1970'lerin popüler glam rock yıldızı Gary Glitter, 1999 yılında çocuk pornosu indirmekten mahkum edildikten sonra kariyeri çöküşe geçmişti. 2015 yılında üç kız öğrenciye cinsel saldırıda bulunmaktan 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Glitter, cezasının yarısını tamamladıktan sonra serbest bırakıldı. Glitter, suçlamaları reddetmiş ve üç hafta süren duruşmanın ardından suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Şubat 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iç hesaplaşma yaşadığını ve hayatında yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, bundan sonra fikirlerini yazmayacağını ve sadece müziğiyle konuşacağını ifade etti. Seçim sonuçlarından duyduğu üzüntü ve bilinmezlik içinde olduğunu dile getiren Say, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan özür diledi. Ayrıca kültür sanat camiasında kavgalı olduğu kişilere de sert cevaplar verdiğini kabul ederek, keşke cevaplamasaydım dedi.
15 Mayıs 2023

Wu-Tang Clan'ın altı yılda kaydettiği ve yalnızca tek bir kopyası bulunan 'Once Upon a Time in Shaolin' albümü, Avustralya'daki Tazmanya Eski ve Yeni Sanat Müzesi'nde (Mona) sergilenecek. Albüm, Haziran ayında 10 gün boyunca düzenlenecek dinleme partilerinde halkın beğenisine sunulacak. Albüm, müziğin değerini korumak amacıyla özel bir meta olarak tasarlandı ve şimdiye kadar sadece birkaç kişi tarafından dinlenebildi. Albüm, daha önce Martin Shkreli tarafından satın alınmış ve daha sonra dijital sanat kolektifi Pleasr'a satılmıştı.
28 Mayıs 2024

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdi. Shakira'nın Pique'ye gönderme yaptığı düşünülen yeni şarkısı 'Music Sessions #53', sosyal medyada büyük ilgi gördü ve üç gün içinde YouTube'da 110 milyondan fazla izlendi. Shakira, şarkının kendisi için bir 'arınma ve rahatlama' olduğunu ve bu yaşta İspanyolca bir şarkıyla dünyada bir numaraya ulaşmayı asla düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, kendisini önemsiz hisseden kadınlara destek mesajı verdi.
15 Ocak 2023

John Lennon’ın 1968’de Abbey Road Stüdyoları’nda bir ziyaretçiye hediye ettiği yuvarlak mavi gözlük, 31 Temmuz’da Surrey’deki Farleigh Golf Kulübü’nde açık artırmaya çıkacak. Gözlüğün 3 bin sterline kadar alıcı bulması bekleniyor. Ayrıca, The Beatles albüm kapağının çekimi sırasında çekilen 33 siyah beyaz fotoğraftan oluşan bir koleksiyon da satışa sunulacak. Bu koleksiyonun 200-300 sterline satılması öngörülüyor.
22 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası, caz serisi kapsamında çok sayıda ödüle sahip caz sanatçısı Dave Holland'ı ağırlayacak. Holland, 16 Mart'ta CSO Ada Ankara'da bir caz konseri verecek. Konserde Holland'a, caz ve füzyon gitaristi Kevin Eubanks ve caz bateristi Eric Harland eşlik edecek. Konser biletleri internet üzerinden ve CSO ADA ANKARA'nın gişesinden satın alınabilir.
13 Mart 2023

Müzisyen Hayko Cepkin, 14 Mayıs seçimlerinden önce verdiği son konserde, dinleyicilerine gelecek konserlerinin olup olmamasının seçim sonuçlarına bağlı olduğunu ima ederek, sandık başına gitmeleri konusunda çağrıda bulundu. Cepkin, kararsız seçmenlerin olmadığını düşündüğünü ve herkesin ne yapması gerektiğini bildiğini ifade etti. Ayrıca, daha huzurlu ve sağlıklı günlerde tekrar buluşmayı umduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektubun Kürtçe bölümüne 'random gülücük' diyerek yorum yapan müzisyen Ufuk Beydemir, sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Beydemir'in bu yorumu, bazı kullanıcılar tarafından ırkçı ve faşist bir yaklaşım olarak değerlendirildi ve tepki çekti. Eleştiriler, Beydemir'in müziği bırakması ve ırkçı tutum sergilememesi yönünde öneriler içeriyordu.
9 Mart 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

Türk DJ ve müzik yapımcısı Mahmut Orhan, dünyaca ünlü Coachella Müzik Festivali'nde performans sergiledi. Festival, yüksek bilet fiyatları ve çeşitli eleştirilere rağmen, Orhan'ın performansıyla dikkat çekti. Orhan, bu yılın başlarında yayınladığı 'Pangea' isimli albümüyle de festivaldeki dinleyicilere kendini tanıtma fırsatı buldu. Performansı, Orhan'ın kariyerinde önemli bir adım olarak görülüyor ve ardından gelen Türk sanatçılar için de bir yol açıcı niteliğinde.
18 Nisan 2024

Show TV'de yayınlanan mizah programı Güldür Güldür, 'Dış güçlerin oyunu' konulu bir skeçle izleyicilerin karşısına çıktı. Skeçte, birçok batılı ülkenin Türkiye'yi kıskandığı ve ülkeye yönelik sinsi planları mizahi bir dille anlatıldı. Skeçte, 'büyük oyunun' bir kozmik oda ya da askeri karargâhta değil, bir kıraathanede bozulduğu sahnelendi. Skeç, içlerinden birinin ucuz kıyma almak için Et ve Süt Kurumu'na gitmesiyle sona erdi.
23 Temmuz 2023

İngiliz elektronik ve trip hop grubu Massive Attack, 23 Temmuz’da İstanbul’daki Bonus Park Orman’da sahne alacak. Konser, BKM ve Pozitif organizasyonuyla düzenlenecek ve dünyaca ünlü müzisyenler de gruba eşlik edecek. Grubun aktivizmiyle de tanınan üyeleri, İsrail’in Filistin işgaline tepki olarak İsrail’de konser vermeme kararı almıştı. Konserin bilet fiyatları sahne önü ayakta 3 bin 550 lira, saha içi ayakta 2 bin 300 lira olarak belirlendi.
18 Temmuz 2024

ENKA Sanat, 17 Ekim'de başlayacak olan yeni sezonunu geniş bir yelpazeyle açıyor. Program, caz ve klasik müzik konserlerinden oluşuyor ve birçok ünlü sanatçıyı ağırlayacak. Yeni sezon, Ceylan Ertem, Coşkun Karademir ve Cenk Erdoğan'dan oluşan 'Yekpâre Trio' konseriyle başlayacak. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutlamak için özel etkinlikler düzenlenecek. Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Atatürk Haftası'nda ENKA Oditoryumu'na konuk olacak. Borusan Quartet, sezon konserlerinin Avrupa yakası ayağı için ENKA Oditoryumu'nda iki konser verecek.
16 Ekim 2023

Londra'da Royal Albert Hall'de Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler yararına düzenlenen yardım konserinde Britanyalı oyuncu Olivia Colman, Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini İngilizce olarak okudu. Colman, 'The Crown', 'The Lobster', 'Fleabag' ve 'The Iron Lady' gibi yapımlarla tanınmaktadır. Şiirin okunduğu anlar, Gerçek Gündem yazarı Bahar Akpınar tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı. Nazım Hikmet'in şiiri, yaşamın kıymeti ve ciddiyeti üzerine odaklanıyor ve insanın yaşama tutunmasını vurguluyor.
17 Nisan 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdikten sonra, ayrılık temalı yeni şarkısı 'Music Sessions #53'ü yayınladı. Şarkının sözleri, Pique'ye yönelik bir intikam şarkısı olarak yorumlandı ve Shakira'nın Pique ve yeni sevgilisine atıfta bulunduğu düşünülen ifadeler sosyal medyada büyük ilgi gördü. Şarkı, yayınlandığı ilk günde YouTube'da 63 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı.
13 Ocak 2023

Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023

Modern Türkçe şiirin önemli isimlerinden Turgut Uyar'ın 'Toplandılar' isimli kitabı, 1974 yılında Cem yayınlarından çıktıktan sonra 2024 yılı itibariyle elli yaşına ulaştı. Kitap, şairin yedinci eseri olup, '70-73 Notları' alt başlığıyla ve Sait Maden'in kapak tasarımıyla dikkat çekiyor. Turgut Uyar'ın şiir dünyasındaki yenilikçi yaklaşımı ve 'kendini yeniden icat etmek' fikri, eserlerinin anahtar terimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uyar'ın şiirleri üzerine birçok inceleme ve araştırma yapılmış olup, bu alandaki ilk önemli çalışma Asım Bezirci ve Hüseyin Cöntürk tarafından gerçekleştirilmiştir.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim