekleştirdi ve Türkiye'de 360 bin 41 seyirci tarafından izlendi. İki film, Türkiye'de hafta sonunda 800 bini aşkın izleyici tarafından sinemalarda izlendi ve yaz ayları hafta sonu rekorunu kırdı.
24 Temmuz 2023

Hollywood'da senaristlerin grevine oyuncuların da katılma ihtimali bulunuyor. Bu durum, Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filminin Londra prömiyerinin bir saat öne çekilmesine neden oldu. Böylece, Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve diğer yıldız oyuncuların grev başlamadan etkinliğe katılımları sağlandı. Grevin başlaması durumunda oyuncular ne sette yer alabilecek ne de tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunabilecek.
13 Temmuz 2023

Bu hafta sinema salonlarında dokuz film vizyona giriyor. Bunlar arasında Christopher Nolan'ın yönettiği bilim kurgu filmi 'Oppenheimer' ve Margot Robbie ve Ryan Gosling'li 'Barbie' bulunuyor. 'Oppenheimer', atom bombasının yapılış hikayesini anlatırken, 'Barbie' ise bir kadının mükemmel kadın imajına uyum sağlama çabasını konu alıyor. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Uyanış', 'Paris Hatıraları', 'Teftiş', 'Prenses ve Dracula', 'Zıpır Dedektif ve Altın Arı Kovanı', 'Resident Evil: Death Island' ve 'Mühr-ü Musallat 2: Yasak Düğün' bulunuyor.
21 Temmuz 2023

1945 yılında Hiroşima'ya atılan atom bombasının kalıntıları arasında bulunan ve patlama anında durarak eriyen bir kol saati, ABD'nin Boston kentindeki RR Auction müzayedesinde 31 bin 113 dolara satıldı. Saatin satışı, nükleer çağın başlangıcını simgeleyen önemli bir obje olarak nitelendirildi. Saatin bulunuşu, kente acil yardım malzemeleri götüren bir İngiliz askeri tarafından gerçekleşti. Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), tarihi öneme sahip bu objenin satışına karşı çıkarak, bireylerin tarihi dersler taşıyan objelerden kâr elde etmesine yönelik endişelerini dile getirdi.
25 Şubat 2024

Christopher Nolan imzalı bilim kurgu filmi 'Oppenheimer', Türkiye sinemalarında Margot Robbie ve Ryan Gosling'li 'Barbie' filmi ile yarıştı ve ikinci hafta sonunda gişede lider oldu. Box Office Türkiye'nin verilerine göre, 'Oppenheimer' ikinci hafta sonunda 215 bin 850 seyirci tarafından izlenirken, 'Barbie' 155 bin 300 seyirci tarafından izlendi. İki film arasındaki bu rekabet, Twitter'da da gündeme geldi.
1 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin tepkisini çekti. Yapımcı Bülent Durgun, tepkiler üzerine, setin gerçek bir enkaz yerine kontrollü yıkılan az hasarlı bir binada kurulduğunu açıkladı. Durgun, filmin amacının depremi unutturmamak ve Hatay'ın sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Ayrıca filmi kendi imkanlarıyla çektiğini ve maddi kazanç peşinde olmadığını ifade etti.
7 Kasım 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

Japonya, 2011'deki deprem sonrası zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. İlk aşamada 17 gün içinde 7 bin 800 ton atık su boşaltılacak ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. Bu karar, bölgedeki balıkçılar, çevre koruma aktivistleri ve komşu ülkelerin tepkisine sebep oldu. Japonya, atık suyun temiz suyla seyreltildiğini ve radyoaktif materyal miktarının zararlı kabul edilen oranların çok altında olduğunu savunuyor.
24 Ağustos 2023

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atık suyunun okyanusa boşaltılmasına destek verdiğini belirtti. Emanuel, 31 Ağustos'ta Fukuşima'yı ziyaret edeceğini ve boşaltma kararına destek göstermek için orada balık yiyeceğini söyledi. Emanuel, Japonya'nın tahliye planının tamamen şeffaf ve bilimsel verilerle desteklendiğini savundu. Ayrıca, Çin'i kendi nükleer atıkları konusunda pervasız olmakla suçladı.
24 Ağustos 2023

Almanya'da Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland nükleer santrallerinin reaktörleri devre dışı bırakılarak, ülkede nükleer enerji kullanımı sona erdi. Bu santraller, Almanya'nın enerji ihtiyacının yaklaşık %6'sını karşılıyordu. Nükleer santrallerin sökülme süreci ve radyoaktif atıkların depolanması konusunda henüz kesin çözümler bulunamamış durumda. Almanya'nın bu adımı, Fukuşima faciasının ardından nükleer enerjiye karşı artan eylemler ve Angela Merkel döneminde alınan kararlar sonucunda geldi. Türkiye ise nükleer enerji santrali inşa etmeye devam ediyor ve yenilenebilir enerji maliyetleri nükleer enerjiye göre daha düşük seviyelerde.
16 Nisan 2023

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Nişimura Yasutoşi, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile Washington'da bir araya gelerek enerji konularını görüştü. İki ülke, küçük modüler tip dahil yeni nesil nükleer reaktörlerin geliştirilmesi ve yapımında işbirliği yapma konusunda anlaştı. Japon Bakan Nişimura, ABD'nin Japonya'nın karbonsuzlaşma politikalarındaki değişikliği olumlu karşıladığını ve mevcut reaktörlerden tam olarak faydalanmak için iş birliği imkanlarını araştıracaklarını belirtti.
11 Ocak 2023

Yiğit Özşener'in 'Atatürk'ü, Birce Akalay'ın 'Halide Edip Adıvar'ı canlandırdığı 'Zaferin Rengi' filmi sete çıkmaya hazırlanıyor. Film, 1919 yılında İstanbul'u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu'da başlattıkları direnişi ve 'General Harington Kupası' efsanesini anlatıyor. Filmin yönetmenliğini Abdullah Oğuz yapıyor ve 2024'ün ilk yarısında sinemada seyirciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Wes Anderson'ın yeni komedi filmi 'Asteroid City'nin fragmanı izleyiciyle buluştu. Film, 1950'lerde bir Amerikan çöl kasabasında geçen ve Junior Stargazer kongresini konu alan bir hikayeyi anlatıyor. Başrollerde Margot Robbie, Tom Hanks, Hong Chau ve Scarlett Johansson gibi isimler yer alıyor. Film, Haziran ayında sınırlı sayıda sinemada gösterilecek ve Cannes'da dünya prömiyerini yapacak.
29 Mart 2023

Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne orta ya da uzun menzilli bir balistik füze fırlattığını açıkladı. Bölgede erken uyarı sistemleri devreye girerek halkı sığınaklara yönlendirdi ve caddelerde sirenler çaldı. Ancak, yerel saatle 07:50'deki uyarının yanlışlıkla yapıldığı belirtildi. Japonya, Kuzey Kore'ye protesto notası çekti ve Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, yanlışlıkla yapılan uyarı ve tahliye çağrısının doğru olduğunu savundu.
13 Nisan 2023

Oscar ödüllerinin mizahi bir eleştirisi olarak kabul edilen Altın Ahududu Ödülleri'nin bu yılki adayları duyuruldu. Marilyn Monroe'nun hayatını anlatan 'Blonde' filmi, sekiz farklı kategoride adaylık elde etti ve en çok aday gösterilen yapım oldu. İki Oscar ödüllü Tom Hanks, 'Elvis' ve 'Pinokyo' filmlerindeki performanslarıyla en kötü erkek oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Sylvester Stallone da 'Kahramanın Dönüşü' filmiyle aynı kategoride yer aldı. Ödül töreni, Oscar'dan bir gün önce, 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim