Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin 'takdiri ilahi' olarak görülmemesi gerektiğini, Türkiye'nin de Japonya ve Amerika gibi ülkelerdeki gibi deprem yönetimi konusunda başarılı olabileceğini ifade etti. Kahramanmaraş'taki çifte depremin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ercan, İstanbul'un kentsel dönüşüm projelerinin finansal sorunlar nedeniyle gerçekleştirilemediğini ve yapısal dönüşümün sadece varlıklı kişiler tarafından yapılabildiğini belirtti. Ercan, depremde yıkılan yapıların çoğunun yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Kuzey Kore, başkent Pyongyang yakınlarından Japon Denizi'ne doğru bir balistik füze fırlattı. Güney Kore ve ABD ile yakın işbirliği içinde olan Güney Kore ordusu teyakkuz durumunu güçlendirdi. Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü ve 6 bin kilometre irtifaya ulaştığını açıkladı. Japonya, füze denemesini kınayarak bölgenin barış ve güvenliğine tehdit olarak nitelendirdi.
12 Temmuz 2023

Screen Actors Guild (SAG) 2024 ödülleri, Hollywood'un Oscar öncesi son büyük ödül töreni olarak kabul edilen bir etkinlikte Los Angeles'ta dağıtıldı. 'Oppenheimer' filmi gecenin en çok dikkat çeken yapımı oldu ve önemli kategorilerde ödüller kazanarak 10 Mart'taki Oscar töreni için de güçlü bir aday olduğunu gösterdi. Diğer dikkat çeken isimler arasında 'The Holdovers' filminden Da’Vine Joy Randolph ve 'Killers of the Flower Moon' filminden Lily Gladstone yer aldı. Televizyon kategorilerinde ise 'The Bear', 'The Last of Us' ve 'Succession' gibi yapımlar öne çıktı.
25 Şubat 2024

'Görevimiz Tehlike: Ölümcül Hesaplaşma' serisinin ikinci bölümü için İstanbul'a gelen film ekibi, Kapalıçarşı'da çekimler için keşif yaptı. Ekipte ABD'li oyuncu Tom Cruise da bulunuyordu. ABD'li yönetmen ve senarist Christopher McQuarrie, tarihi yarımadada planladığı çekimler için ekibiyle Kapalıçarşı'yı gezdi. Kapalıçarşı, daha önce James Bond filmlerinin bazı sahneleri için de çekim mekanı olmuştu.
24 Temmuz 2023

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 95'inci Oscar adaylarını açıkladı. 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi 11 dalda aday gösterildi. Bu olay vesilesiyle, Oscar tarihinde en çok ödül kazanan filmler listesi paylaşıldı. Listede 'Titanik', 'Ben Hur' ve 'Yüzüklerin Efendisi' gibi filmler 11'er Oscar ile öne çıkarken, 'Batı Yakası Hikayesi' 10 Oscar ile ve diğer bazı filmler 9 ve 8 Oscar ile anıldı.
26 Ocak 2023

76. BAFTA Ödülleri'nde 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tören sırasında, Türkiye ve Suriye'deki deprem kurbanları anıldı ve birçok sanatçı, Cate Blanchett'in ricası üzerine mavi kurdele takarak depremzedelere destek mesajı gönderdi. 'Aftersun' filminin senaristi ve yönetmeni Charlotte Wells, ödül konuşmasında Türk ekibe teşekkür etti. Diğer ödül kazananlar arasında 'The Banshees Of Inisherin', 'Navalny' ve 'Guillermo Del Toro’s Pinocchio' gibi yapımlar yer aldı.
20 Şubat 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Japonya, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye başsağlığı dileklerini iletti ve Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'ni bölgeye gönderme kararı aldı. Ekip, bir öncü ekip ve 15 kişilik kurtarma ekibinden oluşuyor ve İstanbul üzerinden Adana'ya ulaşacak. Japonya'nın bu kararı, Türkiye ile dostane ilişkiler ve insani perspektif gözetilerek alındı. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi, Japonya'nın destek unsurlarının gelecek günlerde de Türkiye'ye gönderilmeye devam edeceğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Japon Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masataka Kinoşita ve Doç. Dr. Hiroe Miyake, Türkiye'deki depremlerde yaşanan can kayıplarının temel sebebinin binaların sağlamlığı eksikliği olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremler sonrası, Japon uzmanlar Türkiye'de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ve altyapı bakımlarının sürekli yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve yapı denetimlerinin özellikle yıkıcı depremlerin olmadığı yerlerde yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiler.
9 Şubat 2023

Albert Einstein’ın 1939’da Başkan Franklin D. Roosevelt’e yazdığı ve ABD’yi nükleer bomba geliştirmeye teşvik eden mektup, açık artırmaya çıkarılacak. Mektup, Nazi Almanyası’nın nükleer silah üretebileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve ABD’nin kendi atom programını başlatmasını öneriyor. Mektup, 2018’de ölen Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın koleksiyonuna ait ve Eylül ayında New York’taki Christie’s’de satışa sunulacak. Mektubun tahmini değeri 4 milyon ile 6 milyon dolar arasında.
26 Haziran 2024

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023

Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt', Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' dahil iki ödül kazandı. Film, daha önce 80'inci Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmıştı. 'Yurt', 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Ahmet, babasının zoruyla bir dini yurda yerleştirilir ve bu durumun getirdiği çaresizlik, izolasyon ve baskılarla karşılaşır.
8 Ekim 2023

42. İstanbul Film Festivali'nde 'Altın Lale' ödülü için yarışacak olan 11 film, festivalin başlamasıyla birlikte gösterilmeye başlandı. Festival, İstanbul'daki sinema severler için yılın ilk film festivali olma özelliğini taşıyor ve gösterilen filmler daha sonra diğer büyük festivallerde de yer alıyor. Festivalin ilk gününde Kaan Müjdeci'nin 'Iguana Tokyo' ve Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' filmleri izleyici ile buluştu. 'Iguana Tokyo', Tokyo'da geçen bir bilimkurgu filmi iken, 'Yüzleşme' aile içindeki bir sırrın açığa çıkmasıyla yaşanan yüzleşmeyi konu alıyor.
14 Nisan 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin 2023'ün ilk saatlerinde balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığına göre, füze Ryongsong bölgesinden fırlatıldı ve Japon Denizi'ne düştü. Japonya diplomatik protesto gönderirken, ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı da denemenin Kuzey Kore'nin yasadışı silah programının istikrar bozucu etkilerine dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi, 95'inci Akademi Ödülleri'nde yedi dalda Oscar kazanarak toplam ödül sayısını 343'e yükseltti. Film, Çinli-Amerikalı bir göçmenin evrenler arası maceralarını konu alıyor ve başrollerinde Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis yer alıyor. Düşük bütçeyle yapılan film, gişede büyük bir başarı elde etti ve çeşitli festivallerde övgüler ve ödüller topladı. Film ayrıca felsefi kavramları ve Asyalı-Amerikalı kimliği temalarını da işliyor ve Netflix'te izlenebiliyor.
13 Mart 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri', 2010'dan bu yana en iyi açılışa imza attı. Film, ilk hafta sonunda sadece ABD'de 23 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Film, petrol zengini olduktan sonra sistematik olarak öldürülen Osage kabilesini anlatıyor. Bu, Scorsese'nin 2010'da çektiği 'Zindan Adası'ndan bu yana yaptığı en kazançlı açılış.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim