Ayasofya'nın meşhur kedisi Gli'nin Kasım 2020'de hayatını kaybetmesinin ardından yerine 'Kılıç' isimli bir kedi getirilmişti. Ancak Kılıç'ın da kaybolması üzerine, bu kez 'Seymen' isimli bir kedi Ayasofya'ya getirildi. Seymen, kaybolan kedi Kılıç'ın torunu olarak belirtiliyor.
13 Ağustos 2023

California Üniversitesi ve NASA'nın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma, Grönland'daki Petermann Buzulu'nun gelgit hareketleri nedeniyle beklenenden daha hızlı eridiğini ve deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandırdığını gösterdi. Uydu radar verileriyle yapılan analizler, buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığını ve gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Çalışmanın baş yazarı Enrico Ciraci, bu durumun deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek yeni bir erime etkisini gösterdiğini belirtti. Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot, bu bulguların deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200'e kadar artırabileceğini ifade etti.
10 Mayıs 2023

Sussex Üniversitesi'nden biyologlar, şehirleşen martıların davranışlarını anlamak için Brighton sahilinde bir deney yaptı. Yeşil ve mavi cips poşetleri kullanarak martıların insanların yeme eylemlerini taklit edip etmediğini gözlemlediler. Araştırmacılar cips yerken, martıların yarısı cips paketlerine yaklaştı ve neredeyse tamamı insanın yediği renkteki pakete yöneldi. Bu sonuçlar, martıların insanların dokunduğu yiyecekleri tercih ettiğini ve yiyecek ararken insan gözlemlerinin etkili olduğunu gösterdi.
25 Mayıs 2023

Britanya Sağlık Güvenliği Ajansı, A(H1N2)v türü influenza virüsünün Britanya'da ilk kez bir insanda görüldüğünü açıkladı. Rutin ulusal grip taraması sırasında solunum semptomları gösteren bir kişide virüs tespit edildi ve hasta iyileşti. Enfeksiyonun kaynağını bulmak için çalışmalar sürerken, temaslı kişiler kontrol altında tutuluyor. Bu varyant, dünya genelinde son 20 yılda 50 vakada görülmüş ve Ağustos ayında ABD'de de bir vaka rapor edilmişti.
27 Kasım 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

Kanada Sağlık Bakanlığı, 'Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası'nda yapılan değişiklikle kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini ve hayvan testi verilerine dayanarak satışını yasakladı. Bu yasakla Kanada, hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan ülkeler arasına katıldı. Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, hayvanların acı çekmemesi için güvenli alternatifler keşfetmeye devam edeceklerini belirtti.
3 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yer alan BUPaws hayvan barınağının gönüllüleri, yönetimin barınağa buldozerle girdiği ve polis çağrıldığı bir sabah gözaltına alındı. Gönüllüler, şiddet uygulandığını ve destek çağrısında bulunduklarını belirtti. Barınağın eşyaları dışarı atıldı ve kimse içeri alınmadı. Üniversite yönetimi ise hayvan yaşam alanının daha iyi koşullara sahip yeni bir yere taşındığını duyurdu. Gönüllüler, barınağın taşınmak istendiği yerin elverişsiz olduğunu ve gerekli hazırlıkların yapılmadığını ifade etti.
26 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllüler tarafından işletilen BUPaws hayvan barınağı, cumhurbaşkanı kararıyla hızla boşaltılıyor. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakın olması gerekçe gösteriliyor. Barınak sorumluları ve okul yönetimi arasında bir yıldır süren görüşmelerde çeşitli çözüm önerileri sunulmuş, ancak anlaşma sağlanamamıştır. Barınağın yeni yerinde henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığı için gönüllüler ve hayvanlar için zor bir süreç başlamıştır.
15 Mart 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Oxford ve Ochanomizu üniversitelerinin ortak araştırması, 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unun robotlar tarafından üstlenileceğini öngörüyor. Araştırmada 65 yapay zeka uzmanının görüşleri alındı ve sonuçlar PLOS One dergisinde yayımlandı. Market alışverişi en çok otomatikleşecek işler arasında yer alırken, çocuk ve yaşlı bakımı en az etkilenecek alanlar olarak belirlendi. Araştırmada cinsiyetlere göre otomasyona bakış açısının farklılık gösterdiği ve artan otomasyonun cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
24 Şubat 2023

Britanya'da gerçekleştirilen bir araştırma, sosyal izolasyon yaşayan kişilerin erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu belirledi. Araştırmada, yalnız yaşayan ve sevdikleri tarafından ziyaret edilmeyen kişilerin ölüm riskinin %77 daha fazla olduğu tespit edildi. UK Biobank çalışmasından elde edilen verilerle yapılan araştırmada, ortalama 57 yaşındaki 458,146 kişi üzerinde yapılan 13 yıllık takip sonucunda, sosyal bağlantı eksikliğinin ölüm riskini artırdığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, ayda en az bir kez sevdiklerini ziyaret etmenin bile riski azaltabileceğini ifade etti.
10 Kasım 2023

Amerikan Kızılhaçı, eşcinsel ve biseksüel erkeklere yönelik kan bağışı yapmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Yeni ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarama yönergelerine göre, diğer erkeklerle tek eşli cinsel ilişkiye giren erkekler, diğer tarama kriterlerini karşıladıkları sürece bağışta bulunabilecek. Daha önce, erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışı yapmadan önce üç ay boyunca cinsel ilişkiden uzak durması gerekiyordu. Bu bekleme süresi artık, cinsel yönelimi veya cinsiyeti ne olursa olsun yeni bir partnerle veya birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmiş veya anal seks yapmış herkes için geçerli olacak.
8 Ağustos 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, ağzında bir kadının gövdesinin alt kısmını taşıyan bir timsah öldürüldü. Timsahın taşıdığı insan kalıntısının 41 yaşındaki Sabrina Peckham'a ait olduğu belirlendi. Peckham'ın ölüm nedeni hala belirlenmeye çalışılıyor. Peckham'ın bir evsiz olduğu ve civardaki ormanlık alanda evsizlerin kurduğu bir kampta yaşadığı öğrenildi.
25 Eylül 2023

Irak'ın Süleymaniye ilçesinde yaşayan Nuşirevan Abdurrahman ve Şıler Selim çifti, evlerinde besledikleri yılanların derilerinden elde ettikleri yağlarla geçimlerini sağlıyor. Abdurrahman, yılanlara çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ve evlendikten sonra eşiyle birlikte yılan bakıcılığına başladığını belirtiyor. Çift, yılanların deri atma sürecini takip ederek yağ elde ediyor ve bu işlem sırasında yılanlara zarar vermediklerini ifade ediyor.
4 Eylül 2023

ABD, İsviçre, Çin ve Avustralya'dan bilim insanları tarafından yapılan ve dünya genelinde 54 bin yetişkin ve çocuğu kapsayan 14 araştırmanın incelenmesi sonucunda, uzun süre video oyunu oynayan kişilerin işitme kaybı ve kulak çınlaması yaşama riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Odyolog ve epidemiyolog Dr. Lauren Dillard, yüksek sese uzun süre maruz kalmanın işitme kaybına veya kulak çınlamasına neden olabileceğini ve kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtti. Araştırma sonuçları 'BMJ Public Health' dergisinde yayımlandı.
17 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Kemerovo kentinde, sarhoşken bir kişiye saldırıp ruhsatsız silah bulunduran 48 yaşındaki Sergey B. isimli sanığa açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, sanığın sağlık durumu ve polisle işbirliği yapmasının yanı sıra kedi sahibi olmasını da hafifletici sebep olarak gördü ve cezayı erteledi. Rus yayın kuruluşu Mash, kedi sahipliğinin daha önce hiçbir zaman hafifletici sebep olarak kabul edilmediğini belirtti.
20 Kasım 2023

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ebeveynlerin bebekleriyle şarkı söyleyerek konuşmalarının dil öğrenimine katkı sağladığını belirledi. Araştırma, 50 bebeğin beyin aktivitelerini kaydederek, bebeklerin çocuk şarkıları ve ninnilerdeki ritimleri nasıl işlediklerini inceledi. Bulgular, ritim algısının dil öğrenimi ve bazı dil bozukluklarıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Profesör Usha Goswami, ebeveynlere bebekleriyle bolca konuşmaları ve şarkı söylemeleri tavsiyesinde bulundu.
1 Aralık 2023

ABD ve Çin'de yapılan bir araştırmada, toplam 18 bin 500 ortaokul öğrencisi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kardeş sayısı arttıkça çocukların psikolojisinin daha kötüye gittiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu durumu 'kaynak seyrelmesi' olarak açıkladılar; yani ebeveynlerin ilgi ve kaynaklarının daha fazla kardeş arasında bölünmesi çocukların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyoekonomik durumu yüksek ailelerden gelen çocukların psikolojisinin daha iyi olduğu ve bu ailelerin genellikle daha az çocuk sahibi olduğu gözlemlendi.
16 Ocak 2024

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla karlar eridi. Bu durum, meraların çiçekler, kelebekler ve göçmen kuşlarla renklenmesine yol açtı. Besiciler, yaklaşık beş ay boyunca ahırlarda kalan hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Besici Orhan Aydın, hayvanları meraya çıkartmanın kendilerini mutlu ettiğini ve hayvanların içeride kalmasının zararlı olduğunu belirtti.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim