Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

Bingöl'de emekli inşaat mühendisi Mustafa Çolakoğlu, dedesinden kalan ve kentin işlek bir noktasında bulunan 63 yıllık bahçeli müstakil evini kedilere tahsis etti. Müteahhitlerin yüksek fiyat tekliflerine rağmen arsasını satmayı düşünmeyen Çolakoğlu, hayvansever arkadaşlarının da desteğiyle kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 20 yıldır kedilere bakıyor ve pandemi döneminde de insanların bahçesine ev kedilerini bıraktığını belirtiyor. Çolakoğlu, maddi kazançtan ziyade bu durumdan mutluluk duyduğunu ve aile gibi oldukları kedileri terk edemeyeceğini ifade ediyor.
7 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 42 köpeğin üç gün içinde kendilerine teslim edilmesini talep etti. Aksi halde barınağa para cezası uygulanacağı ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Bu talep, 'çip yasası' gereği, çipli hayvanların kayıtlı adresleri ile bulundukları adreslerin farklı olması durumunda 'terk edilmiş' olarak kabul edilmesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, barınağın taşınma sürecinde bu durumun farkında olmasına rağmen, şimdi hayvanların okuldan çıkarılmasını istiyor. Daha önce barınağın zorla tahliye edilmesi girişimleri olmuş ve bu durum tepkilere neden olmuştu.
18 Temmuz 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

ABD Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Z kuşağının psikolojisinin çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörler nedeniyle bozulduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gençler arasında depresyon ve umutsuzluk duyguları artmış. Psikolog Dr. Jean Twenge, sosyal medya ve ekran süresinin gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Ayrıca, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla gençlerin sosyal etkileşimleri ve geleneksel gençlik aktivitelerine katılım oranları düşmüş.
22 Haziran 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz şüphesiyle tedavi görmesine rağmen hayatını kaybetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve ortalama 1-4 arası kuduz vakası görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz hayvanların %90.17'si evcil hayvanlar ve en sık köpeklerden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kuduzun bir sistem sorunu olduğunu ve 'tek sağlık' yaklaşımıyla çevre, hayvan ve insan sağlığına yönelik önlemler alınarak kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kuduz aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini ve sağlık sistemlerindeki aşı tedarik sıkıntılarına dikkat çekiyor.
13 Temmuz 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce uyarı verebileceğini belirtti. Araştırmada, 18 ve 85 yaşları arasındaki hastaların verileri incelendi ve kalp krizinden önce belirgin semptomlar tespit edildi. Bulgulara göre, kadınlarda nefes darlığı, erkeklerde ise göğüs ağrısı kalp krizinin belirgin işaretleri olarak görülüyor. Araştırmacılar, bu işaretlerin anlaşılmasının, yüzde 90 oranında ölümcül olan ani kalp krizlerini önlemede doktor ve hastalara yardımcı olabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2023

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

ABD'de Simon Paul ve Travis John Branson isimli iki kişi, aralarında ABD'nin ulusal kuşu olan kelkartalların da bulunduğu yaklaşık 3 bin 600 kuşu öldürmekle suçlanıyor. İkili, kartal avlamayı yasaklayan yasayı ihlal etmek ve kaçakçılık yapmakla yargılanıyor. Branson'ın kuşları öldürdüğünü övünerek anlattığı ve kuş tüylerini para karşılığında sattığı mesajları telefonunda bulunmuş. Zanlıların kuşları çekmek için geyik ölüsü kullandıkları ve bu eylemlerinin iddianamede yer aldığı belirtiliyor.
14 Aralık 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında Diyarbakır'da çöken Galeria İş Merkezi'nin enkazında arama kurtarma çalışmaları sırasında bir kedi bulundu. Jandarma ekipleri, sabah saatlerinde kediyi enkazdan çıkardı ve ona su vererek ilgilendi.
6 Şubat 2023

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar dahil bir grup bilim insanının yaptığı çalışma, koşu gibi kardiyo egzersizlerinin iştah kontrolüne olan etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, tek bir koşu seansı, beyindeki dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerde geçici değişikliklere neden olarak iştahı azaltıyor. Bu bulgular Human Brain Mapping dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren hayvan barınağı BUPaws, Cumhurbaşkanlığı talimatı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye çalışıldı. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle bir yıldır boşaltılması gündemdeydi. Üniversite yönetimi, hayvanların daha elverişli bir yere taşınacağını açıklasa da, gönüllüler bu durumun istişare içinde olmadığını ve mevcut yerin uygun olmadığını belirtti. Tahliye işlemlerine 'diğer alanın hazır olmaması' gerekçesiyle ara verildi.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim